Hakuna matata – kako živeti bez brige?

Hakuna matata – kako živeti bez brige?

Hakuna matata, krasnih reči je zbir, Hakuna matata, nije prolazna faza. Umesto brige stižu sreća i mir. To je naš problem, slobodna filozofija – Hakuna matata.


 

ZNAČENJE

Možda smo i previše puta pomenuli ovu rečenicu, a da ne objasnimo njeno značenje. Ukoliko je već niste čuli, sada ćemo objasniti ovu frazu. Hakuna matata je prevedena sa Svahili jezika koji potiče iz istočne Afrike, a na koji su uticaj imali i arapski, portugalski i engleski jezik. Svahili je Bantu jezik koji se najčešće može čuti u Keniji i Tanzaniji. Bukvalni prevod bio bi nema problema, jer hakuna znači nema, a matata problemi.

 

 

SLOBODNA FILOZOFIJA

Jedna od lepših stvari jeste što se ova rečenica može reći na mnogo načina: Nema problema, Sve je u redu, Budite srećni, Ne brinite…

 

 

SVE ĆE BITI U REDU

Jasno je do sada šta Hakuna matata predstavlja. Ova filozofija pruža nam osećaj bezbrižnosti i daje na znanje da je sve u redu, a i da nije, biće. Ohrabruje nas da budemo slobodni i radimo sve što nam se čini ispravnim.

 

 

  NEMA PROBLEMA JER NEMA REŠENJA

Koliko puta ste samo zastali u panici jer ne znate da li možete sve da postignete ili da li ste sve odradili kako treba? Sumnjate da niste dovoljno dobri ili spremni da napredujete ili izađete iz zone komfora. Na sve ovo može se dati vrlo kratak i ispravan odgovor – Hakuna matata. Nikada neće sve biti onako kako smo zamislili.

 

 

NEMA REŠENJA JER NEMA PROBLEMA

 Takođe, ako se nekada pojavi problem, uvek je moguće naći rešenje za njega. Ako nema rešenja, onda nije ni problem. Nije lako suočiti se sa problemima, ali svakako nije nemoguće. Previše vremena provodimo u bespotrebnim brigama. Poenta istoimene pesme i jeste da nam pokaže kako sve treba prevazići pozitivom.

 

 

 

KAKO SE HAKUNA MATATA PROSLAVILA

Pesma Hakuna matata komponovana je za Diznijev animirani film Kralj Lavova. Pesmu je napisao Tim Rajs, preuzevši naslov iz pesme Tedija Kalanda. U filmu, pesmu pevaju divlja svinja i mrmot – Pumba i Timon, koji su kroz život bili osuđeni samo jedan na drugog, jedući ono što su pronalazili. Pored svega toga, bili su veoma srećni. Istu ovu filozofiju i sve o čemu smo ranije govorili, oni pokušavaju da prenesu Simbi o kome imaju obavezu da brinu.

 

 

 

CARPE DIEM

Neretko ovaj izraz povezuju sa izrazom Carpe Diem, koji je bio popularan u filmu Društvo mrtvih pesnika. Kada se nekoliko godina kasnije pojavio Hakuna matata, prvenstveno su ga nazvali afričkom verzijom Carpe Diem. Kako god okrenemo – iskoristite svoj dan i ne bacajte ga pokušavajući da promenite stvari koje se ne mogu promeniti.

 

 

HEDONISTIČKI POKRET

Iako ova fraza promoviše život bez briga, odgovornosti i ograničenja, ne treba sve olako shvatiti. Može doći do toga da se ova fraza pogrešno protumači. Ona nastoji da se oslobodite, ali morate znati da za sve što radite, sami snosite posledice.

 

 

 

KAKO DA ŽIVITE ŽIVOT BEZ BRIGE?

Vrlo brzo možemo primeniti ovu filozofiju i učiniti da postane naš životni moto. To činimo fokusom na dobre stvari, jer: Kako zračimo, tako privlačimo. Rizikujte, ne sputavajte sebe zbog straha od neuspeha, veći neuspeh je ne pokušati. Takođe, ako je ono što želimo nama važno i vredno, ne treba da odustajemo od njega, jer sve što je vredno, ne može doći tako brzo. I najvažnije od svega, samo opušteno i sa verom u sebe.

 

Izrečena i prepevana na mnogim jezicima noseći jedno značenje, španska verzija ove pesme nam govori: Hakuna matata, način na koji to treba biti. Hakuna matata, nema se čega bojati. Bez brige je kako treba živeti, ovako živeti naučio sam ovde. Hakuna matata.

 

 

TEKST: SARA STOJČIĆ

Sara Stojčić je studentkinja Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu.