Italija – kultura hedonizma

Italija – kultura hedonizma

Asocijacije na Italiju su nam često hrana, kultura, umetnost, moda ili istorija. Ipak, nešto što nam je specifično za Italijane jeste način na koji oni uživaju – hedonizam. Putovanja sama po sebi su vrlo katarzična, ali šta je to što izdvaja Italiju?


ITALIJANSKA KUHINJA

 

Svaki deo Italije ima nešto posebno, sever i jug imaju drugačiju energiju, ali svako nađe način da uživa. Kada se odlučimo da otputujemo u Italiju, pored kulturnih i istorijskih znamenitosti, svi želimo da probamo njihovu hranu i piće. Kada sednete u mali lokalni restoran, tu ste da biste uživali, u pogledu, dobrom domaćem vinu i najboljoj pasti na svetu.

 

 

Dok šetate uskim ulicama, primetićete da veliki broj Italijana nađe vreme da sedne i uživa u obroku, naravno, uvek sređeni. Još zanimljiviji su radnici u restoranima, jer oni imaju pauzu za ručak koja traje od 13 do 16/17 časova. To je u Srbiji nezamislivo, zar ne? Tako je kod njih, nema žurbe, bitno im je i da se oni odmore. Primetićete i da u kafićima i barovima konobari ne trče na sto strana, već je sve polako i sve se stiže.

 

 

Čar je ujutru sesti i popiti kapučino, kao neka vrsta obreda, a zatim pojesti slatko pecivo i tek onda započeti dan. Ipak, kapučino se ne pije posle 15 časova, tad ide dobro vino ili pivo.

 

 

Uvek je bilo interesantno pitati se zašto je njihova kuhinja tako posebna. Odgovor je u tome da oni konstantno koriste sveže namirnice. U karbonari nema pavlake za kuvanje ili nekog dodatog sosa, sve je od sirovih namirnica u savršenoj kombinaciji, a tada prosto ne možemo da ne uživamo u svakom zalogaju.

 

MODA

 

Takođe, sređivanje. Svaki momenat ume da bude poseban ako ga mi takvim učinimo. Nije čudno ukoliko u baru na plaži vidite gospodu u odelu ili uveče u kafiću devojke koje su lepo obučene, a nose i štikle i nakit.

 

VINO KOJE BI TREBALO PROBATI

 

Kada odlučite da otputujete u Italiju, znajte da ćete biti prepravljeni hedonizmom. Imate mogućnost da odete u malo seoce Bolgeri i probate jedno od najboljih vina na svetu, a sve to dok vam se pogled prostire kroz dolinu čempresa. Bitno je uživati u svakom trenutku, tako je sve napravljeno. Pozdravite prolaznike, sredite se, uzmite čašu Proseka i pravu napuljsku picu i uživanje počinje.

 

 

 

TEKST: ALEKSANDRA POPOVIĆ

Aleksandra Popović je završila Fakultet dramskih umetnosti na katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Njena interesovanja su različita i uvek voli da nauči nešto novo.