Da li vaša veza čini vaš svet skučenim ili bogatim?

Da li vaša veza čini vaš svet skučenim ili bogatim?

Često čujemo kako ljudi kažu da žele zdrav partnerski odnos u kom mogu da se osećaju podržano i voljeno, ali samo nekolicina od nas je spremna da se potrudi da takav odnos stvori. Za većinu nas, naša ideja o tome šta čini romantično partnerstvo nastala je posmatranjem naših roditelja… Što za mnoge ljude možda nije idealno.

 


 

Kao deca smo sunđeri koji upijaju svaku reč i radnju naših roditelja i na osnovu tog saznanja formiramo uverenja o ljubavi. Ako vaši roditelji nisu imali savršenu filmsu vezu, opustite se – niste osuđeni na propast! Možete izabrati potpuno drugačiji model za sebe. U ovom članku želimo da pojasnimo šta svesna veza jeste, a šta nije, i kako je praktikovati.  I bez brige, ako niste u paru, nema veze, jer je ovaj članak kreiran za svakoga ko želi da podigne svest u bilo kojoj vezi (uključujući i onu koju imamo sa sobom).

 

 

UPITNIK KAO VODIČ ZA EVALUACIJU SVESNOG PRATNERSTVA

 

Uzmite svoju omiljenu svesku i zapišite odgovore na naredna pitanja.

Da li vam veza crpi energiju ili je dopunjava?

Da li vaša veza čini vaš svet skučenim ili obogaćuje vaš život?

Da li vaša veza guši vaš rast ili mu doprinosi?

Da li vaša veza pokreće najbolju ili najgoru verziju vas samih?

Da li je u vašem odnosu važno da budete u pravu i pobeđujete u raspravama, ili je bitnije međusobno razumevanje i rast?

Da li u vezi morate da se menjate kako biste dobili ljubav koju želite, ili možete biti autentični i kažete stvari koje je teško reći?

Da li se pored svog partnera osećate nadahnuto, uzvišeno i otvoreno?

 

Nakon ove procene da li vam se čini da ste u zdravoj vezi? Imajte na umu da svesna veza nije savršena – vaš partner je ljudsko biće sa lošim raspoloženjem, padom energije, smrdljivim čarapama, ma ceo paket (znate o čemu govorimo?), te vas molimo da se oslobodite ideje da popravite ili promenite drugu osobu, ovaj članak nije o tome. Svesna veza je vrsta dubokog partnerstva koja podržava vaš put razvoja, i kao rezultat, oboje rastete zajedno… Fizički, emocionalno, duhovno i mentalno.

 

 

Svesna veza nije hir, religija, kult ili neka vrsta izgovora za etiketiranje, već praksa koja počinje iznutra.

 

 

Počinje razumevanjem sebe, našeg uma, naših misli i naših obrazaca. Počinje sa gledanjem u naše senke i njihovim integrisanjem uz pomoć saosećanja i hrabrosti. Negovanje svesnog odnosa traži od nas da se vratimo ljubavi svaki put kada želimo da se držimo svoje pravednosti, odbrambenosti ili izbegavanja. Kada radimo na autopilotu i reagujemo po starim obrascima, ne možemo biti u pravom partnerstvu, već u ciklusu osuđivanja, ogorčenosti i razdvajanja.

 

 

Vrlo često, u svesnoj vezi, neodbolovani bol će izaći na površinu, a sa njim se mogu pojaviti stid, krivica i defanzivnost; u tim teškim trenucima deluje da je najlakši put pobeći ili poreći ljubav, ali se u tom trenutku treba vratiti ljubavi izražavajući svoju Istinu. Vežbanje ranjivosti sa svojim partnerom je od vitalnog značaja jer će ono što treba da se kaže, a ne dođe do izražaja, izjedati vašu dušu i doneti ogorčenost, koja raste i raste, i na kraju, prelepa bašta koju ste planirali zajedno bude puna korova.

 

 

Tekst o svesnom partnerstvu objavljujemo u nastavcima. Naredne nedelje možete pročitati drugi deo priče.

 

 

TEKST: IZABELA MISIUK

Izabela Misiuk je sertifikovani i ICF akreditovani kouč holističkog zdravlja i pozitivni psiholog. Msc i majstor Reiki praktičar. Ona je takođe osnivač wellness bloga gde deli svoju mudrost i znanje kako bi pomogla drugima da osmisle život kakav žele. Njene kurseve možete naći na platformi Self Growth Courses.1 thought on “Da li vaša veza čini vaš svet skučenim ili bogatim?”