Iskričavi cijanid Agate Kristi

Iskričavi cijanid Agate Kristi

Vanvremenska spisateljica i kraljica misterije, Agata Kristi nas je svojevremeno obradovala još jednim  romanom, Iskričavi cijanid. Iako podseća na njenu raniju priču Žuti irisi, ona je svojim neverovatnim umećem uspela da napiše totalno drugačiji i nepredvidivi kraj.


OTROVI

 

Rozmeri Barton otrovana je cijanidom na porodičnoj večeri. Nije strano da je Agata izabrala otrov kao sredstvo ubistva u ovom romanu. Kao i u mnogim njenim pričama, otrov je ključni element. Ideju kao i mnoga znanja o ovom ponavljajućem motivu, Agata je stekla tokom Prvog svetskog rata radeći u bolnici, a kasnije i u apoteci. Upravo dok je radila u apoteci, u momentu kada nije bilo mnogo posla, Agata je dobila ideju da napiše svoju prvu detektivsku priču. Raznorazni otrovi prožimaju se kroz 41 njenu priču, što čini 61 odsto njenog opusa. Cijanid, talijum, arsen i strihnin su samo neki od otrova koje je Agata uvrstila u svoje priče.

 

AUTSAJDER REŠAVA MISTERIJU?

 

Iako je Agata stvorila neverovatne i svevremenske likove, detektiva Herkula Poaroa i gospođicu Marpl, u ovom romanu misteriju ne rešava niko od njih dvoje već Entoni Braun, totalni autsajder u priči. Kao stari prijatelj Rozmeri Barton, Entoni je prisustvovao kobnoj večeri. Kako ga niko nije poznavao sem same Rozmeri i kako se predstavio pod drugim imenom, Entoni je neko vreme nosio titulu glavnog osumnjičenog. Kasnije on uspeva da se izvuče iz uloge osumnjičenog i postaje pravi heroj koji razotkriva ubicu.

 

WHODUNIT? (WHO HAS DONE IT?)

 

Agata je poznata po svom whodunit, odnosno ko je to uradio?  načinu pisanja. Ovaj stil pisanja je karakterističan je za detektivske priče zbog samog koncepta stila. Pisac ovim načinom pruža priliku čitaocima da učestvuju u zaključivanju kroz istragu zločina, zajedno sa glavnim likom. Ovo je jedan od boljih načina da se napiše detektivska priča, zato što ne dozvoljava čitaocima da mirno sede i ležerno čitaju. Ona zahteva konstantu uključenost i pomno praćenje tragova. Pa shodno tome, dovodi i do takmičenja čitalaca sa samim detektivom.

 

 

TEKST: NAĐA TODOROVIĆ

Nađa je studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, smer Komunikologija i odnosi sa javnošću. U slobodno vreme bavi se fotografijom, čitanjem i pisanjem. Kako je od malih nogu u sportu, želja joj je da jednog dana njena karijera spaja odnose sa javnošću i sport.