Feng šui pravila za raspored biljaka u domu

Feng šui pravila za raspored biljaka u domu


Ništa ne ukrašava dom lepše nego biljke koje volimo. One daju život svakom prostoru i obogaćuju ga svojom energijom. Svima nam je cilj da živimo u kući/stanu gde cirkuliše pozitivna, zdrava energija, koja će nam doneti blagostanje. Feng šui je drevna kineska veština koja nas upućuje na tehnike kojima upravo takvu energiju možemo prizvati u naš život i životni prostor.PARICA ZA PRIVLAČENJE NOVCA I BIZNIS IDEJA

Suprotno haosu je red. Ravnotežom ova dva principa dobijamo savršeni sklad koji će učiniti da univerzum bude na našoj strani. Željenu kosmičku energiju možemo privući pametnim odabirom biljaka koje ćemo držati u našem domu. Sigurno ste čuli za čuvenu drvenastu biljku koja se u narodu često naziva Parica ili drvo novca. Pravi naziv ove biljke je Pahira i prema Feng šui pravilima ona privlači novac, povoljne finansije i biznis ideje. Ono što je najvažnije, možete je nabaviti u gotovo svakoj cvećari ili na pijaci.

PRIVLAČI POZITIVNU ENERGIJU

Još jedna biljka koja obećava sreću i izobilje je vrsta fikusa pod nazivom Gumijevac. Zaslužna je za opšte dobro i pozitivnu energiju, a to je svakako nešto čega nikada ne bude viška.

KRASAN NAPREDAK KOJI OMOGUĆAVA KRASULA

Sa druge strane, ako nekome nama bliskom želimo poslovni uspeh i napredak, možemo mu pokloniti Krasulu. Ona, ukoliko se drži negde blizu ulaznih vrata, u kuću donosi baš to!

SMIRUJE DUŠU I PRIVLAČI LJUBAV

Ukoliko ipak preferiramo neko ukrasno cveće, Orhideje su dobar izbor jer služe smirivanju duse, privlačenju ljubavi i ojačavanju prijateljskih veza. Feng šui energija radi u našu korist kada god je svesno prizivamo. U zavisnosti od toga šta želimo da unesemo u naš život, ova logika nudi nam mnoštvo izbora za prosperitet i harmoniju.


ZA ČISTIJI VAZDUH

Ukoliko smo harmoniju već uspostavili pa sada želimo samo da nam vazduh u domu bude zdraviji, feng šui i tu nudi rešenja. Zeleni ljiljan stavljen pored nekog toplog grejnog tela, peći na drva ili kamina, uspešno čisti vazduh.

UZ PAPRAT ILI BRŠLJAN OSLOBAĐAMO SE ŠTETNIH HEMIKALIJA

Ukrasna biljka paprat koja pored toga što estetski povoljno doprinosi izgledu naše sobe, utiče i na upijanje štetnih hemikalija u vazduhu. Možemo je postaviti u ugao sobe i ona će sama odraditi svoju magiju. Ova biljka je odličan izbor i za salone lepote u kojima se često koriste preparati sa različitim hemijskim jedinjenjima koja isparavaju. Alternativna za paprat može biti i bršljan koji čisti sobu i smanjuje skupljanje kiselina, benzena, formaldehida i drugih štetnih materija u vazduhu.

MIR I SREĆA SRIVENA U LATICAMA

Istina je da feng šui možda neće popraviti baš sve što u našem životu ne štima, ali sigurno pomaže u tome. Ne moramo verovati u čuda da bismo verovali u to da će nam lepe biljke uneti malo pozitivne energije u naše okruženje. Ipomoea zanosnih ljubičastih latica ulepšava prostor. Njeno seme, ako ga stavimo ispod jastuka dok spavamo, obezbeđuje miran san i raspoloženo jutro. Ako još tako lepo probuđeni uštetamo u sobu gde ima posađenih lotusa, sreća i mir biće naši stalni saputnici.

TEKST: JELENA MIRKOVIĆ

Jelena Mirković uskoro će diplomirati na Fakultetu političkih nauka na smeru novinarstvo i komunikologija. Pasionirano čita ljubavne romane i fantaziju tako da iz svake knjige beleži citate kojoj joj se najviše dopadaju. Večiti je optimista i veruje u heroje koji na kraju priče ne moraju da žrtvuju svoju sreću zarad tuđe.