Da sam znala – kad Španija sretne Tursku

Da sam znala – kad Španija sretne Tursku

Život je prepun raskrsnica. Odabrali smo bližu školu, ne dalju. Pali prijemni na jednom fakultetu, a prošli na drugom. Udali se za crnog loknavog, ne za viskog plavušana. Ma koliko bili zadovoljni našim životnim izborima, uvek ostaje pitanje da li bismo promenili nešto da možemo. Serija Da sam znala svojoj glavnoj junakinji pruža upravo ovu priliku, a gledaocima daje prvu saradnju dva najveća izvoznika serija za razbribrigu, Španije i Turske.


SLIČNOSTI I RAZLIKE

Da je sve pošlo po planu, danas bismo pisali o turskoj seriji pod nazivom Da mi je ova pamet bila. Teško je reći koliko bi se ona razlikovala u odnosu na završni, španski proizvod, ali je sigurno da gej tematike ne bi bilo. Na kraju krajeva, zbog želje scenaristkinje da zadrži ovaj element priče, je scenario i cenzurisan u Turskoj.

Što se tiče glavnih junaka, najveća razlika postoji između glavnih muških glumaca. U španskoj verziji muža-preljubnika igra čovek prosečnog izgleda, dok bi u turskoj on bio otelotvorenje statue Davida. Koji od njih dvojice je realniji izbor za ovaj tip junaka, ostavljamo vama da prosudite.

TEMATIKA

Osam snimljenih epizoda, koje su dostupne na platformi Netfliks, prate Emu, ženu nezadovoljnu svojim brakom i odnosom s decom. Zahvaljujući krvavom mesecu, ona dobija priliku da se vrati u prošlost i promeni svoj život.

Pozitivna strana ove serije je što podstiče publiku na razmišljanje o sopstvenim životnim odlukama, ali i na to da ceni ono što ima. Pored toga, scenaristkinja se mahom dobro nosi sa nadrealnim zapletom i nema razočaravajućih razrešenja. Radnja se generalno odvija u zabavnom tonu i dinamična je tako da ćete sve episode odgledati u jednom dahu.

MANE SERIJE

S druge strane, podzaplet koji uključuje mafiju, kockarske dugove i polu-eksplicitne scene kopanja očiju se ne uklapa u opštu atmosferu serije. Takođe, radnja u određenim trenucima postaje previše dramatična i odjednom vam više i ne bude do smeha.

Sve u svemu, uprkos navedenim manama, Da sam znala je odličan izbor za predstojeće praznike ukoliko tragate za nečim što će vam osim dobre zabave dati i teme za razmišljanje. Zahvaljujući dobroj gledanosti, druga sezona je već u pripremi i unapred se radujemo da nastavimo da pišemo o Eminim avanturama.

TEKST: TIJANA DIMIĆ

Tijana Dimić je po zanimanju filolog Anglista, a u slobodno vreme se bavi pisanjem, glumom i modom. Najveći san joj je da vodi svoju autorsku emisiju na televiziji.