Jahanje kao čin slobode

Jahanje kao čin slobode

Jašući konje, pozajmljujemo slobodu – Helen Tomson.

 

 


Kada jednom iskusimo jahanje u prirodi, vremenom ono postaje potreba.
To vreme postaje period u kome se osećamo celim i slobodnim.

 

Ne moramo da se bavimo jahanjem, niti konjima profesionalno. Možemo biti devojke iz grada, koje, kada god imaju prilike, odlaze na terensko jahanje.

 

 

JAŠUĆI KONJE, ODJAHAĆEMO STRAHOVE

Jahanje konja za svakog predstavlja lično iskustvo, a za mene to nije samo beg iz grada, već i  izlet u slobodu. Ono podrazumeva disanje punim plućima.

 

Jahanje u prirodi, doživljava se kao savršeni spoj adrenalina i mira.

 

Moja priča sa jahanjem nije počela na hipodromu, ni u školici jahanja. Leta sam provodila na planini i bila sam previše mala da bih se sećala svog prvog susret sa konjem. Kao što ne pamtim svoj prvi korak, ne pamtim ni svoj prvi krug na konju. To su bili najbolji konji na svetu koji su mi dozvoljavali da se provlačim ispod njih, da trčim oko njih, da ih hranim i mazim. Rasli smo zajedno. Na njima sam naučila da jašem. Išli smo u šetnje planinom koju smo i oni i ja dobro poznavali. Dete koje samo lunja planinom na životinji, možda zvuči kao nešto što želite da prijavite nekome, ali mi smo bili srećni i slobodni. To je ona sloboda koju iznova osećam kada jašem u prirodi.

 

 

ŠETNJA SA KONJIMA – AVANTURA SA PRIJATELJIMA

Svaka šetnja je avantura sa prijateljem, sa kojim se razumemo i bez reči. I van trenutaka provedenih u šetnji, moramo brinuti o njemu. Timarenje, hranjenje i maženje, doprinose tome da se upoznamo i zbližimo.

 

Konj je naš saveznik i na terenu činimo jednu celinu. Konji na koje možemo naići u konjičkim klubovima su već utrenirani i umeju da se ponašaju sa nama. Samo mi treba da naučimo kako da se ophodimo prema njima.

 

Naravno, tu su treneri koji će nas za to obučiti. Nemojmo se plašiti boksova, mirisa i moguće prljavštine. Setimo se da jahanje jeste jedan od najplemenitijih sportova. Udahnimo i prepustimo se osećaju, verujući svom prijatelju.

 

 

KAKO DA KRENEMO SA JAHANJEM?

Postoji puno školica jahanja, a na nekim planinama se organizuje terensko jahanje kao i višednevne ture na konju. Što se tiče prednosti, kada je naše zdravlje u pitanju, dokazano je da jahanje pomaže pravilnom držanju tela, a obavljanje poslova oko konja ima efekat lakšeg vežbanja.

 

TEKST: NEVENA JOKIĆ

Nevena Jokić je defektolog i budući psihoterapeut. Zahvalna je na poznavanju mnogobrojnih ljudi čija je energija inspiriše. Slobodno vreme provodi u prirodi ili u gradu, na rolerima. Slika po platnu i zidovima, uz dobru muziku i dobar džin.