Gde se nalaze muzeji mačaka?

Gde se nalaze muzeji mačaka?

Mačke su istorijski obožavane životinje. Može se reći da je Bast najpoznatija mačkolika Boginja. Takođe i Boginja rata Sekmet, kao i čuvarka pravde Mafdet. Sve one bile su samo neke od pufnastih idola kojima se klanjala drevna egipatska civilizacija. U Mesopotamiji je ovu funkciju vršio Negral, u Indiji Davon, Kaša u Japanu, a u Severnoj Americi Mišipešu. Mačke se mogu videti i na brojnim pećinskim crtežima, srednjovekovnim i renesansnim slikama, a čak su i prvi viralni internet klipovi sadržali snimke ovih slatkih i pomalo bezobraznih kućnih ljubimaca. Stoga, nije ni čudo što su muzeji mačaka rasprostranjeni širom sveta.

 


KOTOR I MAČKE

Kipar, na primer, ima više mačaka nego stanovnika, a Turska čitavo selo izgrađeno da ugosti ulične mačke, tako i nama blizak Kotor ima svoj muzej mačaka. Ovaj muzej otvoren je 2016. godine i u njemu se nalaze mnogobrojne fotografije, razglednice i stripovi raznolikih kotorskih mačaka. Grad je poznat po mačkama koje žive po lokalnim buticima i prodavnicama, a cena karte je samo jedan evro. Sav novac sakupljen od ulaznica se kasnije donira za kupovinu mačije hrane, a muzej se trudi i da se posveti skretanju pažnje na ekološka pitanja i podigne svest o poštovanju prirode i životinja.

 

 

 

MALEZIJA

U Maleziji, u gradu Kačingu, što u prevodu znači Mačka, jeste otvoren prvi muzej mačaka na svetu. U njemu se nalaze mnogobrojne skulpture životinja, različiti relici, slike i fotografije, kao i mumificirana egipćanska mačka. Muzej sadrži preko četiri hiljade mačkastih artifakta. Ovaj grad je, inače, poznat po svojoj ket frendli filozofiji. Prepun je mačijih statua i kipova i čak im se radio-stanica zove Cats FM.

 

 

 

IRAN

U Teheranu, glavnom gradu Irana se pre oko tri godine otvorio Muzej Persijskih mačaka. Danas u muzeju živi tridesetak mački različitih rasa, a sve nose imena persijskih istorijskih ličnosti. Muzej istovremeno služi i kao kafe. U njemu se, pored tradicionalnog persijskog posluženja, možemo i družiti sa nekim od mačaka koje tu žive ili pročitati neku od knjiga koje objašnjavaju istorijski i kulturalni značaj mačaka za ovaj deo sveta.

 

 

RUSIJA

Rusija nema samo jedan, već dva mačija muzeja. Jedan je u Lenjingradskoj oblasti, u gradu Vsevolžsku. Otvoren je 2008. godine i sadrži kolekciju od preko četiri hiljade umetničkih dela vezanih za mačke. Dela su poput figurina, fotografija, slika i razglednica. Sve su inspirisane folklornim temama, te na sebi često i sadrže različite poslovice, pesme i bajke. Muzej često održava i izložbe i radionice za ove kućne ljubimce. U Moskvi je 1993. godine Andrej Abrahamov otvorio Moskovski Muzej Mačaka i u njemu su, pored slika i fotografija, izložene i različite grafike, skulpture, odela, lutke, kolaži, crtaći, filmovi i još mnogo čega sa temom mačke.

 

 

 

DOM I MUZEJ ERNESTA HEMINGVEJA

U Ki Vestu na Floridi, nalazi se i Hemingvejev muzej koji je specifičan po tome što je dom oko šezdesetak polidaktilskih mačaka − odnosno mačaka koje imaju po šest prstiju na šapama. Ernest je, naime, imao mačku Snežanu sa ovim deformitetom i neke od mačaka u muzeju su njeni potomci. On je sve svoje mačke nazivao po poznatim ličnostima, pa se danas i u muzeju prati ta tradicija, a u bašti se nalazi i malo groblje za mačke gde se mogu naći spomenici sa imenima poput Merlin Monro i Hemfri Bogart.

 

 

 

MAČKE VLADAJU SVETOM

Zanimljivo je i napomenuti da se u svim mačijim muzejima, bili oni na našoj listi ili ne, mačke šetaju slobodno i odmaraju po stepenicama i statuama. Mačke vladaju svetom − od Belorusije, Litvanije i Holandije, do Japana, Meksika i Nemačke, mačiji muzeji se nalaze svuda širom planete i vredi ih posetiti i provesti koji sat u druženju sa četvoronogim đavolčićima, jer je naučno dokazano da maženje mačke smiruje nervni sistem i snižava krvni pritisak. A i prosto su slatke, zar ne?

 

 

TEKST: MARINA MILENTIJEVIĆ

Marina Milentijević je student novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu.