Faze raskida – kako se ponašati?

Faze raskida – kako se ponašati?

Raskid je nešto što svako od nas prođe i što se oseti bar jednom u životu. Raskidi su svakodnevna i normalna stvar, prosto smo naviknuti na to, ali baš zbog toga nekada deluje da se zanemaruje kroz kakav bol i tugu se tada prolazi. Da li postoji pravi način da se preboli raskid? Verovatno smo svi čuli različite načine, ali s obzirom na to da je raskid jedna vrsta gubitka, postoje faze koje je potrebno da se prođu kako bi što bolje uspeli da se vratimo na noge.


STANJE ŠOKA I PORICANJE

Prva faza je stanje šoka. Ova faza se najviše oslanja na postavljanje pitanja zašto se i kako to desilo. Šta je pošlo po zlu? Pogotovo ako to niste očekivali. Satkana je od puno bola i konfuzije.

Povezano sa šokom je druga faza – poricanje. U ovoj fazi se uglavnom ljudi osvrću na neke lepe stvari i obećanja koje im je partner dao, kako će zauvek biti zajedno, da nikoga tako nisu voleli… Pokušavamo sve da racionalizujemo, ali u prve dve faze to nema mnogo uspeha.

 

 

PREGOVARANJE

Treća faza je takozvano pregovaranje. U ovoj fazi može doći do pomirenja ili pokušaja da se dođe do nekakvog dogovora da ponovo budete zajedno. Nekada čak i ne morate da stupite u kontakt sa bivšim, ali to su i pitanja i pregovori koje vodite sami sa sobom.

Često se pomisli šta bi bilo da sam samo ovo uradio/la, da li da pokušamo ponovo, šta mogu da ispravim…. Ipak, kada prođu prve tri faze i kada se suočimo sa tim da je kraj, često dolazimo u fazu ljutnje i besa. U tom trenutku možemo da budemo ljuti na partnera ili na sebe. Ljuti smo jer smo prevareni, veza se naglo završila ili nismo dobili konkretne odgovore.

 

 

FAZE TUGE I PRIHVATANJA

Kada se bes rasplamsa, započinje faza tuge. Tada postajete u potpunosti svesni raskida i jedan period ćete tugovati. Možete tugovati za osobom, za osećajem koji ste imali pored nje, za sigurnošću koju ste izgradili i za sve buduće planove koji više ne postoje.

To može da podstakne depresiju, prazninu i apatiju. Stvari poput sumnje u sebe i očaja takođe mogu da se uvuku, kao i usamljenost i napuštenost. Iako je jako teška faza, jako je bitno da prođete kroz
sve emocije kako biste istinski mogli da započnete proces izlečenja.

Nakon toga ide prihvatanje. U ovoj fazi ćete krenuti da se osećate pozitivnije, možda ćete i tada imati trenutke nostalgije ali ipak ćete znati da je ovako najbolje. Krenućete da opet mislite o sebi, a ne o bivšem partneru. Vidite svetlo na kraju tunela, možda ta veza ipak i nije bila za vas.

 

 

ŽIVOT IDE DALJE

Na kraju najlepša faza, a to je nastavljanje dalje. Ovo znači da niste samo prihvatili raskid, nego ste se i diskonektovali od ove osobe. Krećete da se zapravo fokusirate na sebe, ne proveravate društvene mreže i želite im sve najbolje iako znate da vi nećete više biti deo njihovog života.

U ovoj fazi će vam biti u redu da budete sami. Kada vam je to u redu, onda možete da nastavite da upoznajete nove ljude i započinjete nove veze znajući da ste u potpunosti preboleli i osetili sve emocije. Nove odnose ćete moći da gradite na zdravom temelju. Ukoliko mislite da još uvek niste spremni da zaplovite u novu romansu, pravi je trenutak da ponovo otkrijete sebe van veze i uživate u drugim stvarima.

 

 

ZA SVE JE POTREBNO VREME

Na kraju, ove faze ne moraju da idu ovim redom i nekada je potrebno vreme. Bitno je da budete okruženi ljudima koji vas vole i podržavaju, ali i da zapamtite da tu ljubav date i sami sebi i ne budete previše grubi. Ipak znamo da se sve dešava sa razlogom, iako nam u tom trenutku taj razlog nije jasan, vremenom uspemo da razumemo.

 

 

TEKST: ALEKSANDRA POPOVIĆ

Aleksandra Popović je završila Fakultet dramskih umetnosti na katedri za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Njena interesovanja su različita i uvek voli da nauči nešto novo.