Detoks kose – tretman nezaobilazne nege

Detoks kose – tretman nezaobilazne nege

Bez obzira na period godine, vašoj kosi je uvek potrebna nega.


ČEMU SLUŽI DETOKS KOSE?

Detoks kose je tretman koji možete odraditi i samostalno. Ukoliko vam je kosa postala teška, suva ili se veoma brzo masti – to je znak da je vreme za detoks. Otklonićete mrtve ćelije i dozvoliti temenu i kosi da dišu. Na taj način ćete pospešiti rast kose, kao i njenu hidrataciju.

KOJI PREPARATI SU ADEKVATNI?

Kao što verovatno i sami znate, postoje razne maske i šamponi – neki su sa uljem avokada, neki su na bazi nevena, ali je potrebno da budete upućeni koja biljka je potrebna baš vašoj kosi. Iz tog razloga, donosimo vam spisak iz prirode:

Lavanda, ruzmarin i kamilica deluju umirujuće na teme kose.

Ricinusovo i nevenovo ulje, kao i kopriva, pomažu pri bržem rastu.

Đumbir, maslačak i ulje avokada su zaslužni za hidrataciju.

Bademovo ulje i ulje divlje ruže možete koristiti ukoliko imate problem sa peruti i
opadanjem
kose.

Ulje jasmina, kokosovo ulje i maslinovo ulje će zasigurno pomoći oštećenoj kosi.

Arganovo ulje jača kosu, potiče rast i smanjuje elektricitet.

Prva asocijacija na detoks nam je upravo čišćenje od veštačkih i nepoželjnih materija. Priroda nam je podarila zaista širok izbor, a kombinacija biljaka i prirodnih ulja je najzdraviji i najčistiji način da oporavite svoju kosu.

VAŠOJ KOSI JE SIGURNO POTREBNA NEGA

Iako nemate vidljivih promena na kosi, nijedna kombinacija neće biti štetna. Naprotiv, preporuka je da detoks kose pravite barem nekoliko puta godišnje. Na teme i kvalitet kose utiču i godišnja doba (promena temperature), šamponi prepuni hemije, farbanje, feniranje, peglanje, nezdrava ishrana i još mnogo faktora. Zato nemojte misliti da, ukoliko nema vidljivih oštećenja, vašoj kosi nije potrebna nega.

KAKO DA NAPRAVITE DETOKS KOSE?

Izaberite ulje koje najviše odgovara vašim potrebama i dodajte dve do tri kašike palente. Palenta ima za cilj da odradi piling i otkloni sav višak sa temena glave. Nežno umasirajte kružnim pokretima, a nakon toga umotajte glavu u foliju ili peškir. Odvojite barem pola sata da ulje nahrani kosu i odradi svoj deo, a nakon toga temeljno operite kosu uz konstantno češljanje.

Nema ograničenja u kombinovanju prirodnih ulja, zato isprobavajte i nađite detoks koji vašoj kosi najviše prija. Sve što vam ostaje jeste da uživate u čistoj, zdravoj i nahranjenoj kosi!

TEKST: STAŠA STOŠIĆ

Staša Stošić je kreator pisanog sadržaja sa fokusom na marketing. Nakon dugogodišnjeg rada u restoranu, odlučila je da svoju ljubav prema pisanju stavi na prvo mesto i usavrši kroz razne edukacije poput Copy radionice, NLP treninga, SEO kursa i slično.