Devet muza grčke mitologije

Devet muza grčke mitologije

Na početku, nebo i zemlja bili su jedna celina i vladao je Haos (nered i ništavilo). Iz tog Haosa, izrodili su se boginja Geja − zemlja i bog Uran − nebo. Njih dvoje stvorili su ostale bogove − titane. Uran se plašio da mu neko od dece ne preotme vlast, pa ih je sve zatvorio pod zemlju, ali se Uranu dogodi upravo ono čega se plašio. Bog Hronos mu je preoteo vlast nad zemljom, ali i njega zadesi Uranova sudbina. Tim sledom događaja dolazimo do vrhovnog boga Zevsa, koji je imao devet ćerki koje ćete verovatno lakše prepoznati pod nazivom muze.

 


MUZE − NADAHNUĆE I INSPIRACIJA

Zaštitnice osnovnih duhovnih aktivnosti čoveka, muze, bile su ćerke vrhovnog boga Zevsa (bog neba i groma) i boginje Mnemosine (boginja pamćenja, poezije, nauke i umetnosti). Njihov vođa, bio je Apolon i u prvom mahu poštovale su se jedna do tri muze, a sada ih ima devet. Takođe su poznate i pod nazivom Pijeride zbog oblasti u kojoj su rođene − Pijerija, na severnim delovima Olimpa.

 

 

 

INSPIRACIJA ZA ILIJADU I ODISEJU

Smatrale su se boginjama umetnosti i nauke. Broj muza, njihova imena i funkcije se dugo nisu precizirale i bile jedinstvene u mitološkoj tradiciji, ali to im ne smanjuje vrednost kroz istoriju. Pesnici, vajari, slikari, jesu u muzama nalazili inspiraciju i nadahnuće za svoja dela. Starogrčki pesnik Hesoid, navodi muzina imena u Teogoniji (Hesoidov ep koji u prevodu znači postanak bogova i koji je najstariji izvor grčke mitologije) i poziva ih da mu daju lovorovu grančicu kao simbol za inspiraciju i nadahnuće. Homer, takođe starogrčki pesnik, duguje svoju pesničku slavu muzama, jer bez njih ne bi nastali poznati epovi Ilijada i Odiseja.

 

 

 

NAJVIŠI NIVO ČOVEKOVE INTELIGENCIJE

Krajem srednjeg veka, muze zvanično postaju inspiracija svakog pesnika. Oni su se molili muzama (boginjama) da im one vode inspiraciju kroz pisanje. Bile su nemilosrdne. Smrtnicima bi, nakon nadmetanja u pevanju, oduzamale moći pevanja i vida, dok ni sirene nisu prolazile bolje. Sirene, koje su bivale pobeđene od strane muza, bile su osuđene na odstranjivanje krila i na večiti život ispod površine mora. Svaka muza ponaosob je dobila svoju funkciju, jer su smatrane za najviši nivo čovekove inteligencije.

 

 

TALIJA − MUZA KOMEDIJE

Talija predstavlja komediju i idiličnu poeziju, takođe je i zaštitnica pozorišta. Procvat je značenje njenog imena, zbog njenih vedrih pesama koje je pisala. Talija je uvek bila prikazivana kao žena vesele naravi, okružena bršljanom, u čizmama i sa komičnom maskom u ruci. Ponekad bi ta maska u ruci bila zamenjena za trubu, u znaku podrške glasova koje glumci daruju na sceni. Ponekad bi tu bio i venac od bršljana, retko kad bi se tu našao i pastirski štap.

 

 

 

URANIJA − MUZA ASTROLOGIJE I ASTRONOMIJE

Nasledila je ime od svog dede Urana, koji je bio vladar neba i odatle ime Uranija. Najčešće se prikazuje kako stoji sa štapom u ruci i njime upire na globus. Smatrali su je jednom od najmoćnijih boginja, jer je pre svih mogla da prodre duboko u prošlost ili budućnost. Iz tog razloga je, pored toga što je predstavnica astronomije i astrologije, takođe i predstavnica gatara.

