Džon Hovard Grifin i njegov eksperiment

Džon Hovard Grifin i njegov eksperiment

Džon Hovard Grifin bio je američki novinar i pisac 20. veka. Školovao se u Francuskoj na Univerzitetu u Poatjeu. Nakon povratka u Ameriku služio je vojsku u vazdunim snagama. Dobio je odliovanje za hrabrost. Pored toga nasledio je ljubav prema muzici od svoje majke. Prvi roman objavljuje 1952. (The Devil Rides), a njegovo najznačajnije delo (Black Like Me) objavljuje 1961. godine.


 

BLACK LIKE ME

U pitanju je knjiga koja je nastala kao produkt eksperimenta. Naime, Grifin 1959. godine odlučuje da želi da istraži život Afroamerikanaca na jugu gde je u potpunosti vladao rasizam, a oni nisu imali apsolutno nikakva prava.

Odlučio se za novi nivo istraživanja, želeo je da na svojoj koži oseti kako je biti Afroamerikanac, kroz šta oni prolaze i kakav psihički trag ostavlja na njih rasizam.

 

EKSPERIMENT

Došao je na ideju da i sam postane Afroamerikanac, u konsultaciji s dermatologom podvrgao se različitim tretmanima i promenio boju kože.

Putovao je šest nedelja, a kasnije je sve događaje dokumentovao u svojoj knjizi po kojoj postoji i istoimeni film. Tokom eksperimenta svet je posmatrao drugačijim očima, pa je primetio kakav je uticaj rasizma na pojedinca.

U svojoj knjizi ističe kako je tokom tog perioda pažnju obraćao i na sitnice koje je ranije zanemarivao.

Govori o mržnji na koju je svakodnevno nepravedno nailazio u prodavnici, autobusu ili drugim javnim mestima. Međutim, govori i o ljudima koji su bili prijateljski nastrojeni prema njemu bez obzira na boju kože.

 

ZAPISI IZ KNJIGE

(eng.) I knew now that there is no such thing as a disguised white man, when the black won’t rub off. The black man is wholly a Negro, regardless of what he once may have been. I was a newly created Negro who must go out that door and live in a world unfamiliar to me.

(srp.) Sada sam znao da ne postoji takva stvar kao što je prerušeni belac, kada crno neće da se izbriše. Crnac je u potpunosti crnac, bez obzira šta je nekada bio. Bio sam tek stvoreni crnac koji mora izaći na ta vrata i živeti u meni nepoznatom svetu. – Džon Hovard Grifin, Black Like Me

 

TEKST: ANĐELA STEVANOVIĆ

Anđela Stevanović je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Po prirodi je kreativna osoba i večiti  zaljubljenik u umetnost. U slobodno vreme voli da čita i piše, pored toga obožava fotografiju i uživa da upoznaje nove ljude.