Jovan Jovanović Zmaj – stvaralaštvo

Jovan Jovanović Zmaj – stvaralaštvo

Bio je jedan od najcenjenijih i najpoznatijih pesnika srpskog romantizma. Živeo je u devetnaestom i početkom dvadesetog veka. Završio je prava i medicinu, ali je veliki deo života posvetio književnosti, pogotovo delima za decu. Da li znate o kome je reč?  Iza ovih opisa krije se ime Jovana Jovanovića Zmaja.

 


KRATKA BIOGRAFIJA

Jovan Jovanović Zmaj rođen je 6. decembra 1833. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu završava u rodnom gradu, a više razrede je pohađao u današnjoj Bratislavi. Kasnije upisuje prava. Osim dobrog akademskog obrazovanja, njegov život bio je okupiran i književnom umetnošću. Smatra se tvorcem srpske poezije za decu. 1861. godine upoznaje svoju buduću suprugu, kojoj posvećuje zbirku Đulići. Naredne godine su se venčali. Upravo u tom periodu nastaju Zmajeve najlepše pesme. Kaži mi, kaži, kako da te zovem, Tijo noći moje sunce spava, Zaspala si, a ja budan. Nakon toga, usledile su tragedije koje su sve promenile. Sve četvoro dece je nažalost preminulo, a kasnije i njegova žena. Zmaj im je posvetio spomen u vidu zbirke pesama Đulići uveoci.

 

 

 

ZMAJEVA NAGRADA

Kasnije se u životu okreće deci koja su čitala njegove pesme. Posvećuje se i uređivanju dečijih časopisa kao što je  Neven. Preminuo je u snu, 14. juna 1914. godine. U Zmajevu čast, Matica srpska  ustanovila je Zmajevu nagradu, koja se dodeljuje za poeziju na srpskom jeziku.

 

 

 

ZAČETNIK DEČIJIH PESAMA

Jovan Jovanović Zmaj začetnik je srpske poezije za decu. Prvu pesma koju je napisao za decu je O Gaši. Objavljena je 1858. godine. U svom životu napisao je veliki broj dečijih pesama. U tim pesmama možemo videti motive koji su vezani za detinjstvo deteta koje čine igra, igračke i sreća. Dečije pesme je pisao tokom svih godina svoje karijere, i na njih možemo gledati kao na simbol njegovog stvaralaštva.

 

 

ZMAJEVI NAJPOZNATIJI CITATI

Nije znanje – znanje znati, već je znanje – znanje dati.

Lepši je pogreb kad ideali sahranjuju svog čoveka, nego kad čovek sahranjuje svoje ideale.

Ako si pao, nemoj se ukaljati, ako si se ukaljao, nemoj se valjati.

Ne treba se pravdati… Opravdanje prijateljima nije potrebno, a neprijatelji vam ionako neće poverovati.

Sećanje je lako za svakog ko ima memoriju. Zaborav je težak samo za one koji imaju srce.

U svakom slučaju, bolje je gledati život u pozorišnom komadu, nego gledati pozorišni komad u životu.

 

 

TEKST: ANDRIJANA POPOVIĆ

Andrijana Popović je studentkinja novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Ljubitelj je psihologije, umetnosti i muzike.