 

 

 

MELPOMENA − MUZA TRAGEDIJE

U grčkoj mitologiji, Melpomena je bila zaštitnica tragedije, a njeno ime potiče od grčke reči melpein, što označava pevanje. Uglavnom je kroz istoriju predstavljana sa bršljanovim vencem oko glave, dok u ruci drži skiptar (palica od plemenitog metala obložena dragim kamenjem i biserima) i bodež. Neizostavan deo je tragična maska na licu. Njeno ime je i naziv četvrte knjige Herodotove (starogrčki pisac) istorije.

 

 

 

POLIHIMNIJA − MUZA RELIGIJSKE I OZBILJNE POEZIJE

Polihimnija je zaštitnica svete pesme, retorike i geometrije. Njeno ime potiče od grčkih reči poly i hymnos, što u bukvalnom prevodu znači ona sa mnogo himni (pesama). Neretko je predstavljana sa krunom na glavi, koja se sastojala od cveća ili perli, obučena u belo i prekrivena velom, sa skiptarom u ruci i sa zamišljenim izrazom lica. Pisci veruju da im ona obezbeđuje besmrtnu slavu.

 

 

 

ERATO − MUZA LJUBAVNE LIRIKE

Erato je zaštitnica poezije, pogotovo ako se radi o ljubavnoj ili erotskoj poeziji. Ime joj se prevodi kao ljubav ili ljupka i neretko je prikazivana sa lirom (instrument) u ruci i krunom od ruža na glavi. Ponekad se uz nju prikazuju i dve golubice koje jedu semenke sa tla zemlje. Mit kaže da oni koji je slede zauzvrat dobijaju ljubav.

 

 

 

KALIOPA − MUZA EPSKOG PESNIŠTVA I ELEGIJE

Pored toga što je predstavnica epskog pesništva i elegije (tužbalica) takođe je i zaštitnica retorike i filozofije. Najmudrija i najstarija muza od devet sestara koja je predvodila ostale. Ime joj nosi značenje milozvučna iz prostog razloga, jer se smatralo da ima veoma lep, melodičan glas. Prikazivana je uglavnom sa knjigom ili svitkom u ruci, a na glavi je nosila zlatnu krunu. Pominje se u Homerovovim (starogrčki pisac) delima Ilijada i Odiseja.

 

 

 

KLIO − MUZA ISTORIJE

Ime joj znači glasnik, zaštitnica istorije i junačkog pesništva, predstavljana sa lovorovim vencem na glavi odavala je utisak mudrosti. U jednoj ruci je uvek imala trubu, dok je u drugoj sa sobom nosila poluotvoren smotuljak hartije ili knjigu. Obeležja koja su prepoznatljiva za ovu muzu su voštana pločica, svitak/ pergament/ knjiga i pisaljka.

 

 

 

EUTERPA − MUZA MUZIČKE UMETNOSTI

Kada je, pored toga što je zaštitnica muzike, postala i zaštitnica lirske poezije, češće je prikazivana sa aulosom (duvački instrument za koji se pretpostavlja da je preteča oboe). Za nju se smatra da je ona izumela instrument aluos, iako postoje spisi da je ovaj instrument ipak izumeo satir Mersija. Kada se njeno ime podeli na Eu (dobro) i terpa (zadovoljiti), dobija se ona koja voli, obožava, zadovoljava.

 

 

 

TERPISIHORA − MUZA IGRANJA I HORSKOG PEVANJA

Terpisihora je predstavnica veštine u igranju i horskog pevanja. Ime joj označava ona koja voli da igra i vrlo često ćete je prepoznati po tome što dok drži harfu, ljupko i nežno igra. Prekrivena je vencima od cveća, u svetlim haljinama i uvek je imala izraz lica koji odaje utisak vedrosti.

 

 

Postoji verovanje da onaj ko ovim redosledom pročita imena muza, postaje nepogrešiv. Početna slova imena kada se spoje, daju Tum Peccet, što znači: NEKA SADA POGREŠI!

 

 

TEKST: KATARINA STOJILJKOVIĆ

Katarina Stojiljković je student prve godine novinarstva i do sada nije imala prilike da piše tekstove. Završila je srednju Umetničku školu u Nišu, ali joj je umetnost ostala kao hobi. Bavi se i plesom, koji joj je ušao pod kožu, isto koliko i novinarstvo.