Egzotična vijetnamska ishrana

Egzotična vijetnamska ishrana

Da li ste za jedno uzbudljivo putovanje? Verujemo da bi vam prijao odmor na nekoj dalekoj, egzotičnoj destinaciji. I zato vas danas vodimo u zemlju Jugoistočne Azije. Zajedno ćemo se provozati Mekongom, upoznati novu kulturu i probuditi sva čula uz jedan tradicionalni recept. Savetujemo vam da se udobno smestite, pripremite sebi jedan topao čaj sa medom i zajedno sa nama uronite u čarolije Vijetnama. Vijetnamska ishrana.

 


 

MAGIČNI VIJETNAM

Vijetnam ima sve. Bogatu istoriju, egzotičnu prirodu, gostoprimive stanovnike. Delta Mekonga, je srce južnog Vijetnama i jedno od najvažnijih područija za ribolov. Mekong je šesta najduža azijska reka. Teče kroz 6 zemalja jugoistočne Azije i u svakoj državi kroz koju prolazi ima drugačije ime. Ima ubedljivo najveću ekološku raznovrsnost, sa oko 20.000 vrsta biljaka, 1.300 vrsta riba, 800 vrsta zmija i žaba i 430 vrsta sisara. Ali, to nije sve po čemu se ova zemlja izdvaja.

 

 

TAJNA LEPIH ŽENA

O tajnama izgleda žena iz Azije pripoveda se vekovima. Njihova savršena koža i kosa, pojam su za lepotu. Žene sa tih prostora uglavnom ne koriste farbu za kosu. Čak do duboke starosti njihova kosa ostaje duga, gusta i crna. Upravo jedan od ,,krivaca” za njihov neverovatan, prirodan izgled, kojem teže žene širom sveta, jeste i njihov način ishrane.

 

 

Vijetnam je jedna od retkih zemalja gde putnici i dalje mogu naći dobar hleb, sir i vino. Izdvajaju ih veoma ukusne, a zdrave namirnice. Na primer, svi znamo koliko je riža zdrava, a Vijetnam je broj jedan izvoznik riže na svetu. Što se tiče pića, u Vijetnamu se najviše konzumira pirinčano vino, pivo i čuveni čaj sa medom. Zbog veoma specifičnih jela i raznovrsnih namirnica i začina, koji se dosta razlikuju od ovih sa naših prostora, njihov meni možda neće odgovarati baš svakome.

 

 

RAZLIKE IZMEĐU SEVERA I JUGA

Ali, sada ćemo se prvo provozati južnom, pa zatim i severnom regijom Vijetnama, kako bismo vam malo bliže objasnili šta je to što je najzastupljenije u tim predelima… Vijetnamska kuhinja južne regije sastoji se uglavnom od slatkih jela, kao i jela sa različitim vrstama salata i lekovitog bilja. Dok stanovnici severne regije, više preferiraju jela od mesa. Čari njihove raznovrsne hrane možete okusiti u lokalnim restoranima, ali i na uličnim tezgama gde pripremaju svoja čuvena jela. I na kraju, kao što smo napomenuli, jedan tradicionalni recept, koji mami i izgledom i ukusom.

 

 

STIGLO JE PROLEĆE

Prolećne rolnice su tradicionalno vijetnamsko predjelo. Prvo što treba da uradite, jeste da skuvate pirinčane rezance i potom ih ostavite u hladnoj vodi. Ispržite gambore ( ili možete ispržiti šta volite od mesa/ morskih plodova, po ukusu). Potom iseckate svo povrće na tračice. To može biti kupus, šargarepa, krastavac, paprika… Zatim, pirinčani papir umočite u činiju sa prokuvalom vodom, samo par sekundi dok ne omekša. Raširite ga i redjate: malo povrća, malo rezanaca, malo odabranog isprženog mesa. Ostaje vam samo da uvijete rolnice.

 

 

Postupak ponovite za svaku rolnicu i Voilà! Gotovo za tili čas. Tako pripremljene rolnice spremne su za jelo, ili ih možete pržiti u dubokom ulju dok ne porumene i postanu hrskave. Prolećne rolnice se serviraju na velikom tanjiru, sa činijom soja ili ribljeg sosa u sredini.

 

 

 

TEKST: TEODORA TOMIĆ

Teodora Tomić završava nemački jezik, voli da fotografiše, kuva, čita i piše. Voli da upoznaje različite kulture. Inspiraciju pronalazi u svemu. Večiti zaljubljenik u umetnost.