Jela od krompira

Jela od krompira

Nekoliko evropskih jezika, za krompir, koristi naziv jabuka iz zemlje, što samo po sebi pokazuje poštovanje prema ovoj namirnici. Jabuka, osnovna, a može se reći i prva namirnica. Ona je zemlja, (pra)majka, svega što imamo na našoj raznovrsnoj planeti. Predstavljamo jela od krompira.


NEKA OD NAJPOZNATIJIH JELA

Krompir je jedna od namirnica koja može delovati vrlo obično i, praktično, uvek isto. Ipak, daleko je od toga. Već s malo znanja o kuvanju, od krompira možemo napraviti dosta različitih jela. Neka od najpoznatijih su pire od krompira, kao i krompir salata. Jedna od najzahtevnijih jeste njegova upotreba u raznim krompir testima. Različiti predeli dali si svoj doprinos receptima od krompira. Tako su u nekim krajevima posebno cenjene takozvane police.

To su, u stvari, polovine krompira pečene u rerni, kojima se može dati poseban miris i ukus dodavanjem slanine, sira i/ili kajmaka. To odlučite prema ukusu i kupovnoj moći. Globalni trendovi povratka prirodi nas mogu vratiti i ovim, skoro zaboravljenim jelima. Takođe, moderne verzije veganskih polica mogu biti, na primer, posipanje istih začinskim biljem.

DA LI KROMPIR GOJI?

Krompiru se često, veoma nepravedno, dodeljuju atributi hrane koja goji. U stvari, sve je pitanje naše mere unosa i potrošnje kalorija. Način pripreme i dodaci krompiru su ti koji ga čine manje ili više zdravim, odnosno kaloričnijim. Takođe, postoje dijete koje uključuju (samo) krompir. Recepti za iste nalaze se širom interneta, a svakako je korisno savetovati se sa nutricionistom.

JELA IZ JEDNOG LONCA

Kada je priprema krompira u pitanju, posebno su zanimljiva takozvana jela iz jednog lonca. Takva jela su, pre svega, zahvalna, jer dok se sve unutra krčka, možemo da radimo nešto drugo. Ipak, neke sorte krompira mogu da se raskuvaju. Ako ne želimo taj efekat, treba ih dodati nešto kasnije.

SLATKI KROMPIR

Novost u pripremi jela od krompira je slatki krompir – batat. Iako se može upotrebljavati u gotovo svim jelima kao i običan krompir, ipak je drugačiji. Pre svega, slađeg je ukusa, kako mu i ime kaže. Promovisan je od strane nutricionista zbog niskog glikemijskog indeksa. To znači da se sporije pretvara u glukozu, šećer u krvi. Prilično je i skuplji od običnog krompira.

RECEPT

Recept koji sada želimo da izdvojimo upravo je jedan iz gore spomenute kategorije jela iz jednog lonca. U vremenu kada mnogi od nas pokušavaju da od dvadeset četiri sata naprave bar trideset šest, a često i četrdeset osam, smatramo da je ovakvo jelo prava dobitna kombinacija.

Lonac od kobasice, praziluka i krompira

Sastojci:

Kilogram žutog krompira

Čеtiri praziluka

Čеtrdeset gr maslaca

Jedan veći luk, sitno iseckan

Listovi jedne veze majorana

Sedamsto deset ml pilećeg temeljca

so

Osam kobasica za kuvanje

Veza sitno seckanog peršuna

Priprema:

Oljuštiti i iseći krompir.

Kod praziluka se koristi samo beli deo, preseče se na pola po dužini i onda iseče deblje po širini.

Maslac se zagreje u većoj šerpi, pa se prvo proprže luk i krompir. Zatim se doda praziluk, majoran i so i sipa se temeljac. Pustise da blago vri oko četrdeset minuta.

Dodaju se kobasice, pa se lagano kuva još petnaest minuta.

Služi se toplo, posuto sitno seckanim peršunom.

Tekst smo počeli zanimljivošću o nazivu krompira u stranim jezicima, a završićemo ga internacionalnim pozivom na uživanje u jelu:

Bon apetit!

TEKST: ŽELJKA LJUBOJEVIĆ

Osećam se kao večiti student života, zovem sebe multipotencijalista i radim na ostvarenju svojih potencijala, volim strane jezike, igre rečima, čitanje, pisanje i pričanje.