Haris Rid – nebinarni romantizam u modi

Haris Rid – nebinarni romantizam u modi

Ulje na platnu romantizma, umetnika Kaspara Davida Fridriha, u vidu slikarskog remek- dela Lutalica iznad mora magle, predstavlja puku metaforu nadolazeće neizvesne budućnosti. Beznačajnost pojedinačnog čoveka, onog u mrko-zelenom kaputu i nagomilana emocionalna energija u 3. maju Franciska Goje, najavljuju neminovnu pobunu protiv kanonskih stega.Haris Rid – nebinarni romantizam u modi.


ROMANTIZAM I NJEGOV DENDI

 

Romantizam kao pravac koji dolazi do izražaja sredinom i krajem 18. veka. Osim svojstvenih odlika u poeziji, slikarstvu i arhitekturi, sa sobom nosi i svojevrsni modni stil. U to vreme su najelegantnijima smatrani engleski dendiji. Godine 1825. Šatobrijan (francuski pisac i pomodar) opisuje kako treba da izgleda moderan mladić. On treba da na prvi pogled izgleda bolesno… Treba da ima nešto nebajno u pojavi, ni potpuno izbrijan, ni bradat, već kao da mu je brada iznikla bez upozorenja u trenutku očajanja. Uvojci vetrom razbarušene kose, prodoran pogled, idealizam, rasejanost, svetle oči. Usne stisnute od prezira prema ljudskoj
vrsti, nemirno Bajronovo srce, utonuo u gnušanje i misteriju postojanja…

Ono što se izdvajalo u muškom kostimu jesu kaputi, prsluci i pantalone jarkih boja, cilindrični šeširi. Najvažnije je bilo isticati kukove i struk kockastim naramenicama i širokim pantalonama. U ženskim kostimima vraćaju se korseti, krinoline, podsuknje, veliki šeširi i čipkani kišobrani. Svi detalji su jasno nagoveštavali burno i sofisticirano doba romantizma.

 

MODNI KREATOR HARIS RID

 

U proleće 2021. godine, u Muzeju Viktorije i Alberta, otvorena je izložba Moda i muškost. Čija je namera  istražiti ​​ulogu muške odeće u prenošenju moći, umetnosti i rodnog identiteta. Jedna od kreacija Harisa Rida napravljena je od sjajnog, tamno-ružičastog poliestera, sastoji se od bluze sa naduvenim gornjim rukavima koji se sužavaju na ukrasne kravate na ručnim zglobovima. Kao i od donjeg dela zvoncara visokog struka koje prekrivaju međunožje i butine.

Haris Rid je britansko-američki dizajner i njegov rad stapa različite istorijske teksture. Ima dašaka maskenbala u njemu, ali Rid ga čini izuzetno modernim. Ridova kolekcija je imala dramatične izglede. Kreacija od crnih matador pantalona, ​​crnih nabora i jakne bez prednjeg dela. Ćilibarne metalik pantalone i odgovarajući gornji deo sa volanima. Bela kreacija koja je uključivala jaknu sa naborima sa dubokim dekolteom četvrtastog kroja i šešir sa obodom veličine točka za bicikl. Rid je objasnio novinarima da je bela odeća inspirisana pričom koju je zamislio o aristokratskom dečaku iz 18. veka.  Koji, nakon što je izbačen iz svog doma jer je homoseksualac, živi u bekstejdžu u Kraljevskoj operi i igra se oblačenja sa kostimima.

 

RIDOV POZIV – FLUIDNOST U MODI

 

Ridov poziv da bude ikona stila poklapa se sa još jednim javnim preispitivanjem rodnih granica. Nedavno je rečnik dodao oblik u jednini oni koji se odnosi na nekoga ko se ne identifikuje ni kao muškarac ni kao žena. U modi, brojni dizajneri,popularizovali su razbijanje razlika između muške i ženske odeće. Rid sebe opisuje kao rodnu fluidnost. Ne prasak u sredini muškog i ženskog, već fluidan — bukvalno bilo gde na klatnu. Prihvatanje rodne fluidnosti kao identiteta omogućilo je Ridu da sačuva neodređenost, a istovremeno odbacuje stereotipne kategorije muškosti i ženstvenosti koje se odnose na moć i lepotu.

