Društvene igre sa najmlađima

Društvene igre sa najmlađima

Deci nije potrebno još više stvari. Najbolja igrčka koju dete može imati je roditelj koji sedne sa njim i igra se. – Bruce Perry


KADA JE VREME ZA PRVU DRUŠTVENU IGRU?

Ukoliko trogodišnjaku prezentujete Monopol– nećete imati uspeha. Važno je prilagoditi igru uzrastu, kao i sopstvena očekivanja od deteta. Samo zato što na kutiji stoji tri+, to ne mora sa sigurnošću značiti da ćete iz prvog puta odigrati partiju do kraja. Specifikacije na koje treba obratiti pažnju, a koje su uvek naznačene su:
Preporučeni uzrast deteta
Vreme trajanja igre
Broj igrača.

KOJU IGRU ODABRATI?

Potrudili smo se da suzimo izbor na nekoliko igara od kojih možete krenuti, a koje su osmišljene baš za najmlađe. Savetujemo da prve igre za koje se odlučite budu kooperativne, što znači da svi igrači zajedno dolaze do cilja.

The Little Orchard- Haba. Preporučeni uzrast deteta je od tri do osam godina.Vreme trajanja igre je oko deset minuta, a broj igrača iznosi od jednog do četiri. Cilj igre je obrati trešnjice sa drveta, otvaranjem polja igre memorije- pre nego što ih se gavran dočepa. Ovde možete pogledati tok i pravila igre.

Hoppe Reiter- Haba. Igra je za decu od tri do dvanaest godina, partija traje oko deset minuta, a broj igrača je od dva do četiri. Cilj igre je obezbediti konjićima sve što im je potrebno i odvesti ih do štale na spavanje. Ovde možete pogledati demonstraciju igre.

Animal Upon Animal- Haba. Preporučeni uzrast je od četiri do devedeset devet godina, vreme trajanja igre je oko petnaest minuta, a broj igrača je od dva do četiri. U ovoj igri cilj je složiti što veću piramidu životinja, slaganjem jedne na drugu. Akcenat je na finoj motorici,ali i na strpljenju i logičkom razmišljanju. Pogledajte kako igra funkcioniše.

Pričam ti priču– Kliqer. Preporučeni uzrast dece je četiri godine i starije. Broj igrača je od jednog do deset, a vreme igre je neograničeno. U igri bacate deset kockica koje sa svih strana imaju pojmove, odnosno delove priče. Zadatak je uključiti sve simbole i povezati ih tako da cela priča ima smisla. Primera radi, simbol ruke, u vašoj priči, može predstavljati rukovanje, zagrljaj, davanje, mahanje ili manikir- nebo je granica.

PRAVILA KOJA VAŽE ZA SVE IGRE

Uvek poštujte dogovoreni redosled igranja i pravila. Ukoliko detetu odluta pažnja, prekinite partiju bez velike pompe- možete reći da vi niste dovoljno skoncentrisani ili da vam se čini da je dete umorno,ali uz obavezno Igraćemo se neki drugi dan. Ukoliko igrate sa novim igračima, predložite da dete objasni pravila igre. Deca vole kada imaju informacije koje odrasli ne znaju. Kada završite partiju, uredno odložite igru, vodeći računa da su svi delovi na broju.

KULTURA IGRANJA DRUŠTVENIH IGARA

Kutija sa društvenom igrom treba da stoji na vidnom mestu kako bi je dete moglo dohvatiti i inicirati partiju, ali ne uz ostale igračke. Zašto? Prosto, jer društvene igre nisu kao ostale igračke. Objasnite detetu da je sadržaj kutije dragocen: ukoliko se samo jedan deo zagubi, ne možete se više igrati.

DAN REZERVISAN ZA DRUŠTVENE IGRE

Naravno da se možete igrati kada god poželite, ali ne bi bilo loše odabrati termin kome ćete se svi radovati. Tako kreirate atmosferu iščekivanja jer se odigrava nešto svima bitno. Time dodatno povećavate šanse da će dete biti posvećenije jer će se fokusirati na igru i pre samog početka.

TREBA LI PUSTITI DETE DA POBEDI?

Ovo pitanje se odnosi na konkretne igre gde svi igrači igraju jedni protiv drugih, poput Ne ljuti se, čoveče! Savet je da se, u početku, klonite ovakvih igara jer su preintenzivne i mala je verovatnoća da ćete uspeti privesti igru kraju. Ako govorimo o baš maloj deci, na primer, trogodišnjacima, njima je potpuno dozvoljeno da se u ovoj igri naljute jer je ne razumeju. Poznajemo mnoge odrasle, koji se i te kako naljute! Njihov mozak nije dovoljno razvijen strateški i logički.

Ali, da odgovorimo na pitanje: Da, sasvim je u redu uskladiti tempo, usporiti svoj napredak u igri i dozvoliti detetu osećaj pobede. Ne uvek, ali kada vidite da je dete fokusirano i da daje sve od sebe, to je vaša prilika da demonstrirate graciozan poraz i čestitate na sjajnoj partiji.

KAKO DA IZABERETE IGRU BAŠ ZA VAS?

Budite mudri, i pre nego odete u prodavnicu, investirajte određeno vreme za istraživanje. Možete se posavetovati sa stručnjacima iz lokalnih klubova društvenih igara, kao i prodavnicama specijalizovanim za njihovu distribuciju. Na takvim mestima ponekad imate mogućnost i da isprobate igru na licu mesta. Pored toga, uvek možete potražiti recenzije na raznim forumima, ili video demonstracije na internetu, i samim tim izbeći nepotrebno traćenje novca.

Zaista je najvažnije da se zabavljate! Ukoliko društvene igre ipak nisu za vas, potrudite se da otkrijete šta je ono što jeste. Možete se igrati bilo čega što zamislite. Budite uvereni da će vreme koje provedete u igri sa svojom decom biti ujedno i najradosnije.

TEKST: MAJA RADOVIĆ

Maja Radović je filolog arapskog jezika i književnosti, sertifikovani copywriter, fotograf entuzijasta, Hari Poter fan i mama