Edvard Bernajs- otac propagande i spinovanja

Edvard Bernajs- otac propagande i spinovanja

Na polju javnog mnjenja i odnosa s javnošću, jedan od glavnih aktera svakako je Edvard Bernajs. Zahvaljujući svom doprinosu i uspesima u svojim kampanjama, imenovan je za jednog od 100 najuticajnijih Amerikanaca 20. veka.


BIOGRAFIJA

Edvard Bernajs je danas poznat kao prvi stručnjak za odnose s javnošću, a s obzirom na njegov doprinos u ovom polju, često je nazivan i ocem odnosa s javnošću. Kako je bio nećak Sigmunda Frojda, psihologija ga je pratila od malih nogu. S obzirom na Bernajsovo oslanjanje na psihologiju tokom svog radnog veka, očigledno je da ga je ona veoma interesovala i da je Frojd imao značajan uticaj na svog nećaka. Bernajs je koristio nesvesno kod čoveka i to mu je pomagalo u mnogim kampanjama.

Godine 1923. napisao je prvi priručnik za odnose s javnošću i održao je razna predavanja na ovu temu. Takođe, napisao je mnogo knjiga od kojih je jedna Propaganda, koja do skoro nije bila dostupna na našem tržištu iako je napisana 1928. godine.

SPINOVANJE

Spinovanje se ogleda u plasiranju poruke na takav način da se prikrije sama suština poruke. Bernajs je počasno poneo zvanje prvog spin doktora i to zasluženo s obzirom na to da je on uveo spinovanje kao jednu od tehnika u odnosima s javnošću.


BERNAJSOVE KAMPANJE

Ono što je Bernajs koristio za svoje kampanje, pored nesvesnog, jeste propagandna tehnika poznata kao svedočenje. U kampanji za Ivory Soap, koristio se mišljenjem lekara da je običan, beo sapun, kakav je upravo i bio Ivory, bolji od obojenih, mirisnih sapuna i tako povećao prodaju Ivory Soap-a.

Jedna od njegovih najpopularnijih kampanja jeste američki doručak. Njegov zadatak bio je da osmisli kampanju za bolju prodaju slanine. Za tu kampanju, Bernajs je razgovarao sa doktorima po pitanju jačine doručka i dobio odgovor da je jači doručak bolji. Na taj način, on je uspešno osmislio i sproveo kampanju jer slanina važi za jednu od kaloričnijih namirnica. K

Kada je Lucky Strike-u opala prodaja cigareta, obratili su se Bernajsu koji je tačno znao šta da radi. Shvatio je da treba da obrati pažnju na žene, s obzirom na to da one nisu bile konzumenti cigareta, bar ne otvoreno i u istoj meri kao i muškarci. On je iskoristio tadašnju borbu za prava žena i stavljanjem žena u prvi plan na reklamne plakate predstavio da će žene kupovinom cigareta biti nezavisnije i odvažnije, što je i urodilo plodom.

Fotografija: Printscreen

TEKST: NAĐA TODOROVIĆ

Nađa je studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, smer Komunikologija i odnosi sa javnošću. U slobodno vreme bavi se fotografijom, čitanjem i pisanjem. Kako je od malih nogu u sportu, želja joj je da jednog dana njena karijera spaja odnose sa javnošću i sport.