Holi – Najšareniji festival na svetu

Holi  – Najšareniji festival na svetu

Šta vas prvo asocira na proleće? Prva visibaba, sve se budi… Za stanovnike Indije je to praznik Holi.

 


 

ŠTA JE HOLI?

 Holi je religijski hinduistički festival, koji postoji već mnogo vekova poreklom iz Indije. Poznat je i kao Festival boja, Praznik cveća, Festival ljubavi… Kao što smo već pomenuli njime se proslavlja početak proleća, novih ljubavi, sticanje novih poznastava, opraštanje, odavanje priznanja drevnim božanstvima, ali i početak prolećne žetve i plodne godine. Holi počinje na dan punog meseca i traje dvadeset i četiri sata. S obzirom na to da se nikad ne zna kada će tačno mesec biti pun, ovaj praznik nema tačan datum proslavljanja. Okvirno se može slaviti u februaru ili martu, odmah posle pojave punog meseca.

 

 

 

 

KAKO JE HOLI DOBIO IME?

Bukvalno značenje reči holi bilo bi izgaranje, a davanje imena ovom prazniku povezano je sa nekoliko legendi iz kojih su proistekli načini manifestacije ovog praznika. Za sve ove legende zajednička je jedna stvar: zlo je na kraju pobeđeno, a dobro slavi pobedu.

 

 

 

Legenda o Holiku koja kaže da je Holi dobio ime u čast prelepe devojke koja je bila sestra legendarnog vladara. Vladar nije mogao pridobiti pažnju i poklon svog sina Prahlada, koji je voleo samo boga Višnua. Pokušao je da ga ubije više puta ali bezuspešno. Predao ga je sestri Holiki i ona je ušla u vatru sa njim ne plašeći se toga da će da izgori zbog svoje moći nad ovim elementom. Međutim, Prahlad se okrenuo svom bogu i branio se od plamenih jezika pa je tako Holika izgubila svoju čaroliju i život. Iz ove priče nastao je ritual paljenja logorske vatre sa portretom Holike u sredini dok ljudi plešu i pevaju oko nje. U vatri se ne spaljuje samo strašilo već i plodovi, žitarice, cveće i drugi pokloni namenjeni Hindu – vatrenom bogu.

 

 

 

Legenda o Krišni i Radi – Bog se zaljubio u smrtonosnu devojku, međutim, izabrani se plašio Krišne jer spolja nije izgledao kao muškarac, pa je tako po predlogu svoje majke Jašode obojio lice prahom kako bi ljubavnik bio zadovoljen. Zato se svaki ovaj praznik obeležava bojenjem ovakvim prahom od glave do pete.

 

 

 

Legenda o Kamadevu – Ovaj Bog, poznatiji kao pokrovitelj ljubitelja, naljutio je Šivu, pa ga je on spalio čineći ga besprekornim. Oni koji su voleli Kamadeva, molili su se da vrate kazneno telo. U to vreme cveće i drveće oživljavaju i sve preplavi ljubav, tako da se tu nalazi odgovor na pitanje zašto se Holi proslavlja u proleće.

 

 

 

NE BRINI, HOLI JE!

Na dan proslave, šta god uradili, prolazi uz rečenicu ,,Ne brini, Holi je“ ( ,,Bura na mano, Holi hai“ ).

 

 

 

ŠTA PREDSTAVLJA HOLI?

Pobedu dobrog nad zlom.

Zahvalnost za uspešnu sezonu žetve.

Festival ljubavi – veličanje porodice, bližnji ovaj dan provode zajedno, a nekada su se na ovaj praznik ugovarali brakovi.

Praznik udatih žena – na početku je Holi predstavljao ritual tek udatih žena i njime se priziva se srećan brak i porodično blagostanje.

 

 

 

 

KAKO SE PROSLAVLJA HOLI?

