Elegancija – šta treba da znamo o njoj?

Elegancija – šta treba da znamo o njoj?

Elegancija – da li je to zaista samo reč ili  značajan stav čoveka, sa jakom energijom koju nosi sa sobom?

„Ponekad samog sebe iznenadim povijenim ramenima. Svaki put kada zateknem sebe u tom položaju, siguran sam da nešto nije u redu. Tada, pre nego što i počnem da istražujem šta me muči, promenim položaj – učinim ga elegantnijim.“

 


SUŠTINA JE STAV

Odmah ćemo gađati u metu. U suštinu elegancije, a to je upravo stav. Fizička elegancija o kojoj govorimo potiče od tela i nije površna stvar, već sredstvo kojim čovek odaje počast načinu na koji svojim nogama gazi tlo pod nogama. Vaše držanje pokazuje mnogo toga, od raspoloženja do samopouzdanja. Dok hodate ili stojite oborene glave ilil povijenih ramena, pritiskate svoje samopouzdanje, koje želi da zasija i sebi indirektno šaljete signale da niste dovoljno dobri i da bi neko drugi to mogao mnogo bolje. Zato, promenite stav, istegnite kičmu, opustite čelo i uživajte u bojama života i svojoj jedinstvenosti.

 

 

 

POVRŠNOST

Elegancija se obično meša sa površnošću, nadmenošću, trendom i modom. To je velika zabluda, jer je elegancija sinonim dobrog ukusa, jednostavnosti, otmenosti, gracioznosti, dostojanstvenosti.

„Sneg je lep jer je jednobojan, more je lepo jer deluje kao da je ravna površina – ali i more i sneg su duboki i svesni su svojih kvaliteta.“

Radite na sebi. Kako fizički, tako i kroz edukaciju. Ne dozvolite  da promašite smer. Radije birajte more i u stavu i u znanju, nego plitku vodu, koja samo naizgled može delovati duboko ili intrigantno i može zasijati, ali povremeno kada je Sunce dokači. A kada pokušate da naučite nešto od nje, shvatite da se sve ipak zadržalo samo na površini. Napredujte, edukujte se i isprobavajte različita polja, dok ne pronadjete ono na kojem ćete se zadržati i koje ćete iznova unapredjivati.

ODEVANJE

Otkrijte svoj stil, birajte ono što vam stoji umesto onoga što je u trendu. Ne preterujte sa različitim bojama. Dve do tri boje će se savršeno uklopiti sa svakom kombinacijom. Nije potrebno isticati brendove, jer time nećete dodati eleganciju svom izgledu. I ne manje važno – obratite pažnju na detalje: Nakit, sređene nokte, kao i na čistu i urednu kosu.

 

 

PREVIŠE POMPEZNOSTI NIJE EKVIVALENTNO ELEGANCIJI

Ispravno držanje, čvrst korak, otmenost i stav nisu ekvivalenti nepoštovanju, aroganciji i nadobudnosti, a najbitnije od svega, ne iskazuju eleganciju.

 

 

 

PREPORUKA

Za kraj ovog članka  preporučujemo vam  knjigu – Ko će suze da briše kad te ne bude više, Robina Šarma.  Dovoljno je da otvorite samo prvo poglavlje knjige i shvatićete da je ona zapravo  riznica lekcija za sve one koji žele da unaprede sebe u različitim ili svim segmentima života… Hodajte sigurno, spokojno i radosno, bez straha od saplitanja.

 

 

TEKST: TEODORA TOMIĆ

Teodora Tomić završava nemački jezik, voli da fotografiše, kuva, čita i piše. Voli da upoznaje različite kulture. Inspiraciju pronalazi u svemu. Večiti zaljubljenik u umetnost.