Dante Aligijeri − život i stvaralaštvo

Dante Aligijeri − život i stvaralaštvo

Bio je jedan od najvećih i najznačajnih italijanskih pesnika u srednjem veku. Njegova dela su uticala na srednjovekovni pogled na svet i društvo, razvijanje modernog italijanskog jezika i literaturu. Reč je o autoru dobro poznatog dela pod nazivom Božanstvena komedija. Da li je ovo dovoljno asocijacija za pretpostavljanje ličnosti? U slučaju da nije, mi ćemo vam reći. Dante Aligijeri krije se iza svih ovih asocijacija.

 


BIOGRAFIJA

Dante Aligijeri je rođen u Firenci 26. maja 1265. godine. Potiče iz dobro poznate, poštovane i bogate porodice. Malo se zna o njegovom učenju i studiranju, ali je poznata činjenica da je Dante dosta vremena provodio učeći samostalno, proučavajući jezike i stvarajući pesme. Sa samo devet godina, Dante je doživeo nešto što mu je kasnije uticalo na svaki segment života − zaljubio se. Naime, na jednoj proslavi mu je pažnju privukla njegova vršnjakinja Beatris Portinari. Samo deset dana kasnije, ona postaje njegova žena, što u kasnom srednjem veku nije bilo neuobičajno. Beatrisina smrt je kasnije naterala Dantea da krene putem nauke, filozofije, teologije, astronomije što ga je i učinilo jednim od najobrazovanijih ljudi svog vremena. Nakon iznenadne smrti od malarije 1321. godine, Dante iza sebe ostavlja samo trag svojih misli, kao i neka od najznačajnih dela koja i dan-danas smatramo važnim.

 

 

 

POLITIČKA LIČNOST

Osim pesnika, Dante Aligijeri je bio i javna, politička ličnost koja je godine 1295 − 1296 učestvovala u radu gradskog veća. Upravo ovim političkim delovanjem, Dante je bio proteran iz Firence. Protiv njega je bila podignuta optužnica za podmićivanje i samim tim bio je primoran da ostavi porodicu, da napusti rodni grad i ode. Nakon odlaska iz Firence, Dante je lutao gradovima, sve dok nije naišao na Pariz gde je od 1308. do 1309. učestvovao u različitim debatama. Sedam godina kasnije, 1316. dozvoljeno mu je da se vrati u Firencu, ali samo pod uslovom da se odrekne svih svojih političkih stavova i razmišljanja. Potom je otišao u Ravenu gde je doveo svoju ženu i decu. Tu je za sebe izgradio život u kome je mogao da stvara.

 

 

 

BOŽANSTVENA KOMEDIJA

U periodu izgnanstva, Dante je stvorio delo koje će ostati zapamćeno dugi niz godina − Komediju. Tom izdanju se kasnije dodala reč Božanski, pa je otuda proistekao naziv Božanska komedija. Početak pisanja dela datira oko 1307. godine. Dante je pisao ovo delo punih 13 godina. Pomoću njega je iza sebe ostavio poruku čovečanstvu koja se vredi gledati kroz moral i religiju. Ono je odraz svega što je Dante prošao kroz život, onoga što je učio i izučavao. Poslednje delove, gde spadaju Pakao, Čistilište i Raj je napisao pred smrt. Božanstvena komedija jeste bio vrh i najsvetlija tačka njegovog književnog života.

 

 

NAJPOZNATIJA DELA

Drugi radovi Dantea Aligijerija jesu dela na italijanskom jeziku, gde je vredno spomenuti:

1) Il FioreCvet

2) Detto d’AmoreO ljubavi

3) La Vita NuovaNovi život

4) Il ConvivioGozba

Dante je, takođe, pisao dela i na latinskom jeziku gde se izdvajaju:

1) De MonarchiaMonarhija

2) EpistolePisma

3) Questio de Aqua et TerraPitanja vode i zemlje

 

 

TEKST: ANDRIJANA POPOVIĆ

Andrijana Popović je studentkinja novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Ljubitelj je psihologije, umetnosti i muzike.