Ermitaž – muzej kulture i umetnosti

Ermitaž – muzej kulture i umetnosti

Izraz Ermitaž se u Rusiji koristio kao naziv za vile izvan grada i paviljone s parkovima. Najpoznatiji je Ermitaž Katarine Velike u Petrogradu i danas je jedan od najvećih i najznačajnijih kulturno-istorijskih i umetničkih muzeja na svetu.


 

VELIKI BROJ EKSPONATA

Ogromna zbirka izložena je u šest zgrada na obali reke Neva. Glavna zgrada je Zimski dvorac koji je nekada bio rezidencija ruskih careva. U oko 350 sala izloženo je šezdeset hiljada eksponata. Danas je jedan od najpoznatijih muzeja na svetu sa zbirkama antičke, sasanidske, indijske, islamske i ostalih umetnosti. Posebna pažnja je usmerena na remek-dela od renesanse do početka dvadesetog veka. Tu su zbirke grafika i crteža, medaljona i novca koji se nalaze u brojnim primercima.

 

 

UPRAVA MUZEJA

Od šest građevina koje ga sačinjavaju, četiri su otvorene za javnost i to Zimski dvorac, Mali Ermitaž, Stari Ermitaž i Novi Ermitaž. Preostale dve, Pozorište Ermitaž i Pomoćni dom, su zatvorene. Uprava Ermitaža upravlja i muzejima kao što su Pala Menšikov, Muzej porcelana, skladištem u Staraja Derevnja i istočnim krilom glavne upravne zgrade. Direktor muzeja od 1990. je Mihail Pjotrovski.

 

 

POSETA

Ovaj muzej ne radi ponedeljkom, ulaz je besplatan za decu i studente, ali i za sve ostale svakog prvog četvrtka u mesecu. Ulazi se kroz dvorište Zimskog dvorca. Ima svoje filijale u Amsterdamu, Kazanju, Las Vegasu, Los Anđelesu. Ermitaž je deo gradskog područja Sankt Peterburga kao spomenik Svetske baštine pod zaštitom UNESKO-a.

 

 

KOLEKCIJA UMETNIČKIH POSTAVKI

Kolekcija umetničkih postavki koju je započela još Katarina Velika 1764. sa 255 slika, danas se povećala na više od tri miliona izložbenih objekata. Uključujući tu i remek-dela Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Rafaela, Ticijana, Rembranta, Rubensa, Renoara, Sezana, Monea, Pisara, Van Goga, Matisea, Gogena i mnogih drugih.

 

 

MNOGOBROJNE ZBIRKE

Pored zbirki francuskog, italijanskog i španskog slikarstva, takođe je poznat po arheološkoj zbirci srednjovekovne evropske umetnosti, zbirci skulptura i primenjene umetnosti. Postoji kolekcija ruske umetnosti svih epoha, ali je većina izmeštena u Ruski muzej. U 11. veku Nikola I je izgradio Novi Ermitaž po kreaciji nemačkog arhitekte Lea Von Klenzea. U njemu je smeštena čitava zbirka koja je otvorena za javnost 1852. godine. Nakon revolucije 1917. muzej povećava fokus ka nacionalnim umetničkim delima koja su smeštena u svim zgradama Ermitaža i Zimskog dvorca.

 

 

 

RETKI PRIMERCI

Rafaelov hodnik je kopija poznate galerije u Vatikanu, koju je projektovao arhitekta Donato Bramante, a oslikali ga Rafaelovi učenici po njegovim nacrtima. U ovom muzeju je izgrađen po želji Katarine Velike. Tu se takođe nalazi i Galerija sa blagom. Ovde posetioci mogu videti razne primerke, od zlatnog toaleta pa sve do zlatnih minđuša starih sedam hiljada godina. Minđuše su izrađene sa takvim detaljima, da ih ni francuski juvelir i draguljar Petar Karlo Faberže, na zahtev ruskog cara Aleksandra III, nije uspeo reprodukovati.

 

 

 

ZIMSKI DVORAC

Zimski dvorac je bio službena rezidencija ruskih imperatora od 1732. do 1917. godine. On je jedan od najznačajnijih spomenika ruske barokne arhitekture. Nakon Februarske revolucije, dvorac je postao sedište Privremene vlade. Godine 1922. dvorac je pripojen državnom muzeju Ermitaž. Sagrađen u periodu od 1754. do 1762. po projektu italijanskog arhitekte Bartolomea Rastrelija. Zimski dvorac se nalazi između Dvorskog nasipa i Dvorskog trga, uz mesto gde se nalazila originalna Zimska palata Petra Velikog.

 

 

 

SAVREMENO IZDANJE

Savremeno izdanje ima oblik kvadrata sa unutrašnjim dvorištem i fasadama okrenutim ka reci Nevi, Admiralitetu i Dvorskom trgu. Glavna fasada, okrenuta prema Dvorskom trgu, prorezana je lukom odnosno paradnim prolazom prema unutrašnjem dvorištu. Zimski dvorac ima 1057 soba, 1786 vrata i 1945 prozora. Glavna fasada je 150 metara duga i 30 metara visoka.

 

 

UNUTRAŠNJOST ZGRADE

U prizemlju se uglavnom nalaze činovničke prostorije, prostorije za osoblje, galerije i sale. Na prvom spratu se nalaze glavne prostorije i apartmani carske porodice. Na drugom spratu se nalaze sobe i apartmani za visoke funkcionere. Velike sale koje je koristio dvor su bile uzduž hodnika koji je počinjao od Jordanskog stepeništa. Svojom bogatom i očaravajućom unutrašnjošću, ostavlja bez daha svakog ko poseti ovu riznicu umetničkog blaga.

 

 

TEKST: ANDRIJANA MILENKOVIĆ

Andrijana Milenković je student  Žurnalistike na  Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da posećuje pozorište, bioskop, filmske susrete, utakmice i ostale kulturne i sportske događaje  u njenom gradu. Te je upućena u sve aktuelnosti  na polju kulture i sporta.