Đorđe Balašević − Panonski mornar

Đorđe Balašević − Panonski mornar

Činjenica je da na Balkanu imamo veoma dobrih pevača. Međutim, nema mnogo onih koji su cenjeni i poštovani. Čovek koji je svojim stvaralaštvom, tekstovima svojih pesama, te i samim izvođenjem pesama zadobio veliko poštovanje ljudi, jeste Đorđe Balašević. Koliko zapravo znamo o ovom velikom umetniku i znamo li čime je ovaj čovek zadobio tako veliko poštovanje?

 


 

Zanimljivo je to da on ovo prezime nije imao od početka. Njegov deda, Đorđe, po kome je i dobio ime, prezivao se Balaš. On je bio pravoslavac i plašio se da ih ne pomađare, te je otišao u opštinu i platio da se prezimenu doda nastavak .

 

 

NEKI NOVI KLINCI

Đorđe Balašević je rođen 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Svoje detinjstvo i kraj u kome je živeo uobličio je u pesmu Neki novi klinci, bogatu emocijom i sećanjima na divne klinačke dane. Od malih nogu je pokazao sklonost ka pisanju pesama. Imao je talenat da sa lakoćom svoje misli pretoči u stihove koje će mu kasnije otvoriti put ka velikoj muzičkoj karijeri. Opseg njegovog muzičkog stvaralaštva je veliki. Izdao je više od deset albuma, pisao tekstove za druge izvođače, a pisao je i knjige.

 

 

ŽETVA I RANI MRAZ

Pre nego što je krenuo u samostalnu muzičku karijeru, bio je član muzičkih sastava Žetva i Rani mraz. Pisao je balade i šansone koje govore o ljubavi, prijateljima, društvu i politici. Retko koga danas možemo privući iskrenoćšu, ali ovaj umetnik je upravo time uspeo da kupi publiku. Iskrenost i jaka emocija krase sve njegove pesme i to je ključ kojim je otvorio srca ljudi koji ga i dan-danas vole i koji se sa mnogim pesmama poistovećuju.

 

 

PANTA REI

Međutim, nisu ga baš svi voleli. Godine 1986. izdao je album Panta rei. Album je naišao na loše kritike, jer pažnju nije privukao kvalitet pesama koji su se našli na tom albumu, nego činjenica da je tim pesmama analizirao političko stanje u tadašnjoj Jugoslaviji, kao i svoje viđenje maršala Tita. Da iskrenost može doneti i velike probleme, pokazuje i činjenica da je u svojim pesmama kritikovao i ratne tragedije, a na svojim koncertima je iznosio opozicione stavove.

 

 

ROMANSIJER

Osim što je bio pevač i tekstopisac, ostvario se i kao glumac i pisac romana. U seriji Pop Ćira i pop Spira, tumačio je ulogu Šace, a devojku Jucu, koju je oženio, glumila je njegova supruga Olivera Balašević. Godine 1989. snimio je album Tri posleratna druga. Istoimeni roman je objavio dve godine kasnije, a 1997. objavio je album Jedan od onih života, takođe na osnovu istoimenog romana.

 

 

BALAŠEVIĆEVI KONCERTI=KNJIŽEVNE VEČERI O ŽIVOTU

Njegovi koncerti nisu bili klasični, zasnovani na tome da pevač izađe, izvede planirane pesme i ode. Naprotiv, oni su bili bogati njegovim pričama o nastanku pojedinih pesama, o događajima iz njegovog života koje je rado delio sa publikom, kao i uz veliku dozu humora. Zbog toga su koncerti trajali po tri sata, a nekada i više.

 

 

Međutim, kvalitet ne poznaje vreme jer se vreme u tom slučaju i ne oseti. Iako je imao mnogo problema zbog svoje iskrenosti i iskazivanja svojih stavova, i dalje je bilo više onih koji su to cenili i poštovali, te su ga zbog toga i voleli.

 

 

Nažalost, ovaj veliki umetnik preminuo je 19. februara 2021. godine. Kako to biva sa velikim umetnicima, on i dalje živi kroz svoja dela. Njegove pesme će se i dalje slušati i pevati, a mudre misli pamtiti i citirati.

 

Fotografija preuzeta sa sajta.

TEKST: NEVENA GALOGAŽA

Nevena Galogaža je studentkinja završne godine Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, na Odseku za Srpski jezik i lingvistiku, smer Srpski jezik i književnost. Mnogo voli da čita i piše, a pisanje smatra autoterapijom. U budućnosti želi da se bavi pisanjem, a želi da bude i lektor srpskog jezika.