Javni nastup – uspeh ili potpuna katastrofa

Javni nastup – uspeh ili potpuna katastrofa

Znate li šta je glosofobija? Imate li simptome ove dijagnoze – suvo grlo, drhtanje tela i glasa, znojenje dlanova, otežano izražavanje? Reč je o strahu od javnog nastupa koji se klasifikuje kao jedan od najvećih. Vrlo često je snažniji čak i od straha od smrti. Plašimo se da ne pogrešimo, da ne kažemo nešto pogrešno, da nas ne ismevaju. Zapravo, zaboravljamo da smo mi, kao govornici, u poziciji moći. Samo mi znamo čime raspolažemo i šta smo hteli da kažemo. Zbog toga, javni nastup ne mora nužno da bude potpuna katastrofa, već jedan veliki uspeh.


ŠTA PODRAZUMEVA JAVNI NASTUP?

Javni nastup može da se definiše na različite načine. Međutim, u osnovi predstavlja govorništvo, odnosno držanje govora ispred određenog broja ljudi, tj. publike. Može biti veliki javni nastup, ispred većeg broja ljudi, kao što su koncerti. Mogu biti i mali javni nastupi, kao što je prezentovanje u školi ili na fakultetu. Međutim, zbog iracionalnih strahova koje ljudi imaju, vrlo često je i najmanje izlaganje osuđeno na propast.

PRIPREMA JE UVEK DOBAR POČETAK

Nekada strahovi sa kojima se suočavamo tokom javnog nastupa nisu izmišljeni, ni bezazleni. Da bismo bili dobri govornici moramo da uložimo puno energije, vremena, truda i pripreme. Ako to ne ispunimo, katastrofa koja sledi nije nastala samo iz straha, nego iz naše neodgovornosti. Zato je važno znati da je priprema u govorništvu jedna od važnijih stvari. Odatle sve počinje.

SAMI SEBI SMO NAPRIJATELJI

Kada koncipiramo govor, znamo šta i o čemu govorimo. Samim tim, ako smo pripremljeni, a ipak nas obuzme strah od javnosti, znamo da nemamo neprijatelja u publici. Tada smo sami sebi neprijatelji, jer nam niko sem nas i našeg straha ne može nauditi. Uvek moramo imati na umu da je publika došla, ne da nas osuđuje, nego da od nas čuje nešto što ih je na prvu loptu zainteresovalo.

SAVETI KAO POMOĆ U BORBI PROTIV STRAHA

Dakle, zaključili smo da smo mi ti koji mogu da spreče neuspeh u javnosti i da možemo sve da okrenemo u našu korist. Ako verujemo da će nas strah obuzeti i da nećemo moći da damo sve od sebe, možemo da pratimo neke opšte savete, koji su se u praksi pokazali kao uspešni. Njih se, naravno, mogu pridržavati i oni koji smatraju da su dobri govornici. Uvek je bolje biti spreman na sve, nego se naći u neprijatnoj situaciji.

PRAVILNO DISANJE – UNUTRAŠNJI BALANS

Pre svega, za javni nastup je veoma važno disanje. Kada naučimo pravilno da dišemo, rešili smo polovinu problema koje u govoru imamo. Znaćemo kada i kolike pauze da pravimo i kako da držimo telo radi lakšeg protoka vazduha. Takođe, znaćemo koje reči treba da naglasimo, ali i kako da nam govor ne bude ravan, već da drži pažnju. Ovo nije neka nauka, a vežbanje je vrlo jednostavno.

Naime, dovoljno je da stanemo ispred ogledala i posmatramo svoj odraz dok udišemo duboko. Važno je da prilikom izdisaja ramena ostanu mirna i da se ne pomeraju.

PAUZE SU VEOMA BITNE I POŽELJNE

Pauze su, takođe, izuzetno važne. Kada zastanemo u govoru, to ne odaje utisak da smo se zbunili ili da ne znamo šta da kažemo. Naprotiv, mi samo dajemo priliku publici da obradi informacije koje smo im pružili. Zbog toga, pauze ne treba izbegavati. Šta više, preporučuju se. Sa druge strane, ono što treba izbegavati su poštapalice ili uzrečice. Svakako, bolje ih je zameniti tišinom, odnosno pauzom.

UVERLJIV GOVOR IGRA KLJUČNU ULOGU

Uverljivost govornika je još jedan važan faktor. Ukoliko govornik ne veruje u ono što priča, neće mu verovati ni oni koji slušaju. Vrlo često je važnije ko saopštava informaciju, nego sama informacija. Zato treba da steknemo kredibilitet kod publike sa kojom komuniciramo.

IZLAZ NA VELIKA VRATA

Što se više izlažemo javnom nastupu i što više izlazimo iz svoje zone konfora, brže ćemo ovladati veštinama koje su nam potrebne. Zato je važno da se što pre suočimo sa svojim strahom i pobedimo ga, a zatim to kroz javni nastup saopštimo svima.

TEKST: MILJANA SAVIĆ

Miljana Savić studira na Filozofskom fakultetu u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Gaji ljubav prema čitanju, odakle je i proisteklo interesovanje prema pisanju.  Otvorenog je uma, kreativna i odgovorna.