Ekstremni sport za ljubitelje avantura

Ekstremni sport za ljubitelje avantura

Padobranstvo je rekreativni oblik sporta koji podrazumeva iskakanje iz aviona, balona ili helikoptera i spuštanje pomoću padobrana. Padobran je aeronautički uređaj koji povećava površinu tela, a time i otpor vazduha, usporava padobrančevo spuštanje na otprilike deset milja na sat kako bi mogli bezbedno da slete na zemlju.

 


 

NASTANAK I RAZVOJ

Prvo svetsko prvenstvo u padobranstvu održano je u Jugoslaviji 1951. godine. Kasnije su usledila svetska prvenstva pod pokroviteljstvom Federation Aeronautikue Internationale (FAI). Od tog vremena, ovaj sport je porastao širom sveta, a takmičarski padobranski događaji sada uključuju:

 

klasični stil – u kome ronilac završava seriju akrobatskih manevara u vremenu

 

ispitivanja tačnosti – u kojima ronilac mora da sleti na meti od 5 cm za određeni broj skokova

 

relativni rad u slobodnom padu – pri čemu određeni broj ronilaca gradi propisanu seriju formacija

 

relativni rad nadstrešnice – u kojem ronioci grade formacije nakon što su njihovi padobrani otvoreni

 

slobodni stil – uključuje mešavinu akrobatskih i gimnastičkih manevara slobodne forme od strane ronioca u kombinaciji sa relativnim radom koji uključuje videografa

 

 

 

OD ČEGA SE SASTOJI PADOBRAN?

Padobran je leteći uređaj koji se sastoji od kupole (slično velikom kišobranu) i pojasa dizajniranog da značajno smanji brzinu slobodnog pada. Dizajn se vremenom poboljšao i padobrani sada mogu da kontrolišu brzinu pada i efekat vetra i održavaju stabilnost na osnovu težine i oblika predmeta koji se transportuje. Ovaj sport vodi svoje početke od spuštanja koje je iz balona na vrući vazduh napravio francuski aeronaut Andre-Žak Garnerin 1797. godine, ali moderno padobranstvo se obično izvodi iz aviona na propeler.

 

 

IZGLED PADOBRANA I POTREBNA OPREMA

Dok su tradicionalni padobrani bili okrugli, od najlona, sportski padobrani su pravougaoni ram – vazdušni profili sa komandama za prebacivanje. Većina padobranstva danas se obavlja iz aviona na propeler, ali se ponekad koriste baloni na vrući vazduh, helikopteri i druge letelice. Standardni komplet za padobranstvo je kombinezon, kaciga i naočare, ali i ovde postoji širok prostor za varijacije, koje mogu uticati na iskustvo. Na primer, nošenje većeg kombinezona dovodi do sporijeg slobodnog pada.

 

 

POLOŽAJI PADOBRANACA

Postoje tri glavna položaja od kojih padobranci mogu da biraju: glavom nadole, stomakom uz zemlju i sedećim:

 

 Glavom nadole – predstavlja najpopularniji izbor za iskusne padobrance, jer nudi najveću brzinu i manevrisanje

 

Trbuh o zemlji – jeste poželjan položaj za početnike, jer ga je najlakše održavati i pruža veću stabilnost

 

Sedenje – predstavlja dobru sredinu između njih dvoje i često ga koriste padobranci koji prelaze iz jednog položaja u drugi

 

 

 

VISINE SKOKA I STOPA PADA ISKUSNIH PADOBRANACA

Tipične visine skoka u moderno doba za iskusne padobrance kreću se od 2.300 do 4.600 metara iznad nivoa tla, što daje vreme slobodnog pada između 40 i 85 sekundi. Dužina slobodnog pada (vreme između izlaska iz aviona i aktiviranja padobrana) zavisi od faktora kao što su: izlazna visina, visina otvaranja i brzina pada. Stopa pada je određena kombinezonom koji padobranac nosi i načinom na koji se odelo prilagođava telu tokom slobodnog pada i konfiguracijom tela ronioca u odnosu na tlo . Brzine slobodnog pada za padobrance koji padaju kreću se od 180 do 210 km na sat.

 

 

 

ZNAČAJ PADOBRANSTVA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

Padobranstvo je odličan teren za kognitivni trening. Podvrgavanje stresu u kontekstu kontrolisanih rizika padobranstva pomaže u održavanju mozga oštrim i gipkim. Prednosti padobranstva uključuju bolje performanse i samopouzdanje, kako na poslu tako i kod kuće. Iskakanje iz aviona je relativno kratka stvar, pri čemu deo slobodnog pada traje oko minut, a padobranski deo još nekoliko minuta.

 

 

Ono što vam se dešava pre, tokom i posle vašeg iskustva u skoku padobranom može imati važne i trajne efekte. Padobranstvo nije samo sjajna stvar koju možemo staviti na svoju listu. Često se ovako predstavlja jer bi svako trebalo da pokuša bar jednom da skoči padobranom. To je i radosna aktivnost u slobodno vreme, detaljan hobi, totalni način života, pa čak i takmičarski sport.

 

 

Padobranstvo je uzbudljivo iskustvo. Kada se  uključimo u intenzivne situacije, telo oslobađa sve vrste hemikalija, tako da radimo bolje, i to je dobar osećaj. Pozitivne hemikalije zvane endorfini stvaraju se u našim telima kako bi pomogli u upravljanju stresom i bolom. Situacije koje smatramo rizičnima često preplavljuju našu unutrašnjost tako da smo spremni za akciju. Kada se sve sabere, ima mnogo zdravstvenih koristi i efekata koje padobranstvo može imati na vaše telo.

 

 

Padobranstvo vas tera da živite u trenutku. To znači da će kada izađete iz aviona sve prethodne misli nestati i vi ćete jednostavno postojati. Postojanje i život u ovom trenutku je ono što tera padobrance da se vraćaju sve više i više ovom uzbudljivom sportu.

 

 

TEKST: MARIJA VIDOJEVIĆ

Marija Vidojević je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da piše u slobodno vreme, a najviše je zanimaju sport i psihologija. Obožava muziku, poeziju i putovanja, a večita inspiracija joj je ljubav.