Hari Poter – magični svet iz mašte

Hari Poter – magični svet iz mašte

Serijal filmova o Hariju Poteru je nešto što smo sigurni da je većina planete Zemlje odgledala. Filmovi su rađeni po knjigama britanske spisateljice Dž. K. Rouling, čija je mašta otvorila potpuno novu dimenziju mnogim generacijama. Pretpostavljamo da ste kao deca prvi put pogledali filmove, pa vam neke stvari nisu bile potpuno jasne. To ste tada ipak zanemarili, jer je cela magija dovoljna mozgu deteta da mu održava pažnju i načini film interesantnim. To je zapravo moć ovog filma. Činjenica da deca, ali i odrasli, u istoj meri mogu da uživaju. Shvatate da odrastate kada počnete da razumete dublje značenje koje stoji iza svake čini, lika, predmeta i naravno simbola. Hari Poter.


PRAVO PRIJATELJSTVO

Prvi film je izašao 2001. godine i tada se upoznajemo sa fantastičnom trojkom gde  glavne uloge nose – Danijel Redklif kao Hari Poter, Ema Votson kao Hermiona Grejndžer i Rupert Grint kao Ron Vizli. Kroz narednih sedam delova, pratimo kako nastaje pravo prijateljstvo i način na koji se ono razvija. Gledamo ih kako odrastaju zajedno i stvaraju jednu veoma čvrstu, stabilnu vezu. U njoj su, bez obzira na sve, uvek tu jedno za drugo. Ma kakva situacija, oni će međusobno uvek misliti na drugu osobu i predstavljati ogroman oslonac.

MAGIJA NA SVAKOM KORAKU

Što se tiče čini, Dž. K. Rouling je većinu njih stvorila iz latinskog jezika. Na primer, Imperio, čin za kontrolisanje uma, nastala je od latinske reči imperare, što znači komandovati, vladati. Crucio, čin za nanošenje bola, nastala od reči – mučiti. Takođe, dobro poznate čini za paljenje i gašenje lampe na štapiću – Lumos i Nox, nose koren iz latinskog jezika.

Zanimljivost u vezi ovih čini jeste da ih čak i vi možete koristiti na vašem telefonu za paljenje lampe ukoliko imate opciju da glasom dajete komande. U slučaju IOS korisnika bilo bi – Hey Siri, i kada se ona oglasi kažete Lumos. Voldemorova smrtonosna čin – Avada Kedavra, nastala je od arapskog Abra Kadabra, što bi značilo – neka ova stvar bude uništena.

POSEBNA ČIN

Posebnu čar i posebnu moć ima čin Expecto Patronum. Nju upoznajemo u trećem delu, Zatvorenik iz Askabana, kada Hari dolazi u kontakt sa zlim silama, Dementorima, koji ga napadaju sa svih strana i pokušavaju da mu isisaju dušu. Expecto Patronum su zaštitne čini koje se pojavljuju kao bela, sjajna svetlost i mogu biti u oblicima različitih životinja, u zavisnosti od karaktera likova.

Da bi Hari postigao ovu čin usled napada mračnih sila, potrebno je da zamisli u glavi najlepšu uspomenu koje može da se seti i da se lepotom, nežnošću, ljubavi, prijateljstvom, bezbrižnošću u tom trenutku odbrani. Ovo nosi ogromnu poruku i za nas. Kada nas obuzmu mračni trenuci, kada se osećamo loše, uplašeno, treba da znamo da upotrebimo divne uspomene iz naših života. Treba da se setimo ljudi koje volimo i koji nas vole i tom belom svetlošću udaljimo negativne sile od nas.

JOŠ JEDNA POSEBNA ČIN (SPOILER ALERT!)

Isto tako je važno da znamo da nam drugi, poput porodice i prijatelja mogu pomoći tako što će nam poslati svoj, jači Patronus. U finalu trećeg dela, Hariju Patronus dolazi u obliku srne da ga spasi. Hari je svih tih godina ubeđen da je to čin njegove preminule majke. U poslednjem delu saznajemo da je to poslao profesor Snejp, koji ima isti Patronus srne kao njegova majka, jer je on nju voleo skoro čitav život.

NAJVEĆI PREOKRET (SPOILER ALERT!)

Najveći razvoj karaktera u čitavom serijalu nosi upravo profesor Snejp. On odaje utisak lošeg, mračnog lika, strogog profesora koga se svi plaše, pa i izdajice koja ubija Dambldora i prelazi na stranu Voldemorta. Sva njegova moć leži na samom kraju sedmog dela, kada biva ubijen od strane Voldemorta. Tada traži od Harija da mu uzme suze i umire rečima Imaš oči iste kao tvoja mama. Tada vidimo da je Snejp zapravo dobar lik, koji je sve vreme bio na svetloj strani, da je sve vreme zapravo u paktu sa Dambldorom i da je on Harijev zaštitnik sve ove godine.

Dambldor, direktor Hogvortsa, predstavlja oličenje dobra u magičnom svetu, koji uvek zna kako da postupi ispravno. Postoji gomila mudrih citata koje on izgovara u knjigama i filmovima. Sreća se može pronaći čak i u mračnim vremenima, samo ako se setite da se okrenete prema svetlu, Albus Dambldor.

KRAJ SERIJALA

Veliku težinu serijala nosi poslednji deo, gde su Hari, Ron i Hermiona u potrazi za Horkruksima – predmetima u kojima je Voldemort stavio delove svoje duše. Uništavanjem njih dolazi do smrti Mračnog gospodara. U toj pustolovini upoznajemo se i s Relikvijama smrti, po čemu poslednji deo nosi naziv. Veoma je interesantna priča o tri brata koja beže od smrti. Ona stoji iza nastanka ova tri magična predmeta. To su plašt nevidljivosti, kamen vaskrsnuća i Bazgov štapić, a svaki od njih ima posebno važnu ulogu.

FILMOVI ZA UŽIVANJE

Čaroban svet Harija Potera prepun je ljubavi između porodice i prijatelja. Koliko god da može da nas dovede do smeha, toliko može i do suza, ali i do spoznaja pravih vrednosti koje treba da nas vode kroz život. Serijal je postao deo opšte kulture, rutine u zimskom periodu i bogatstvo u kome možete da uživate sa porodicom.

 Takođe, postoji i dokumentarac izdat ove godine, povodom obeležavanja 20 godina Harija Potera, gde glumci govore o čitavom serijalu. Ovo vam je čist podsetnik da ukoliko niste dugo, napravite maraton i ponovo pogledate filmove ili ukoliko vam je lepše, pročitate knjige. Probudiće se dete u vama i naprosto ćete uživati!

TEKST: IVANA JOVANOVIĆ

Ivana Jovanović, student anglistike, zaljubljenik u sve što je lepo i večiti hedonista. Odrastala na temelju Diznija i njegovih crtaća, odakle dobijam inspiraciju i sada sa 19 godina i čije ideje širim kud god krenem.