FILMSKI SVIJET PEDRA ALMODOVARA

FILMSKI SVIJET PEDRA ALMODOVARA

Pedro Almodovar jedan je od najznačajnijih evropskih i svjetskih režisera, a sigurno najprepoznatljivije ime španskog savremenog filma. Rođen je 1949, a prvi film snimio je 1980. godine. Od tada do danas snimio je više od dvadeset filmova. Višestruki je dobitnik nagrade Goja, te dvostruki oskarovac. Njegov film, Sve o mojoj majci nagrađen je Oskarom za najbolji strani film, a film Pričaj s njom donio mu je Oskara za najbolji originalni scenario. Pored ova dva, njegovi najpoznatiji filmovi su: Žene na rubu nervnog sloma, Visoke potpetice, Loše vaspitanje, Vrati se, Koža u kojoj živim, Bol i slava.


 

 FAZE STVARALAŠTVA

 

Almodovarovo stvaralaštvo možemo grubo podijeliti na ranu i zrelu fazu. Prva faza obuhvata osamdesete i veći dio devedestih godina. Žanrovski se uklapa u kemp melodramu i crnu komediju. Zrelija faza započinje krajem devedesetih godina i, iako nije lišena crnohumornih elemenata, najprije se može okarakterisati kao drama. Istorijski trenutak u kojem Almodovar počinje da stvara predstavlja prekretnicu u španskoj kulturi. Nakon pada Frankovog režima, španska umjetnost se oslobađa okova diktature i na formalnom i na sadržinskom planu. Zato se Almodovarovi filmovi bave temama poput homoseksualnosti, trensseksualnosti, zavisnosti od droge, prostitucijom, ali i ulogom crkve i tradicionalnih vrijednosti u savremenom društvu.

 

GLAVNI LIKOVI

 

Što se tiče likova, Almodovar se interesuje za fluidne identitete, marginalizovane skupine poput pripadnika LGBTQ populacije, ali i za majke, ćerke i žene uopšte. Glavni likovi u njegovih filmovima su uglavnom žene, a ako se ponekad i pojave muškarci, oni su najčešće negativno okarakterisani − oni su nasilnici, silovatelji i ubice. Iz Almodovarove fascinacije ženskim svijetom, proizilazi i njegova oduševljenost pojedinim glumicama. Almodovarove muze su: Karmen Maura, Penelope  Kruz, Rosi de Palma, Viktorija Abril, Marisa Paredes.

 

INTERTEKSTUALNOST

 

Još jedna važna odlika Almodovarovog filmskog svijeta jeste intertekstualnost. Njegovi filmovi su nerijetko u relaciji sa klasicima filmske i književne umjetnosti. Ovaj element njegovog stvaralaštva otkriva Almodovara kao velikog eruditu, jer on ne samo da režira, već i najčešće sam piše scenarije za svoje filmove. Na taj način daje lični pečat svakom novom filmu, te svojoj umjetnosti pripisuje novu, uzvišenu dimenziju.

 

NOVI KRATKOMETRAŽNI FILM

 

Iako je već ušao u osmu deceniju života, Almodovar neumorno snima. Njegov posljednji film pod nazivom Paralelne majke izašao je 2021. godine i pokupio je simpatije i kritike i publike. Osim toga, Almodovar već snima novi kratkometražni film i to ovoga puta prevazilazi okvire španskog govornog područja. Film će publici biti predstavljen u toku 2023. godine.

 

 

 

TEKST: BRANKA TODORVIĆ

Branka Todorović rođena je 1998. godine u Doboju, u Bosni i Hercegovini. Studentkinja je master studija komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Njena glavna interesovanja su književnost, film i hispanska kultura. Objavljuje kritiku i eseje u književnoj periodici