Što se i po nazivu može zaključiti, prva asocijacija na Holi biće prskanje vodom i jarkim bojama, ali pored toga, ovaj svečani praznik obuhvata i mnoge rituale, a neke od njih smo i spomenuli. Nekoliko dana uoči Holija, muškarci donose drva za logorsku vatru, a tezge na ulicama opremljene su prahom u raznim bojama – plava, ciklama, zelena, žuta, crvena, roze, ljubičasta, bela… Pored toga što je sve obojeno, svuda se nalaze ukrasi i buketi cveća.

 

 

 

Glavnog dana proslave svi se prskaju vodom i bojama (često se voda meša sa bojama u balonima) uz muziku, igranje i veselje. Provode dan zabavljajući se uz hranu, piće i tradicionalne pesme.  Odrasli piju bhang – opojni napitak napravljen od lišća i cveća kanabisa pomešanog sa mlekom. Karakteristično je da se u to vreme posećuju prijatelji i rođaci i nose se s paketi sa voćem i slatkišima. Još jedan od rituala jeste razbijanje ćupova iza kog se. takođe, krije priča. Bog Krišna voleo je da krade mleko iz seoskih kuća i da bi žene sačuvale mleko, vezivale su ćup konopcem. Danas, ćupovi puni obojenim mlekom vise na ulicama na visini od oko pet metara, a muškarci penjući se jedni na druge formiraju piramidu u cilju da najviši glavom razbije ćup što im pričinjava zadovoljstvo. Indijci ovim pokazuju ljubav i jednakost i veruju da se tog dana bogovi spuštaju na zemlju kako bi gledali ovakvo obeležavanje.

 

 

 

 

RAZNI OBIČAJI

U različitim delovima i gradovima Indije stanovnici imaju drugačije običaje od kojih neki mogu biti vrlo neobični. U nekim delovima, običaj je da žene tuku muškarce štapovima. I iako bi ovo trebalo da predstavlja zabavu, postoji veoma mračna strana ovog običaja. Muškarci vrše nasilje nad ženama, pljačkajući ih, ponižavajući ih, pa čak i seksualno zlostavljajući ih, sve to samo da bi zaslužili takve batine. Negde se održavaju predstave u čast Krišninog rođenja, studenti se oblače šarenoliko, igraju se lokalni folklori uz tradicionalne pesme… U nekim delovima, održavaju se parade slonova uz borbu slonova i izbor za najlepše obojenog slona. Neki obeležavaju i tradicionalnim rvanjem, borilačkim veštinama, lažnim borbama mačevima, akrobatskim i vojnim vežbama i vezivanjem turbana. U južnoj Indiji se, u odnosu na severni deo, ne oseća tolika radost, proslave su uglavnom pri hramovima i kada se običaji završe, svi odu da kupanjem u reku skinu boje sa sebe.

 

 

 

 

BOJE

Proleće je poznato kao godišnje doba koje sa sobom donosi i alergijske reakcije i promenljivo vreme. Za boje koje se koriste tokom ovog praznika veruje se da imaju lekovito dejstvo, jer su prirodnog porekla. Boje nisu opasne za kožu i mogu se praviti od kukuruznog brašna i većina Indijaca ih sama pravi.

 

 

 

HOLI U DRUGIM ZEMLJAMA

Iz istog razloga kao i u Indiji, opraštanja od zime i pozdravljanje proleća, Holi se slavi i u evropskim zemljama. U Nemačkoj i Holandiji slavi se od 2012. godine, a u Engleskoj od 2013. godine. Takođe, održava se i u Rusiji već nekoliko godina, u Moskvi i Sankt Peterburgu.

 

 

 

VELIČANJE LJUBAVI I SREĆE

Glavna obeležja slavlja festivala Holi su bitne životne vrijednosti, a to su: ljubav, sreća, zadovoljstvo, sklad i mir. Praznik nosi i poruku da Bog štiti one koji su posvećeni i istinski ljubitelji pravde, istine i ljubavi, a oni koji se okrenu negativnosti, mogu biti kažnjeni.

 

 

 

TEKST: SARA STOJČIĆ

Sara Stojčić je studentkinja Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu.