Hrana koju smete da podelite sa psom

Hrana koju smete da podelite sa psom

 Kada sledeći put budete spremali salatu, smuti ili ručak, spremili smo za vas spisak namirnica (po bojama) koje možete dati i svom ljubimcu. Ne zaboravite da sve uvek detaljno operete, očistite od kore i semenki.


 

ZELENE NAMIRNICE

Brokoli je bogat vlaknima i vitaminom K. Krastavac je odličan izvor hidratacije sa malo kalorija. Zelena paprika  stimuliše imuni odgovor vašeg psa i smanjuje upalne procese. Zelena boranija je  bogata proteinima, gvožđem, kalcijumom i vitaminima B6, A, C i K. Štapić celera predstavlja prirodnu četkicu za zube, čisti ih i osvežava dah. Pored toga, snižava masti i holesterol.

Smeju li psi jesti karfiol? Apsolutno! U malim količinama, karfiol je bogat vlaknima, vitaminom C, te potpomaže varenje i kontrolisanju težine. Sadrži i vitamin K, krucijalan za zdravu krv i sprečavanje različitih hemoragičnih bolesti.

 

 

NARANDŽASTA BOJA

Bundeva je puna fosfora, magnezijuma i kalcijuma za snažne kosti. Šargarepa predstavlja odličan izvor vitamina A, vlakana i kalijuma. Dinja sadrži 90% vode, bogata vlaknima, niske kalorične vrednosti. Paprika babura sadrži lutein, antioksidans koji usporava starenje i potpomaže boljem vidu, a puna je vitamina A, E i B6. Pomorandža sadrži kalijum, vlakna i nizak nivo natrijuma.

 

 

DELOVANJE NAMIRNICA CRVENE BOJE

Jabuka je sjajan izvor kalijuma kao i vitamina C i A –  čisti zube i potpomaže varenju. Jagoda sadrži vlakna kao i enzime koji izbeljuju zube. Uz to, deluje blagotvorno na imuni sistem. Rotkvica je bogata vlaknima, kacijumom i antioksidansima. Lubenica je sačinjena od 90% vode i samim tim sjajna za hidrataciju, a sadrži i vitamin B6 i kalijum. Cvekla je puna magnezijuma i antioksidanasa.

 

 

HRANA ŽUTE BOJE

Tikvica sadrži folate, vitamne B6, A, C i kalijum. Obavezno je oljuštite i očistite semenje. Paprika babura je puna vitamina C, kao i beta karotena za jak imuni sistem. Banana sadrži vlakna i magnezijum koji potpomaže pravilan rast i čvrstinu kostiju. Ananas predstavlja sjajan izvor minerala. Kockica ananasa sadrži mangan, bakar, kalijum i gvožđe.

 

 

NAMIRNICE LJUBIČASTE BOJE

Ljubičasti karfiol sadrži visok nivo vlakana, vitamina C i K, kao i neprikosnoven izvor kalijuma, kalcijuma i folne kiseline. Plavi patlidžan sadrži vitamini B6 i K, folnu kiselinu, niacin, kalijum, kao i fitonutrijente. Kupus je pun  antioksidansima koji potpomažu varenju i zdravlju kože.

Kupina  sadrži visok procenat vode i vlakana a nizak nivo masti. Ukoliko se odlučite da svom ljubimcu ulepšate dan kockicom voća ili povrća sa našeg spiska, ne zaboravite da su i voće i povrće dozvoljeni u malim i strogo ograničenim količinama. Tretirajte ih kao poslastice i kao deseti deo dnevnog unosa hrane.

 

TEKST: MAJA RADOVIĆ

Maja Radović je filolog arapskog jezika i književnosti, sertifikovani copywriter, fotograf entuzijasta, Hari Poter fan i mama.