Fluidna moda je ideja samoizražavanja i predstavljanja sebe u najčistijem pogledu. Boreći se za lepotu fluidnosti, Haris Rid dizajnira da bi stvorio komunikaciju. Ridov proces dizajna je inspirisan trenutnim društvenim i političkim pitanjima sa kojima Rid smatra da je najviše povezan. Često je i sebe fotografisao u kreacijama Rid, koji je visok i vitak, lica uokvirenog dugom kosom, poput aristokrate iz antičkog režima. Rad koji ovaj modni kreator stvara izgrađen je od procene odgovornosti koju moda mora da izazove u vezi sa nepravdama koje se dešavaju u društvu danas. A da pritom on ostaje veran brendu koji teži viziji rodne fluidnosti i inkluzivnosti.

 

HARI STAJLS KAO RIDOVA MUZA

 

Magazin Vogue je zamolio Rida da dizajnira odeću za snimanje naslovnice sa Harijem Stajlsom. Rid je napravio crno odelo sa preteranim četvrtastim ramenima i nogavicama širokim kao jedra. Na Stajlsovom struku eksplodirala je suknja od balske haljine, sa belim tilom i trakom boje ciklame prebačenom preko okvira od crne krinoline. Sa svojim bisernim minđušama i šljokicama, Stajls je muza u Ridovoj odeći. Model koji zamagljuje linije između ženskog i muškog. Stajls često u Ridovim kreacijama podseća na grofovog sina koji se u zoru teturao iz bordela. Poput Dorijana Greja kao da je iskočio iz dela Oskara Vajlda. Na naslovnici se Stajls našao u haljini od plavog tila i bio je prvi muškarac koji se pojavio na naslovnici ovog magazina posle sto godina.

 

NEBINARNI ROMANTIZAM

 

Celokupni brend Harisa Rida najbolje se može opisati kao nebinarni romantizam. Za Rida, moda je zaista revolucionarna i ima ogromnu ulogu u guranju sveta na ekspresivnije i prihvatljivije mesto – koristeći svoje platforme da podeli svoje lične vizionarske vrednosti, da pomogne onima koji traže prihvatanje i ljubav prema sebi. Vladajuća kultura želi da se zaštiti od razlika koje mogu izazvati krizu identiteta. Na polju seksualnosti, ona to čini kroz heteronormativno izjednačavanje pola, roda i seksualne orijentacije. Binarizam muško/žensko se, dakle, prenosi i na ponašanje, pa se tako razlika feminiziranog i homoseksualnog utvrđuje.

Kemp fenomen Ridovog opusa se razračunava sa raznim binarizmima (original/kopija, identitet/razlika, prirodno/veštačko, privatno/javno, itd.), a najpre sa onima vezanim za kategorije polnog i rodnog, pronalazeći mesta oko čijeg se značenja vodi borba, pritom, kroz parodiju i preterivanje, stvara semiotičke ekscese u kojima ima previše kontradiktornosti koje bi dominantna ideologija mogla da koristi. Potrebu hegemonijske kulture da naturalizuje i esencijalizuje rodne identitete, Rid podriva parodirajući ono, navodno, suštinsko i prirodno, demaskirajući ga kao društveni konstrukt, to jest ono što je istorijski promenljivo, fluidno, stvoreno, odigrano.

 

KAKO BITI DENDI U DOBA MASOVNE KULTURE?

 

Kao što je dendi surogat aristokrate u pogledu kulture 19. veka, tako je kemp savremeni dendizam, na što nas upućuje i sam modni stil Harisa Rida. Kako biti dendi u doba masovne kulture? Samim svojim kreacijama, daškom romantizma, svojim muzama i uverenjima, Rid nastavlja da odgovara na to pitanje.

 

 

TEKST: NEVENA NIKOLIĆ

Nevena Nikolić je studentkinja Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu. Njena interesovanja su raspodeljena na više oblasti, a neke od njih su filozofija, književnost, kulturni razvitak u stranim državama, kao i teme vezane za mentalno zdravlje i brigu o sebi. Radoznala pesnikinja, na egzistencionalnom putu umetnosti, traga za istinom među razrešenim temama.