Hemijski piling voćnim kiselinama

Hemijski piling voćnim kiselinama

Hemijski piling je procedura kojom dolazi do poboljšavanja strukture i kvaliteta kože. Ovaj piling podrazumeva nanošenje različitih kiselina sa ciljem uklanjanja oštećenog sloja kože koji se obnavlja novim i zdravijim tkivom. Ovaj tretman sprovodi isključivo obučeni lekar koji će najbolje odabrati i prilagoditi vrstu pilinga tipu kože, kao i potrebama pacijenta.

 


 

Hemijski pilinzi su efikasna metoda za podmlađivanje kože – fine bore, gruba tekstura, oštećenja kože izazvana suncem: keratoze, fleke, kao i ožiljke nastalih nakon akni. Ovde imamo i dubinu dejstva i zavisno od toga mogu biti površinski, srednje duboki i duboki pilinzi. Najčešće se primenjuju hemijski pilinzi voćnim kiselinama i trihlorsirćetnom kiselinom. Hemijski pilinzi voćnim kiselinama (AHA, BHA) mogu biti blagi u zavisnosti od koncentracije kiseline (20 odsto glikolna kiselina) ili srednje jaki (do 70 odsto glikolne kiseline). Kod ovih pilinga se često koriste i kombinacije supstanci kao što su: glikolna, mandelična, laktična, salicina, retinol, kao i mnoge druge kiseline…

 

 

KOLIKO JE PILING VOĆNIM KISELINAMA EFEKTIVAN?

Piling voćnim kiselinama značajno ubrzava proces lečenja akni uključujući masni sloj kože kao i izumrle ćelije, on pospešuje prodor drugih aktivnih supstanci koje imaju protivupalno i podmlađujuće dejstvo. Tretmani pilingom se sprovode jednom nedeljno, na dve, tri ili četiri nedelje. Međutim, moramo napomenuti i da se nakon pilinga može javiti crvenilo i suvoća, uz neprimetno perutanje, ali se nakon serije od četiri tretmana značajno popravlja kvalitet kolagenih vlakana, svežina, kao i hidriranost kože.

 

 

PILING TRIHLORSIRĆETNOM KISELINOM

Moramo pomenuti i hemijski piling trihlorsirćetnom kiselinom (TCA) koji je pored voćnih, takođe, jedan od kvalitetnih pilinga za vašu kožu. Ovaj piling je jači i ima jači efekat, ali nosi i veće rizike i važno je znati da ovaj kao i sve druge pilinge mora sprovoditi isključivo obučen lekar. Ovaj piling spada u one koji su srednje dubine i koristi se za lečenje ožiljaka i prevremenog – aktiničnog starenja kože. On se primenjuje u koncentracijama od 15- 35  odsto, ali kod TCA koncentracija nije toliko značajna koliko je bitna sama tehnika pilinga čiju primenu lekar prilagođava potrebama svakog pacijenta. Još jedna važna osobina TCA jeste da pored uklanjanja površnog sloja kože dodatno stimuliše fibroblaste na stvaranje kolagena i elastina. Kod ovakvog tretmana period oporavka kože jeste sedam dana i može da se sprovodi u seriji od četiri pilinga između kojih je razmak minimum mesec dana.

 

 

KOJE KOŽNE PROBLEME MOŽEMO REŠITI HEMIJSKIM PILINGOM?

Činjenica je da hemijskim pilinzima možemo odlično negovati kožu, a izuzetne rezultate možemo postići u:

prevenciji starenja kože
 uklanjanju staračkih pega sa lica
 uklanjanja ožiljaka od akni
 uklanjanja strija
 lečenju akni i odstranjivanju fleka od akni
 brisanju sitnih bora

 

 

Pored svih prednosti i lekovitosti ovih pilinga moramo znati koliko je potrebno hemijskih pilinga kako bi rezultati bili vidljivi i kako da ne preteramo sa tim. Broj tretmana zavisi od težine problema i stanja kože, ali i želje pacijenta (dužina oporavka, komoditet…) Po pravilu blaži hemijski pilinzi se ponavljaju češće, na nedelju do dve nedelje , a jači na četiri do šest nedelja, jednom godišnje da bi se podmladila koža ili u serijama kod lečenja ožiljaka.

 

 

RIZICI KOD HEMIJSKIH PILINGA

Površni pilinzi osim blagog crvenila i perutanja kože nemaju značajnije neželjene efekte. Pored stručnosti lekara koja se podrazumeva, da bi se izbegli neželjeni efekti, veoma je važna informisanost i saradnja pacijenta.Pacijent se mora strogo pridržavati uputstava lekara, voditi posebnu negu kože i pre i posle pilinga. Međutim veoma je važna i zaštita kože od sunca nakon pilinga kako bi se izbegle hiperpigmentacije kože.

 

 

ŠTA TREBA IZBEĆI PRE SAMOG TRETMANA?

Postoje instrukcije kojih se pacijenti moraju pridržavati nedelju dana pre tretmana i to:

-tretmani elektrokauterom i laserom
-uklanjanje malja (voskom, kremama ili laserom)
– botoks injekcije, fileri, kao i hiruške intervencije
– opekotine od sunca

 

 

I veoma važno upozoriti lekara ukoliko uzimate kontraceptivne ili hormonske pilule, ako ste skloni stvaranju ožiljaka (keloida) i fleka na koži, ako ste alergični na neki lek i drugo…

 

 

ŠTA SE RADI NEDELJU DANA NAKON PILINGA?

Fotoprotekcija − ne izlagati se suncu bez zaštitnih krema SP 50, nikako ne koristiti solarijum

Umivanje blagim sredstvima

Nanošenje neutralnih masti, na primer Pantenol ung više puta dnevno

Ukoliko dođe do pojava tamnih ljuspi (TCA piling), ne skidati ih svojeručno

 

 Crvenilo na licu može da traje par sati ili sedam dana i to sve zavisi od vrste kiselina

Ne preduzimati bilo kakav drugi tretman lica pre nego što crvenilo i perutanje ne nestanu

 

 

Pored svega pitanje koje se najčešće se postavlja jeste to da li će ožiljci nestati nakon pilinga. Veoma važno je imati realna očekivanja jer nijedan tretman nije čarobni štapić koji briše sve nesavršenosti, ožiljke i godine. Svaki od njih poboljšava stanje kože i mora se više puta ponavljati kako bi rezultati bili vidljivi.

 

 

KOJE VREME JE IDEALNO ZA HEMIJSKI PILING?

Površinski pilinzi, kao što je na primer piling voćnim kiselinama služi za osvežavanje kože uz blagu stimulaciju kolagena i oni se mogu raditi tokom cele godine, dok je srednje i duboke pilinge najbolje raditi tokom jeseni, zime i ranog proleća kada nema previše sunca.

 

 

TEKST: EMILIJA STOJMENOVIĆ

Emilija Stojmenović je studentkinja Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu, a rodom je iz Vranja. U slobodno vreme voli da čita knjige, piše pesme i obožava prirodu.