Izumi 21. veka – napredak tehnologije

Izumi 21. veka – napredak tehnologije

Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov je krajnji cilj ovladavanje uma prirodom i iskorištavanje njezinih sila za potrebe čovječanstva. – Nikola Tesla


 

RAZVOJ TEHNOLOGIJE

Drastični napredak tehnologije za samo par decenija menja funkcionisanje i razumevanje sveta kakvog smo poznavali, i to ne tako daleko u prošlosti.

Doprinosi prošlog veka kao i posledice razvoja tehnologije dovode nas do novih otkrića o kojima smo do samo pre par godina mogli maštati.

 

 

GENOM

Na samom početku 21. veka, dešifrovanje ljudskog genoma kao i pojava sintetičkog genoma odnosno bakterije, zajedno sa razumevanjem ljudske genetike dramatično menja medicinu.

Njen razvoj doseže u sve oblasti nauke. Ekspresija gena regulisana je preciznim mehanizmima, koji sve do 21. veka naučnicima nisu bili poznati.

Ubrzo se razvija posebna nauka posvećena izučavanju genoma – genomika.

 

IMPLANTANT RETINE

Znatni napredak na polju oftalmologije obezbedilo je otkriće implantanta retine, koji predstavlja značajan pomak u vizuelnim pomagalima.

Ovaj izum dizajniran je kako bi osposobio funkcije receptora svetlosti u oku ljudima koji boluju od degenerativnog oboljenja mrežnjače.

Ukoliko se ovaj izum pokaže uspešno, naučnici tvrde da će biti efikasan i kod gubitka vida usled makularne degeneracije uzrokovanom starošću.

 

KVANTNA APOKALIPSA – KVANTNI KOMPJUTERI

Naučnici već skoro pet decenija najavljuju pojavu kvantnih računara, međutim u oktobru 2019. godine, zvanično je objavljeno da su naučnici dostigli kvantnu supermoć.

Kvantni računari pri svom funkcionisanju koriste kvantna svojstva mikro čestica, koji se ogledaju u tome da se neki matematički problemi mogu rešiti brže nego na klasičnom računarskom uređaju.

Međutim, naučnici ovu pojavu karakterišu kao opasnost po način života ljudi.

Dekriptovanje, za koje je potrebno godinama da običan računar razbije iste enkripcije, kvantnim računarima bi bilo potrebno samo nekoliko sekundi.

 

5G MREŽA

2019. godina donela nam je mrežu pete generacije – 5G mrežu, koja je omogućila mnogo brži prenos podataka i poboljšanje efikasnosti. Najveći doprinos ove mreže ogleda se u virtuelnom svetu.

Pojava nove generacije mreže izazvala je burne reakcije javnosti. Međutim, glasine o štetnosti mreže po zdravlje, nisu utemeljene na istini.

Tehnologija će narednih decenija samo nastojati da napreduje, izumi koji su trenutno samo skica na papiru, oživeće kroz koju godinu.

 

TEHNOLOGIJA JE NAŠA SVAKODNEVNICA

Ponovo će se sve što smo znali o tehnologiji, medicini, inženjerstvu ostati u ranim godinama 21. veka i dobiti novo značenje. Svaki izum u sebi nosi dobru i lošu stranu, o tome nam može posvedočiti pojava društvenih mreža.

Međutim, ono što tek sledi, može doprineti razvoju čovečanstva ili uništenju.

Razvoj militarne opreme i produkta još uvek nije dostigao svoj pun potencijal, a kućni aparati – robotika, postali su svakodnevni deo našeg života.

Sa druge strane, razvijaju se novi oblici lečenja teških bolesti, kao i projekti za prečišćavanje vazduha, vode, i ekološkog razvoja.

 

TEKST: HELENA PLAHĆINSKI

Helena Plahćinski je student prve godine fakulteta za Diplomatiju i bezbednost u Beogradu. Od malih nogu volela je pisano slovo na papiru, i ta ljubav traje već 15 godina. Sa sedam godina, pod svećom, pisala je kratke dečije pesmice sebi za dušu. Danas vodi pregovore sa izdavačkim kućama oko objavljivanja svoje prve zbirke poezije koja nosi naziv “Avaz”. Hobi koji joj se duboko uvukao pod kožu, odveo ju je na put kojim je mislila da nikad neće koračati.