Inspirativna priča o Varis Dirije

Inspirativna priča o Varis Dirije

Varis Dirije je čuveni top-model i borac za ljudska prava. Poreklom je iz Somalije, gde je živela sa svojom porodicom. Prilično teški uslovi života naveli su je da svoj mir pronađe negde dalje od rodnog mesta. U nastavku teksta saznaćete više o životu hrabre Varis i o brojnim preprakama koje su je još kao mladu ličnost zadesile.


KO JE VARIS DIRIJE?

Rođena je 1965. godine, u jednom nomadskom plemenu u Somaliji. Siromašna država na istoku Afrike, poznatiija kao Rog Afrike, značajno je obeležila njeno detinjstvo i od samog rođenja značajno otežala njen život. Afrička pustinja iz koje je poticala, nehumani uslovi života i nizak stepen kulturne razvijenosti, naveli su je da još kao tinejdžerka napusti rodno mesto. Takva odluka će promeniti Varisin život iz korena i otvoriti vrata za potpuno drugačiji životni put u odnosu na dotadašnji.

TRADICIJA OBREZIVANJA

Još kao devojčica bila je podvrgnuta činu obrezivanja. Nažalost, veliki broj pretežno afričkih država decenijama unazad podržava ovaj čin. Korene ove tradicije možemo potražiti u patrijarhalnim društvenim strukturama, a sam čin obrezivanja usvojen je kao način kontrole ženske seksualnosti i zaštita od gubitka nevinosti. Naravno, ovaj jeziv poduhvat ostavlja brojne fizičke i mentalne posledice po samu žrtvu, a nekada i po čitav ljudski život. Varis Dirije je danas borac protiv ovog strašnog čina i borac za ljudska prava. Nažalost, većina plemenskih zajednica i u savremenom dobu i dalje prisvaja ovaj čin kao deo sopstvene tradicije.

ODLUKA KOJA JE PROMENILA SVE

Sa samo trinaest godina, primorana da uđe u brak sa nekoliko decenija starijim čovekom, Varis Dirije odlučuje da pobegne iz zajednice koja je predstavljala njenu realnost. Složićemo se da često verujemo da naše poreklo odakle dolazimo i sredina u kojoj smo odrastali predstavlja i našu sudbinu. Međutim, uporna i hrabra Varis dokazala je suprotno, odlučujući da je težak život plemenske zajednice i njihovih navika ne odredi.

Varis odlučuje da pobegne u London, gde je u početku obavljala najrazličitije poslove kako bi preživela. Neobrazovana, bez znanja jezika i ikakvog stepena socijalizacije koja ima veze sa današnjim svetom, ova mlada žena uspela je da život preuzme u svoje ruke. Čak i po cenu svega onoga što ju je takvim izborom potencijalno moglo ugroziti.

KARIJERA TOP-MODELA

Sa samo osamnaest godina, Varis je primećena od strane jednog britanskog fotografa, koji je primetio njen potencijal i predispoziciju za profesionalno bavljenje modelingom. Danas je Varis Darije svetski poznat model, koja živi u Njujorku. Nekoliko godina kasnije, dodeljena joj je uloga u čuvenom filmu Džejms Bond (1987. godine). Napisana je čak i knjiga Desert Flower (Pustinjski cvet) – kasnije ekranizovan u filmsko ostvarenje.

HRABRA ZAŠTITNICA

Varis Dirije u jednom odlomku svoje knjige govori kako je ona zapravo imala mnogo sreće u životu. Istina je da je jedna njena odluka promenila njen život iz korena, ali i donela mnoge teške i mučne trenutke na putu ka preživljavanju, a kasnije i uspehu. Nažalost, većina devojčica uopšte ne preživi proces obrezivanja, a u pojedinim državama i dalje ogroman procenat žena nema nikakva prava kao ljudsko biće i biva tretirano na najgori način. Impozantna hrabrost i dalek glas Varis Dirije učinila je da makar nekolicina žena bude zaštićena.

Inspirativna priča ove hrabre žene navodi nas da preispitamo svoje izbore i osvestimo važnost svake odluke u našim životima.

TEKST: TAMARA VRANIĆ

Tamara Vranić ima 23 godine. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. U slobodno vreme uči španski jezik, uživa u čitanju kratkih priča, u putovanjima i druženju sa dragim ljudima. Interesuju je kultura i mediji, kao i pisanje, koje za nju predstavlja najlepši vid izražavanja misli i ideja.