Fotografija kao fenomen današnjice

Fotografija kao fenomen današnjice

Kada čujete reč fotografija, šta je prva stvar na koju pomislite? Verovatno je to profesionalni foto-aparat, veoma skupa fotografska oprema ili čak fotografski studio. Nekada je bilo veoma teško napraviti fotografiju, imati je u svom domu i beležiti uspomene poput porodičnih portreta ili nekih važnih trenutaka. Danas to možemo uraditi veoma lako. Imamo uređaj u svom džepu koji ima tu mogućnost da zabeleži svaku sekundu našeg života, ali, kako to zapravo utiče na nas?


POTREBA ZA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Ljudi širom sveta prave profile na društvenim mrežama i tu svakodnevno objavljuju fotografije kako bi one negde ostale zabeležene i kako bi bile viđene. Takođe, neke fotografije nastaju samo zato što bi lepo izgledale na društvenim mrežama i zato što će se nekim pratiocima možda dopasti. Kada shvatimo da fotografišemo nešto samo zato da bi ta fotografija bila objavljena na Instagramu, tu nailazimo na problem.

 

 

 

NEGATIVAN UTICAJ NA SEĆANJE

Da li zaista želimo da zabeležimo taj momenat? Da li želimo da se sećamo toga ili ćemo u svojoj glavi stvoriti neku drugu priču samo kako bi ona bolje prošla na društvenim mrežama? Ovim postupkom stvaramo lažna sećanja. To se dešava u trenucima kada ne proživljavamo momenat, već se trudimo da ga zabeležimo mobilnim telefonom ili foto-aparatom. Nakon toga ostajemo bez stvarnih osećanja koja smo imali u tom trenutku. Zapravo, ne znamo kako smo se osećali u tom trenutku, ali znamo kako smo se osećali dok smo fotografisali. To može znatno da utiče na pojam sećanja.

 

 

 

LAŽNA SEĆANJA

Kao što smo već napomenuli, ova radnja može biti u neku ruku problematična. Kada shvatimo da stvaramo lažna sećanja, može doći i do trenutka izgubljenosti. Šta je ono što se zapravo desilo? Da li se uopšte desilo? Probajmo da zaista osetimo trenutak, da nas preplave emocije i da osetimo prisutnost pre nego što to zabeležimo kamerom našeg mobilnog telefona. Zašto bi nešto bilo lažno kada imamo priliku da to ne bude tako?

 

 

 

STVARAJMO PRAVA SEĆANJA!

Previše smo prisutni na društvenim mrežama, a ta prisutnost se gubi u stvarnom životu. Vreme je da krenemo da proživljavamo stvari koje nam se dešavaju u trenutku, a ne da gledamo fotografije nekoliko dana nakon događaja i da razmišljamo kako nam je zapravo bilo i kako smo se osećali. Stvarajmo sećanja, ali ona prava!

 

 

 

UŽIVAJMO U TRENUTKU!

Kao i svaka stvar, ovaj fenomen ima svoju negativnu, ali i pozitivnu stranu. Ukoliko znamo kako da rukujemo ovim alatkama umereno i na pravi način, onda ćemo dobiti ono najbolje od tehnologije. Ona je tu da nam pomogne, a ne da postanemo njeni robovi. Problem je što ne znamo da se kontrolišemo i ne shvatamo koliko sabotiramo sami sebe.

 

Zato, sledeći put ipak ostavite telefon u džepu i pokušajte da istinski uživate u trenutku. Zapamtite stvari onakve kakve jesu i osetite ono što je stvarno!

 

 

 

 

TEKST: JOVANA LOVRE

Jovana Lovre je studentkinja Komunikologije i odnosa sa javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Zaljubljenik je u fotografiju, muziku, duge šetnje i kvalitetne razgovore. U životu je pokreću mnoge stvari, ali ona najvažnija jeste sam život.