Istine i zablude o modnoj industriji

Istine i zablude o modnoj industriji

Pitanje etike u modnoj industriji je sve prisutnija tema u javnosti, najpre u okviru toga koliko industrija mode doprinosi zagađenju. Zatim, tu su prednosti i mane takozvane brze mode, ali i odgovornost onih koji plasiraju modne trendove. Osim toga, važno je razmišljati o tome kako modni trendovi utiču na mentalno zdravlje. Koje su istine i zablude modne industije?


TREND ILI STVARNA TOLERANCIJA?

Čini se da modna industrija igra veliku ulogu u borbi za toleranciju različitosti. Svet mode često prati društvene aktuelnosti. Imali smo prilike da vidimo kako tema zagađenja, klimatskih promena ili raznih oblika diskriminacija postaju inspiracija gala događaja, modnih revija i naslovnih strana širom sveta.

Popularnost body positive pokreta donela je sasvim nove poglede na telo i pozvala na prihvatanje i izlazak iz rigidnih okvira modne industrije.

Sa jedne strane, neosporan je pozitivan uticaj koji ovakvi događaji imaju na globalno podizanje svesti o važnim pitanjima kao što su poremećaji ishrane i percepcije tela, problemi seksizma i objektivizacije.

Međutim, ono što je takođe dominantno jeste i sumnja u ono što vidimo. Da li je zaista u pitanju promena ili marketinški trik koji tek površno obrađuje ove probleme?

”BRZA” MODA I ZAGAĐENJE

Brza moda najčešće podrazumeva rapidnu smenu trendova kao i laku dostupnost, te nam se čini da je sve vrlo jefitino i pristupačno. Ono što je takođe veoma tipično jeste masovno loš kvalitet materijala koji već posle nekoliko nošenja izgleda sasvim dotrajalo i uništeno.

Na globalnom nivou javlja se potreba za hiperprodukcijom nove robe koja je iznova niskog kvaliteta. Pitamo se, šta se dešava sa svim onim što odlažemo u smeće? Kakve to posledice ima po prirodu?

”POTROŠAČKI” MOZAK I NEHUMANI USLOVI

Nehumani uslovi u fabrikama širom sveta su nadaleko poznati. Mala primanja i prekovremeni rad zaposlenih u fabrikama uzrokuju opšte nezadovoljstvo.

Jasno nam je da masovna proizvodnja postaje svojevrsni teror koji poručuje kako nikad nije dovoljno i da to što imamo uvek može novije. Koliko nas sve to zapravo košta, kada govorimo samo o novcu?

TEKST: ANJA MARJANOVIĆ

Anja Marjanović, rođena je 1999. godine. Diplomirani psiholog, sticajem okolnosti pesnikinja. U slobodno vreme voli da vozi rolere i lovi zalaske sunca po Beogradu.