“Davitelj protiv davitelja” – prava priča

“Davitelj protiv davitelja” – prava priča

Četrdesetih godina prošlog veka, Beograd je potresla serija brutalnih ubistava. Čovek koji će postati najveći serijski ubica Jugoslavije, danju je bio ugledan građanin, a noću neko ko će biti poznat kao Fantom i srpski Džekom Trbosek. Svi pamte ulogu Pere Mitića, beogradskog davitelja i infantilnog cvećara u kultnom filmu Davitelj protiv davitelja. Međutim, malo ko zna za priču čoveka koji je inspirisao jedan od svetski najpriznatijih domaćih filmova, a čiji je teror podigao čitavu Jugoslaviju na noge.


KO JE BIO MIODRAG TRIFUNOVIĆ – STOLE?

Datum rođenja Miodraga Trifunovića je nepoznat. Nadimak mu je bio Stole, a rođen je u Nišu u prilično nesrećnim okolnostima. Otac mu je bio poznati niški obućar, koji je pored svog zanata bio čuven po alkoholizmu i kockanju. Dok je Stole još bio dete, njegov otac dovodio je ljubavnice, niške prostitutke i žene lakog morala. Tako je dodatno maltretirao Stoletovu majku.

Gledavši kroz šta mu majka prolazi, Stole je razvio animozitet prema ženama. Kasnije će izjaviti da je još tada često razmišljao o zlostavljanju i ubijanju žena. Stoletu nije trebalo dugo da učini svoje prvo zlodelo. Već sa petnaest godina je napastvovao devojčicu u Nišu. Da ga ne bi krivično gonili, sada već sveže razvedena majka ga je odvela u Beograd da počnu život iz početka.

BORAVAK U BEOGRADU

Međutim, njegovi loši nagoni su u Beogradu još više dolazili do izražaja. Bio je fasciniran Džekom Trbosekom i opsesivno sakupljao svu literaturu koju je o njemu mogao pronaći. Preko dana bi uznemiravao žene po tramvajima, a noću se prikradao parovima koje bi takođe maltretirao. Nakon odsluženog vojnog roka i okončanja Drugog svetskog rata, Stole je razradio ideju kako da postane poput svog idola – Džeka Trboseka.

Poznata je anegdota da je obio stan poznatog glumca Milivoja Mavida Popovića. Tada je ukrao mnoge dramske rekvizite, uključujući žensku periku, brkove i umetke za popunjavanje obraza. Dok je danju radio kao ugledan građevinski preduzimač, već uoči Nove godine 1948., izvršio je svoje prvo ubistvo. U Cvijićevoj ulici pronađen je leš izvesne Milke K., za koji je policija ustanovila da je silovana, te zadavljena. Nakon drugog identičnog ubistva, policija je shvatila da ima posla sa serijskim ubicom. Stoleta su Beograđani nazvali Fantom.

DRUGI ZLOČINI I ZLODELA

Njegova najčešća lokacija za izvršavanje zločina bila je zvezdarska šuma. U njoj je nađeno par ženskih leševa za koje je policija bila sigurna da je odgovoran Fantom. Dokazi i tragovi su uvek bili minimalni, a motiv i dalje nejasan, te je dugo izgledalo kao da istraga ne ide ni u kom smeru.

Već do leta 1948., žrtve su bile mnogobrojne, i delovalo je kao da je Fantoma nemoguće zaustaviti. Međutim, jedna devojka je uspela da mu pobegne. Ovo je za istragu bilo ključno. Ona je otkrila da Fantom ženama prilazi sa tužnom pričom o bolesnoj supruzi i podvodi ih da pođu sa njim. Takođe je otkrila da joj je tokom napada recitovao svoju poeziju, te se žalio kako se pesme književnicima sa kojima ih je prethodno podelio ne dopadaju.

PRIZNANJE NA SUĐENJU

Stole je ubrzo počeo da ubija i muškarce, neretko one sa kojima se družio i sa kojima je po Beogradu činio sitna kriminalna dela. U kafani Zlatno burence podmetnuo je požar, i prilikom toga je na kanti sa benzinom ostavio tragove prstiju. Ubrzo je uhvaćen i optužen za svega četrnaest ubistava.

Međutim, prema njegovim rečima, ukupno je imao oko šezdeset žrtava. Policiji je kazao i da je u kasne večernje sate upadao u Toponicu i u snu davio duševne bolesnike u dogovoru sa doktorima. Potom bi sa doktorima delio hranu, cigarete, i ostalu svojinu pacijenata. Kako je veliki deo Srbije tokom rata bio uništen, ne postoje policijski i bolnički izveštaji koji bi utvrdili da li je sve to istina. Takođe, ne postoje ni Stoletove fotografije.

STOLETOV KRAJ I INSPIRACIJA ZA FILM

Kad je Stoletova žena saznala za njegov dvostruki život, momentalno je tražila razvod. Ono što je interesantno u vezi ovog braka jeste da je Stoleta žena takođe maltretirala. Stole je u istražnom zatvoru izvršio samoubistvo. Iščupao je dve šipke, a potom jednu sebi zabio u usta, a drugu u srce. Kada je čitava priča izašla u javnost, u Beogradu se našlo puno njegovih naslednika koji su pokušavali da rekreiraju njegova ubistva.

Ipak, omiljeni Stoletov naslednik je onaj fiktivni, kako i treba da bude. Čuveni Pera Mitić koga je odigrao naš voljeni glumac Taško Načić, savršeno je dočarao apsurd i disfunkciju Stoleta Trifunovića. Pritom je dokazao da je ubica dobar jedino kada ga gledamo na filmu uz legende poput Sonje Savić i Nikole Simića.

TEKST: MARINA MILENTIJEVIĆ

Marina Milentijević je student novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu.