Depilacija šećernom pastom

Depilacija šećernom pastom

Ukoliko ste neko ko voli i okreće se prirodnoj kozmetici, onda bi trebalo da obratite pažnju na jednu metodu depiliranja koja potiče čak iz Starog Egipta. Ona je jedna od najuspešnijih, s kojom dolazi dosta benefita. Da li znate o čemu se radi? Reč je o depilaciji pomoću šećera. Kakva je to depilacija šećernom pastom, saznaćete u nastavku teksta.

 


ŠTA PREDSTAVLJA DEPILACIJA ŠEĆERNOM PASTOM?

Ova metoda predstavlja potpuno prirodno uklanjanje neželjenih dlaka. Ona se naročito preporučuje osobama koje imaju osetljivu kožu sklonu iritacijama. Ova vrsta depilacije se posebno preporučuje i za osetljive delove tela kao što su prepone, pazuh, ruke i lice. Ova pasta se može koristiti iznova, ne kvari se i traje duže vreme. Najveći procenat ove paste čini šećer. On predstavlja jedan od najboljih prirodnih konzervansa koji je tu radi sprečavanja nastanka raznih bakterija.

 

 

 

KAKO NAPRAVITI ŠEĆERNU PASTU?

Važno je napomenuti da se ne pravi teško. Ovo je jednostavan recept za koji je potrebno sve sjediniti i skuvati.
Potrebni su vam sledeći sastojci: dve šoljice šećera, limunov sok (četvrtina šoljice), voda (osmina šoljice).
Veličina šoljice nije važna, ali je potrebno držati se navedene razmere.

 

 

Navedene sastojke je potrebno sipati u šerpu i istopiti na šporetu. Smesa treba da vri par minuta sve dok se šećer ne karamelizuje. Kada se sav šećer istopi i poprimi braon boju, vaša šećerna pasta je spremna. Kada budete sklonili svoju pastu sa šporeta, primetićete da je retka. Međutim, što se više bude hladila, biće sve gušća i dobiće svoju finalnu formu. Pre korišćenja, vrlo je važno sačekati da se pasta ohladi ili makar bude mlaka. U slučaju da se vruća pasta stavi na kožu, mogu se stvoriti opekotine.

 

 

 

PREDNOSTI UPOTREBE ŠEĆERA NA KOŽI

Egipatska depilacija ima čitav niz prednosti, a jedna od njih jeste upotreba glavnog sastojka ove paste − šećera. On sadrži glikolnu kiselinu i alfa hidroksilnu kiselinu. One su za kožu značajne, jer mogu obnoviti ćelije kože i vraćaju mladoliki izgled. Ova pasta ne samo da uklanja neželjene dlake, već i daje estetske benefite.

 

 

BENEFITI ŠEĆERNE PASTE

Kroz čitav tekst smo videli šta i kako šećerna pasta radi. Ona ima niz benefita koji dokazuju zašto je ova metoda bolja od drugih.

1) Šećerna pasta ne oštećuje kožu. Naprotiv, ona uklanja mrtve ćelije kože i deluje kao piling

2) Smanjuje broj uraslih dlaka

3) Može ukloniti kratke dlačice, što je prednost u odnosu na ostale metode

4) Nakon nekog vremena korišćenja šećerne paste, dlačice postaju ređe i lakše za uklanjanje

5) Posle nekoliko meseci korišćenja ove metode, koren dlake u potpunosti oslabi, što kasnije dovodi do prestanka rasta

6) Pasta uklanja čak do 90 odsto dlaka iz korena

7) Nakon korišćenja, preostala pasta sa tela se može lako skinuti toplom vodom i ne ostavlja tragove na koži

8) Šećerna pasta je prirodna, biorazgradiva i ne zagađuje prirodu niti životnu sredinu

 

 

TEKST: ANDRIJANA POPOVIĆ

Andrijana Popović je studentkinja novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Ljubitelj je psihologije, umetnosti i muzike.