Da li su nastavci filmova neophodni?

Da li su nastavci filmova neophodni?

Danas postoji vrlo mali broj filmova i serija koji su prikovali publiku pred male i velike ekrane, a da nisu dobili i svoj nastavak. S jedne strane, na taj način mi, kao publika, dobijamo priliku da se još neko vreme družimo s omiljenim junacima i uživamo u filmu. S druge strane, kako kaže poslovica, treba znati kad stati. Vrlo često se dešava da je priča kojom smo toliko oduševljeni već ispričana i nije moguće produžiti je. Stoga, danas govorimo o tome zašto su jedna odlična sezona i dobar film ponekad i više nego dovoljni.


DA LI SE SVE VRTI OKO ZARADE?

Često se zaboravlja da je pravljenje filmova i serija takođe posao. Ljudi koji se time bave, kao i svi mi van te branše, žele da svojim radom zarade novac. Ipak, nekada su autori posle jednog dobro obavljenog posla, bez obzira na zarađeni novac, prelazili na drugi. Danas, sa druge strane, autori pokušavaju da izvuku i poslednju paru iz filma ili serije koji su se jednom pokazali uspešnim. Odlučuju da pređu na nešto drugo tek kada prvi posao ne samo da više ne donosi zaradu, već donosi i gubitke.

S ekonomske tačke gledišta, ovakva taktika možda i nije pogrešna. Svedimo to na životniju situaciju. Na primer, od određenog proizvoda možemo da zaradimo 10.000 dinara, a mi prestajemo da ga proizvodimo posle zarađenih pet. Stoga, ekonomskog problema nema, ali postoji onaj umetnički.

ŠTA MOŽE DA KRENE NIZBRDO?

Naime, pošto je originalna priča već ispričana, radnja počinje da se vrti u krug. Tako će se zaljubljeni par razvesti barem tri puta da bi večno bili u fazi zaljubljivanja. Obolelim junacima će se bolest vraćati po potrebi, a pojaviće se i po koji negativac koga su pozitivci već pobedili. On će, ipak, da im nanese još zla.

Suprotnost ovome je transformacija likova do tačke da se čini da su u pitanju dve različite osobe. Zatim, priča postaje grublja i teža. Na primer, količina krvi koja se prikazuje u detektivskim filmovima se postepeno povećava. Zbog odluke glavne glumice da napusti seriju, prvi deo sezone, pa makar u pitanju bila i komedija, obavezno je posvećen opštem tugovanju. Na kraju, na radnju utiču Tviteraši i njihove želje. Popularnost na društvenim mrežama je skoro podjednako bitna kao i gledanost.

KADA SU NASTAVCI DOBRI?

Ipak, ne možemo tvrditi da je svaki nastavak loš, jer to nije istina. Setimo se kultne trilogije Kum ili prve trilogije Ratova Zvezda. Razlog uspeha čak tri filma sa istim junacima je to što su oni unapred planirani. Zarađeni novac na blagajnama nije igrao ulogu u tome koliko će filmova biti snimljeno.

Stoga, ne protivimo se nastavcima generalno, već onima koji su napravljeni zarad dodatnog profita, a ne da bi se obogatila priča. Nadamo se da će se uskoro pojaviti autori koji će ceniti svoja dela dovoljno da ih završe kada su na vrhuncu, a ne da ih konstantim produžavanjem svojeručno osude na propast.

TEKST: TIJANA DIMIĆ

Tijana Dimić je po zanimanju filolog Anglista, a u slobodno vreme se bavi pisanjem, glumom i modom. Najveći san joj je da vodi svoju autorsku emisiju na televiziji.