Frederih Šopen – muzičar za dušu

Frederih Šopen – muzičar za dušu

Frederih Šopen jeste ime koje prvo padne na pamet kada se spomene istorija muzike. On se smatra jednim od najznačajnijih kompozitora svih vremena. Bio je prvi zapadni kompozitor koji je u klasičnu muziku na uspešan način uveo elemente slovenske muzike.

 

 


BIOGRAFIJA

Frederih Šopen je rođen u blizini Varšave, u Poljskoj, 1810. godine. Već kao dečak je davao znake talenta za muziku. U svojoj sedmoj godini je iza sebe imao dva muzička dela, dve poloneze, a već u osmoj godini je održavao prve koncerte.

 

 

Varšavske novine su u to vreme nazivale Šopena čudom od deteta. Bio je poznat i kao „drugi Mocart“.
Frederih je kroz godine imao više učitelja. Prvi među mnogima je bio njegov otac. Kasnije je to mesto zauzeo Vojđeh Živni, poljski violinista, a nakon njega Vilhelm Virfel, poznati profesor iz Varšave.

 

UZOR

Čovek koji je najviše uticao na Šopena jeste Jožef Elsner. Šopen je uz njega pronašao svoj umetnički izraz, koji će biti prepoznatljiv u njegovom daljem radu. 1830. godine, kada je izbila revolucija u Varšavi protiv ruskog okupatora, seli se u Pariz. Šopen je u Parizu imao mnoge prijatelje kompozitore, među kojima se najviše ističe Robert Šuman. On ga je i nazivao „genijem“. 1849. godine dobija upalu pluća, koja je bila dovoljno opasna da ga košta života.

 

 

 

STVARALAŠTVO

Bogatstvo izražajnih sredstava u Šopenovim delima se najviše ogleda kroz klavirsku muziku, koja predstavlja glavnu stavku njegove karijere i svih dela. Komponovao je i orkerstarska dela, ali i pesme za glas. Njegov lični pečat jeste taj što je sam izvodio svoja dela. Njegovo umeće se ogleda u složenosti interpretacija. Karakterističan je po jedinstvenom umeću iznošenja kompozicija.

 

 

U svom radu se nije oslanjao na uzore. Njegovo stvaralaštvo je produkt sopstvenih ideja, talenta i originalnosti. Napisao je mnoga dela od kojih se posebno izdvajaju zbirke igara: mazurke, poloneze i valceri. Dao je doprinos i u stvaranju baladi, fantazija i skerca.

 

 

 

MUZIKA IMA DUŠU

Frederih Šopen, i dan danas se smatra jednim od najvećih virtuoza na klaviru. Njegov uticaj na tadašnje muzičko stvaralaštvo je bilo ogromno: njegovo umeće, dela, kao i sama pojava su na slušaoce delovali poput magije. Ljubitelji njegovih dela su bili opčinjeni. Poljaci se ponose celokupnim Šopenovim stvaralaštvom. Imati kompozitora u istoriji svoje države kao što je Frederih Šopen, predstavlja veliki ponos.

 

 

 

TEKST: ANDRIJANA POPOVIĆ

Andrijana Popović je studentkinja novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Ljubitelj je psihologije, umetnosti i muzike.