Gde se nalaze Azorska ostrva?

Gde se nalaze Azorska ostrva?

Azorska ostrva li skraćeno Azori, je ostrvlje u okviru portugalske autonomne pokrajine Azori. Njihov najveći grad i sedište je Ponta Delgada. Nalaze se na oko 1.500 kilometara od obale kopnenog dela Portugala, u Atlantskom okeanu. Prostiru se na površini od 2.333 kilometara kvatratnih, a u njima živi oko 24.6000 stanovnika.


ODLIKE

U okviru Azorskih ostrva izdvajaju se devet značajnih ostrva. Podeljeni su u tri skupine, istočnu, centralnu i zapadnu. Na zapadu su Flores – 143 km² I Korvo – 17 km², u sredini se nalaze Grasioza – 62 km², Terkeira – 403 km², San Žorge 246 km², Piko – 446 km² i Fajal – 173 km², dok su San Migel – 759 km² i Santa Marija – 97 km² na istoku.

Prvo otkriveno ostrvo je Santa Maria od strane portugalskog moreplovca Diega de Silves 1427. godine ali su naseljena tek 1432. Arhipelag je dobio naziv po anticiklonu koji je prisutan u ovim krajevima.

Azorska ostrva su vulkansog porekla i mnogo vekova prije su bila aktivni vulkani. Poslednji vulkan je imao erupciju 1957. godine, a to je bio vulkan na ostrvu Fajal. Ovde vlada sredozemna klima.

TURISTIČKE ATRAKCIJE

Pejzaž vinogradske kulture na ostrvu Piko

Laguna Lagoa das Sete Cidades

Muzej Scrimshaw

Muzej Carlos Machado

Fotografija je preuzeta sa sajta commons.wikimedia.org

TEKST: EMILIJA TRAJKOVIĆ

Emilija Trajković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Pažnju joj privlače sitnice koje drugi ne vide, voli psihološki aspekt sagledavanja problema. Uživa u čitanju uz šoljicu čaja