Da li tretmani lepote nameću ideale?

Da li tretmani lepote nameću ideale?

Čini se da popularnost tretmana lepote nikada nije bila veća. Osim uobičajenih tretamana koji su standardi decenijama, širom sveta se svakodnevno pojavljuju novi. Gotovo svaka žena ima svoj izabrani set rituala za negovanje i u tome nema ničeg negativnog. Međutim, ono što je alarmantno jeste sve učestalije javljanje poremećaja u vezi sa percepcijom sopstvenog tela kod žena svih uzrasta. Taj poremećaj propraćen je strahom od starenja.


NA TRAGU NEMOGUĆE MISIJE

Svet u kojem živimo nikada ne miruje već neprekidno podleže modnim trendovima. U eri društvenih mreža modno diktiranje se širi lakše nego ikada. Na taj način možemo objasniti masovnu popularnost tretmana lepote.

Danas, na spisku mesečne nege nisu samo frizer i manikir već i najrazličitije forme liftinga, ubrizgavanje hijaluronskih filera, različite anti-age procedure i mnoštvo drugih.

Osim finansijskog opterećenja, postoji još razloga zbog kojih slepo praćenje trendova može biti izvor ozbiljnih frustracija.

PREĆUTNA ZABRANA NA STARENJE

Poruka je jasna i nedvosmislena – Nađi način da sprečiš starenje. Uprkos tome što to nikada nikome nije pošlo za rukom – poruka je gotovo uvek društveno prisutna.

Složićemo se da većina ovih procedura nije potpuno nova, međutim o njima se trenutno priča više nego ikada. Mlade žene već za dvadeseti rođendan odlaze na prve preventivne anti-age tretmane.

MLADOST POSTAJE OPTEREĆENA TRENDOVIMA

Niko nema mira. Mladost je sve ranije opterećena anksioznošću povodom starenja. Postavlja se pitanje, kada je previše? Kakve posledice modni trendovi imaju po naše mentalno zdravlje?

Sa druge strane, starost je banalizovana i sve više pritisnuta nerealnim standardima koje industrija nameće. Suštinski, dolazi se do zaključka da je jedino narativ problematičan.

TEKST: ANJA MARJANOVIĆ

Anja Marjanović, rođena je 1999. godine. Diplomirani psiholog, sticajem okolnosti pesnikinja. U slobodno vreme voli da vozi rolere i lovi zalaske sunca po Beogradu.