Istorija Đenove i njena kultura

Istorija Đenove i njena kultura

Đenova je glavni grad Ligurije, jedne od 20 italijanskih regija, koji je izgrađen na specifičnom položaju – uzanoj  obali između planina i mora. Ona je najveća luka u Italiji. Staro gradsko jezgro Đenove predstavlja jedno od najvećih istorijskih centara u Evropi.

 


 

GRAD SUPROTNOSTI

Ona je rodni grad Kristofera Kolumbusa. Poznati pesto sos (jedno od obeležja italijanske kulture) nastao je upravo u Đenovi. Ljudi je često komentarišu kao grad suprotnosti, gledajući, sa jedne strane, raskošne palate sa svojim vrtovima i skulpturama. Sa druge strane ulice poznate kao caruggi – isprepletane, uske ulice, jednostavnih građevina koje predstavljaju mesto pretapanja raznik kultura, ukusa i jezika.

 

 

 

VENECIJANSKI RIVAL

Teško je zamisliti da su današnja dva kulturna centra kao što su Đenova i Venecija ikada bila međusobno suprotstavljena. Verovatno je još teže pojmiti da je rat između njih trajao puna dva veka (12 – 14). Kako se uticaj i moć Sicilije sve intenzivnije širila, Venecija je poslala pomoć vizantijskom caru Manuelu I da bi izbegla probleme sa ovom velikom silom. Dobar odnos Vizantije i Venecije ubrzo je uništen zbog agresivnog  ponašanja Venecijanaca, što je dovelo vizantijskom priklanjanju Đenovi, i samim tim rezultiralo rivalstvom između ova dva grada- države. Venecija je vodila u ratu sve do 1270, kada se umešao francuski Luj IX kao medijator u potpisivanju mira između dve sukobljene strane. Nako njegove smrti, rat se nastavio od 1294. Tokom 13. veka, Đenova se, nakon jedne od pobeda u ratu, nalazila u periodu razvitka, da bi početkom 14. veka potpuno bankrotirala. Venecija je, uprkos pobedi, bila jednako oštećena na kraju rata.

 

 

 

ZANIMLJIVOSTI

Kao i u svakom gradu, muzeji u Đenovi nas vode niz istorijski put ove luke. Zato bismo posebno izdvojili antropološku kolekciju u Castello d’Albertis, koji sebe naziva Muzejem svetskih kultura. Kada govorimo o noćnom životu, Đenova pruža veliki izbor . Postoji nešto i za one koji više vole mirnije izlaske (na primer bar Marlkovich, u koji se ulazi samo ukoliko imate lozinku) i za one koji vole da plešu celu noć kao da sutra ne postoji (na primer Mako Discoteque, koja ima terasu sa direktnim pogledom na more). A pošto je šetalište uz more dugačko 3km, ukoliko se odlučite za laganu popodnevnu šetnju (passeggiata, poznati italijanski ritual) imaćete puno prostora za disanje morskog vazduha, probanje domaćeg sladoleda ili hladan Spritz uz malo čipsa.

 

 

Iako Đenova sa sobom nosi kompleksnu istoriju i kulturu, uspela je da očuva ono što je čini posebnom, ali i da se prilagodi modernom dobu, tako da će ona uvek predstavljati ispravan izbor za putovanje i turističko razgledanje.

 

 

TEKST: TIJANA PETROVIĆ

Tijana Petrović je studentkinja Komunikologije i odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kreativnost je možda i jedina reč kojom bi bliže opisala sebe – sve druge su se brzo menjale ili je previše ograničavale. Izreka kojom se vodi u životu je speak life1 thought on “Istorija Đenove i njena kultura”