Gde možete letovati u Srbiji?

Gde možete letovati u Srbiji?

Kako nam se leto približilo, a samim tim i dolazak godišnjih odmora, došlo je i vreme za razmišljanje kuda ići i odmor iskoristiti najbolje moguće, kao i gde možete letovati. Mi vam preporučujemo da ne tražite daleko, jer upravo u Srbiji postoje, prema opštem mišljenju, mesta koja su raj na zemlji.

 


 

TARA

Ukoliko ste porodičan tip i tražite mesto da odmorite mozak i dušu, uz prepuno zelenila, svežeg vazduha, samo vas u brvnari i knjigom u ruci – onda vam preporučujemo Taru. Tara je proglašena nacionalnim parkom 1981. zbog retkih biljnih, životinjskih vrsta, kao i gustih četinarskih i listopadnih šuma i livadama punim mirišljavog cveća. Na Tari se nalazi puno restorana sa odličnom domaćom hranom koja će vam dati energije za planinarenje i obilaženje vidikovaca koji ostavljaju bez teksta.

 

 

UVAC

Uvac je specijalni rezervat i zaštićeno područje Srbije i savršeno mesto za krstarenje. Poznat po svojim meandrima i raznim biljnim i životinjskim vrstama, među kojima dominira kolonija beloglavog supa koja leti iznad. Na jednom od vidikovaca je postavljen teleskop gde ljubitelji faune mogu da posmatraju beloglave supe u letu. Čamcem se može doći i do Ledene pećine, koja je najduža pećina u Srbiji. Predstavlja savršenu destinaciju za uživanje i šetnju kroz netaknutu prirodu.

 

ZLATARSKO JEZERO

Veštačko jezero između planine Zlatar i planine Kopaonik. Ono što dopunjuje užitak jeste mogućnost plovidbe ovim jezerom okruženim zelenilom. Zahvaljujući ovom jezeru, možete očekivati fantastične specijalitete od sveže pastrmke, a zlatarski kajmak, sir i pršuta se podrazumevaju. Osim prirodnih lepota, za ljubitelje istorije i arhitekture nalaze se i manastari Mileševa i Dubnica. Ovo područje ispunjeno je bajkovitim pričama i legendama koje privlače ljude.

 

 

KRUPAJSKO VRELO

Krupajsko vrelo nalazi se u istočnoj Srbiji, u podnožju planine Beljanice i predstavlja mesto koje se treba obići barem jednom u životu. Okruženo netaknutom prirodom i drugim bazenima u kojima žive veliki broj ribica i pastrmki. Staza koja vodi do vrela ispunjena je biljkama i prolazom koje vas vodi do mesta od kojeg će vam zastati dah. Voda tirkizne boje, zajedno sa tišinom koju remeti crvkut ptičica dovešće vas do apsolutnog mira i blagostanja. Ono što avanturiste zanima jeste da ispod vrela, na nekih sto metara, nalazi se lavirint podzemnih kanala koji prema rečima meštana, krije blago.

 

 

gde možete letovati
Foto: unsplash.com

 

 

BELOCRKVANSKA JEZERA

Često nazivana biserima Banata, sedam jezera u Beloj Crkvi za svakog pružaju užitak. Topla voda, vetar karakterističan za to područje, privlači avanturiste, surfere i jedriličare. Brvnare blizu jezera su pristupačne i okružene mnogim restoranima. Takođe je dozvoljen i ribolov za ljubitelje pecanja. Lepo urađene plaže sa odbojkaškim i košarkaškim terenima, kao i igralištima užitak su za mlade. Pored toga, kafići na plaži su uvek raspoloženi za pravljenje dobre žurke. Iznajmljivanje čamaca i uživanje u prirodi i pikniku pored jezera omogućava savršenu priliku za dobro proveden odmor.

 

 

Na svakom ćošku Srbije nalazi se predivno turističko mesto, planina ili jezero i bogata istorija kojoj svedoče srednjovekovni dvorci i manastiru koje se nećete pokajati ukoliko posetite. Mi vam savetujemo da upoznate, ukoliko još niste, sva prirodna blaga koja Srbija ima.

 

 

TEKST: ZORANA BRKLJAČ

Zorana Brkljač je studentkinja Žurnalistike na Filozofskom fakultetu. Hobiji su joj planinarenje i čitanje knjiga. Obožava da uči jezike i upoznaje druge kulture, te zna da priča engleski, španski i trenutno uči nemački.