Drago kamenje – o ruskom ćilibru

Drago kamenje – o ruskom ćilibru

Priroda nas uvek iznova iznenadjuje svojim čudima. Drago kamenje je samo jedno od niza ostalih lepota, koju je samo priroda mogla da uredi. Produkt zemljine površine koji izlazi na videlo usled zemljotresa ili odrona, nekada osnov za trgovinu, a danas veoma tražen mineral sa neverovatnom vrednošću. Tokom istorije obradom dragog kamenja nastali su najlepši umetnički predmeti i nakit. Oni postoje u brojnim varijantama, a razlikuju ih boje, oblici i naravno retkost. Izdvojićemo nekoliko veoma traženih kamenja koji svojim bojama i retkošću intrigiraju i mame ljude širom sveta, ali ćemo ovoga puta veći deo scene prepustiti jednom veoma zanimljivom dragom kamenu.

 


SIMBOL VEČNOSTI

Beli dijamant ili simbol večnosti, najčešće se koristi za izradu vereničkog prstenja. Upravo zato se za njega vezuju neuništivost, stabilnost i večna ljubav. Svojim prefinjenim i zanosnim izgledom osvaja srca brojnih dama.

 

 

 

NEBO I SVETLOST

Plavi safir simbolizuje mudrost, čistotu, istrajnost i sigurnost. Ovaj mineral neodoljivih nijansi plave, različitih nivoa zasićenosti se, po svojoj retkosti i potražnji, nalazi odmah iza dijamanta.

 

 

 

OD LAVANDE DO LJUBIČASTE

Staklastog sjaja i najpoželjniji medju ljubičastim kamenjem, ametist se smatra spiritualnm i duhovnim kamenom. Ojačava duh, samapouzdanje i budi intuiciju.

 

 

 

SMARAGDNO ZELENA

Smaragd je kamen inspiracije, ravnoteže i unutrašnje lepote. Svojim veličanstvenim i zavodljivim izgledom, kao i otmenom nijansom zelene, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 

 

 

PINUS SUCCINIFERA

Sada ćemo se, kao što smo na početku članka naveli, malo duže zadržati na jednom kamenu, veoma zanimljivog porekla i istorije.

 

 

 

POREKLO

Iako nije mineral, ruski ćilibar se smatra dragim kamenom. Upotrebljava se pretežno za izradu nakita, a dobija se iz četinarskog drveta pinus succinifera. Smatralo se da potiče iz oblasti Baltika. Medjutim, hemičari detaljnim analizama dolaze do jasnih pokazatelja da je ćilibar pronadjen u mikenskim grobovima i na nalazištima koja datiraju još iz bronzanog i gvozdenog doba. Pozitivna medicinska iskustva koja su se od davnina vezivala za ovaj kamen, potvrdili su kasniji naučni nalazi poznatih hemičara. Veoma bogat solima ćilibarske kiseline smatra se lekovitim za onoga ko ga nosi. Takodje veruje se da stimuliše nervni sistem i smanjuje stres.

 

 

 

ZANIMLJIVOSTI

Jedno od veoma zanimljivih naučnih istraživanja kada je u pitanju ćilibar potvrdjuje da on može da sačuva i balsamuje živo tkivo koje se u njemu nadje. Hemijski sastav ćilibara omogućio je da se u njemu sačuvaju dragoceni primeri flore i faune, kao i zdravo tkivo i neoštećene ćelije. Na egipatskim mumijama otkriveni su tragovi smole, veoma slične smoli od koje nastaje upravo ćilibar. Širok je spektar iskustava i podataka o ćilibaru, a mi smo izdvojili neke najupečatljivije, koji zajedno sa ostalim, nesumljivo svrstavaju ćilibar u dragoceno kamenje. Ne samo po novčanoj vrednosti, već po ostalim svojstvima koja se za njega još od davnina vezuju.

 

 

TEKST: TEODORA TOMIĆ

Teodora Tomić završava nemački jezik, voli da fotografiše, kuva, čita i piše. Voli da upoznaje različite kulture. Inspiraciju pronalazi u svemu. Večiti zaljubljenik u umetnost.