Dream board − mapice naših želja

Dream board − mapice naših želja

Pronađemo lepe slike, neke inspirativne izreke, zapišemo poneku ideju i sve to nalepimo na jedno mesto. Onda taj kolaž zaturimo negde u kući, gde će skupljati prašinu sve dok ga ne bacimo. Zašto smo ga uopšte pravili? Još jedan savet sa interneta koji pada u vodu. Iako je deo popularne kulture, što znači da potencijalno može da se smatra nečim potpuno izlizanim, ideja o pravljenju sopstvene mapice ciljeva, nečega što želimo da bude ili stvarima kojima težimo i nije toliko loša ideja. Postoji par detalja koji je mogu učiniti vrlo korisnom u svakodnevnom životu.

 


 

U PRVOM PLANU

Naravno da nema poente skrpiti neku kompilaciju interesantnih fotki i onda je samo ostaviti po strani, gde nam u tom momentu deluje zgodno. Mapica ciljeva mora da nam se nalazi u prvom planu – kao što u sobi okačimo sat na zid. Nećemo ga staviti na dno police, onda ga nikad ne bismo pogledali. On se nalazi na lokaciji na koju uvek možemo da bacimo pogled, zato uvek znamo koliko je sati. Zamislite da uz to svaki dan iznova saznajemo svoje težnje i svoje razloge za njih. Ima li boljeg poziva na delanje?

 

 

 

PRISTOJNO JE POKAZATI PRSTOM

Konstantno razmišljanje i zamišljanje toga nečega što želimo može toliko da nas izmori, da na kraju dana shvatimo da nismo učinili ništa kako bismo se tome približili. Kao što se problemi ograniče kad se verbalizuju, želje i težnje postanu pristupačnije kada ih vizualizujemo. Kako vidim sebe za šest meseci? Kako izgleda posao o kom sanjam? Koju rečenicu bih volela da čujem čim se probudim ujutru? Slikajte, zapišite, okačite. Naši snovi polako postaju opipljivi baš zato što smo započeli put ka njima – vidimo ih pred sobom, možemo na njih da pokažemo prstom u stvarnom životu.

 

 

NEMA PRESKAKANJA

Ko kaže da mora da postoji samo jedna mapica koja će obuhvatiti sve naše nade i želje? Ko kaže da je ne možemo menjati na pola godine, svaka tri meseca, jednom nedeljno ili svaki drugi dan? Nema potrebe da sebe opteretimo velikim poduhvatima. Na taj način nam kolaž vrlo verovatno više odmaže, nego što pomaže. Kao što je najbolje po nas da živimo dan za danom, bez prevelikih očekivanja ili planiranja budućnosti, tako važi i za naše ciljeve. Mali koraci će nas na kraju dovesti do naših najvećih želja.

 

 

 

ŽIVIM U BOJAMA

Ako odlučite da je pravljenje mapice pravi način da se približite onome što želite, postoji samo jedno pravilo – kreativnost. Neka vaš rad bude ličan, neka privlači pažnju (pre svega vama) i neka poseduje bar jedan element koji će vas sigurno naterati na akciju. I zapamtite – pravljenje ove kompilacije nije obavezno, treba da bude čista zabava. Ako iz te zabave na kraju sebe dovedete do željenog uspeha, utoliko bolje.

 

 

TEKST: TIJANA PETROVIĆ

Tijana Petrović je studentkinja Komunikologije i odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kreativnost je možda i jedina reč kojom bi bliže opisala sebe – sve druge su se brzo menjale ili je previše ograničavale. Izreka kojom se vodi u životu je speak life