Hrvatska – idealna turistička destinacija

Hrvatska – idealna turistička destinacija

Hrvatska, koja se nalazi na Jadranskom moru, je zemlja sa velikim turističkim, storijskim i prirodnim vrednostima. Ljubitelj ste istorije, avanturista, volite da uživate u prelepom pogledu pored mora? Uživate u jedrenju, riba sa dodatkom belog ili crvenog vina vam je omiljeno jelo? Lagana muzika u nekom od restorana na obali mora, prelepa klima, divno i čisto more, predivna ostrva samo su delić atmosfere. Hrvatska je mesto koje bi trebalo da posetite.


ŠTA SVE TREBA POSETITI?

Hrvatska je neprikosnoveni lider odmora među Poljacima, ali i turistima iz cele Evrope. Uglavnom je posećuju turisti željni sunčevih zraka, odmarajući se na nekoj od predivnih plaža. Popularne destinacije među turistima su Zagreb, Rovinj, Šibenik, Split, Trogir, Dubrovnik i Makarska. Naravno, tu su i Nacionalni parkovk Kornati i Krka. Od ostrva trebalo bi posetiti Korčulu, Brač, Hvar, Mijet, ali i mnoge druge.

PRELEPA PRIRODA

Raznolika obala s preko hiljadu ostrva i ostrvca, jedna je od najlepših zemalja u pogledu turizma u Evropi. Pored divne, sunčane obale, možete se diviti i divljim planinskim lancima Alpa. U njima su planinske reke uklesale duboke kanjone, kao i divnim jezerima, od kojih su Plitvice retko čudo prirode. Plitvička jezera sastoje se od šesnaest jezera koja su povezana vodopadima i okružena bujnim šumama. Na zapadnoj obali Istre nalazi se arhipelag Bronskih ostrva u kojima su u antičko doba odmarali najpoznatiji ljudi.

DUBROVNIK

Biser Jadrana je drugo ime za Dubrovnik, grad koji je stradao tokom rata na Balkanu devedesetih godina. Njegove najvažnije atrakcije su sačuvane i oduševljavaju turiste. Centar grada je upisan na Uneskovu listu baštine, blago je srednjovekovne arhitekture.

SPLIT

Split je antički grad, koji je u prošlosti dugo interesovao Rimljane, o čemu svedoči ogromna Dioklecijanova palata iz 3. veka nove ere. Ovo je ujedno i jedan od najznačajnijih spomenika grada. Centar starog grada okružen je palatama i stambenim zgradama iz 15.veka. Split je jedna od najvećih luka u Hrvatskoj, s velikim trajektima i luksuznim jahtama.

MAKARSKA

Makarska spada u jednu od najlepših rivijera u Hrvatskoj. Ovaj živopisni deo zemlje proteže se od Brela do Gradca na jugu, a njegov pojas je dugačak skoro šezdeset kilometara. Vredi se diviti, ne samo živopisnim plažama, već i borovim šumama i planinskim masivima. Prirodne vrednosti bez presedana čine ovu obalu jednom od najšarmatnijih u Evropi.

ZEMLJA TRI GODIŠNJA DOBA

Hiljade ljudi iz celog sveta posećuje Hrvatsku u septembru. Meštani su veoma ljubazni i gostoljubivi prema turistima. Hrvatsku nazivaju i zemljom od tri godišnja doba. Ovde je klima uvek drugačija, što će vam pomoći da otkrijete prirodne lepote. Postoji mnogo klubova i barova koji će vaše putovanje učiniti nezaboravnim. Putovanje do okolnih ostrva moguće je zahvaljujući trajektima za krstarenje sa kopna, pružajući zabavna krstarenja u vodama Jadrana.

Kada je reč o dalmatinskom arhipelagu, vredi dodati i da ga umivaju kristalno čiste tirkizne vode koje su savršene za sportove poput ronjenja ili jedrenja. Ko je bar jednom naišao na ovako raznovrstan pejzaž planira da za kratko vreme poseti ovaj deo Evrope. Stoga nije iznenađujuće što se mnogi turisti odlučuju za kupovinu nekretnine u Hrvatskoj.

TEKST I FOTOGRAFIJA: BOJANA KWIEK

Bojana Kwiek – rođena 30.01.1986, u Jagodini, profesionalno se bavi pisanjem poezije i proze, copywriter, content writer, SEO writer, NLP praktičar, social menadžer. Živi u Poljskoj. Njena poezija krasi mnogobrojne zbirke poezije. Za sebe kaže da je večiti sanjar, zaljubljenik u more i svoju inspiraciju za pisanjem upravo pronalazi pored vode, u prirodi.

Neguje ljubav prema pisanju svakodnevno i želja joj je da i do drugih dođe magičnost pisanog dela. Smatra da je čitanje i pisanje jedan od lekova protiv depresije i preporučuje svima da svoje sumorne dane oboje dobrom knjigom, nekim časopisom, kafom ili koktelom i osmeh na licu je zagarantovan.