Januarsko kulturno (uz)Dizanje

Januarsko kulturno (uz)Dizanje

Prestonica Srbije, Beograd, predstavlja ne samo glavni grad, već i Srpsko kulturno uporište. Nije nepoznato da u Beogradu uvek postoji neko dešavanje, koje jednostavno ne želite da propustite, a u januaru ove godine, postoji njih mnogo.

 

 


U Narodnom muzeju u Beogradu, otvorena je nova izložba „Zenitistima celoga sveta“, koja je priređena povodom stogodišnjice prvog broja časopisa „Zenit“, kao i pokretanja avangardnog jugoslovenskog pokreta – zenitizma. Ova izložba je iz zaostavštine Ljubomira Micića, autorke Gordane Stanišić. Pomenutu izložbu čine, pored publikacija i izdanja Zenit časopisa, leci, albumi i fotografije, kao i lični predmeti Ljubomira Micića.

 

 

U KCB, Likovnoj galeriji u Knez Mihailovoj, otvorena je izložba ciklusa Kritičari su izabrali, koja predstavlja tradicionalnu izložbu, koja se organizuje od 1967. Ana Ereš priredila je ovu izložbu pod nazivom Apstraktni pejzaž 2.0. Na ovoj izložbi nisu izložene samo slike, već se i pejzaž preispituje kao žanr i motiv.

 

 

U Studentskom kulturnom centru se od 17-31. januara održava izložba studentske grafike malog formata, studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, sa odseka Primenjena grafika. Ovu izložbu će obuhvatiti stotinak grafičkih listova malog formata u tehnikama originalne ručne štampe i prikazuje studente u svom najboljem svetlu.

 

 

U SKC-u će se u petak 21. januara takođe održati koncert studenata klavira FMU, sa početkom u 19 časova. Na programu će biti Bah, Mocart, Šopen, kao i List. Uvek je oslobađajuće iskustvo pogledati ili saslušati mlade umetnike, tako da: Zašto da ne!

 

 

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu će 15. januara biti održana premijera predstave Alisa u zemlji strahova, koja je inspirisana epizodama iz knjige Alisa u zemlji čuda. Pored odlične glumačke ekipe, ova predstava je u režiji Aleksandra Popovskog, tako da su očekivanja velika. Pored premijere ova predstava biće na repertoaru velike scene Ljuba Tadić  17, kao i 30. januara.

 

 

Uz izložbe, koncerte i predstave, u bioskope na veliko platno dolazi i film Zlatni dečko, u režiji Ognjena Jankovića, koji se prikazuje u svim bioskopima od  13. januara. Film prati život mladog fudbalera, koji je zbog svog talenta meta različitih interesa.

 

 

TEKST: NADA ANTIĆ

Nada Antić je student Fakulteta dramskih umetnosti, kao i Filološkog fakulteta, u Beogradu. Potpuno zaljubljena u umetnost i sve oblike stvaralaštva, teži ka tome da i na subjektivni i objektivni način isprati sva nova dešavanja u pogledu umetnosti. Opijena kreativnošću, ponekad teško određuje svoje prioritete, bacajući se s jednog projekta na drugi, ali od malena još zna da je u umetnosti spas!