Danilo Kiš − pisac nevjerovatnog talenta

Danilo Kiš − pisac nevjerovatnog talenta

Danilo Kiš rođen je u Subotici 1935. godine. Njegovo rano djetinjstvo obilježeno je Drugim svjetskim ratom i odvođenjem njegovog oca u logor. Sa majkom se preselio na Cetinje 1944. godine gdje je živio do upisivanja studija književnosti u Beogradu. Život je proveo u Beogradu i Parizu, gdje je preminuo 1989. godine. Da li zbog svog burnog života ili  darom rođenja, Danilo Kiš je pisac nevjerovatnog talenta.


POČETAK NASTANKA DJELA

Sa stvaranjem svog bogatog djela, Kiš je započeo još kao student. Tada je objavljivao pjesme, eseje i pripovijetke. Prvi roman Psalm 44 objavio je 1955. godine, a nakon toga su usledili Mansarda , Bašta, pepeo, Rani jadi , Peščanik ,  Grobnica za Borisa Davidoviča , Čas anatomije i Enciklopedija mrtvih. Kiš se smatra jednim od naših najprevođenijih pisaca. Njegova djela prevedena su na sve velike svjetske jezike. Osim toga, Kiš je i sam ostao upamćen kao značajan prevodilac sa ruskog, mađarskog i francuskog jezika.

 

 

 

NAGRADE

Za svoj rad nagrađen je više puta, a najznačajnije su svakako NIN-ova nagrada za roman Peščanik 1972. godine, nagrada Ivan Goran Kovačić za knjigu pripovijedaka Grobnica za Borisa Davidoviča 1977. godine, Andrićeva nagrada za zbirku pripovijedaka Enciklopedija mrtvih 1983. godine, te nagrada Skender Kulenović za istu zbirku godinu dana kasnije.

 

 

VRIJEDNOSTI KIŠOVOG DJELA

Koliko je velika ljepota Kišovog djela možda još više od samih nagrada pokazuju riječi njegovih književnih savremenika. Suzan Zontag tako kaže da u svijetu možda postoje veći pisci, ali da većih stilista nema. Zaista, Kišovo djelo odlikuje kombinacijom metafizičkog, dokumentarnog i mističnog stila. Traumatično iskustvo rata u ranoj mladosti obilježilo je njegov rad do samog kraja.

 

 

TEMA DJELA

Velika tema Kišovog djela jeste smrt, a ona je često predstavljena kroz motive rata, logora, dečjeg stradanja i fašizma. Iako je započeo stvaranje kroz realističan pristup i tradicionalnu naraciju, Kiš se kasnije priključio postmodernističkim tendencijama i svoj rad formirao kroz lirski i impresionistički pristup, ali i dokumentarni i pseudodokumentarni manir.

 

 

Tema zla i smrti kod Kiša oslikana je i kroz pitanja ideologije. Kiš je nacionalizam posmatrao kao kolektivnu paranoju. Svojim životom i radom uspio je da izbjegne ideološka opredjeljenja, stvarajuću djela od univerzalnog i svevremenskog značaja.

 

 

TEKST: BRANKA TODORVIĆ

Branka Todorović rođena je 1998. godine u Doboju, u Bosni i Hercegovini. Studentkinja je master studija komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Njena glavna interesovanja su književnost, film i hispanska kultura. Objavljuje kritiku i eseje u književnoj periodici.