Da li ste znali kako je nastala Nutela?

Da li ste znali kako je nastala Nutela?

Nutela, plazma, banana – omiljena kombinacija palačinke. Međutim, da li se je iko zapitao kako je nastala Nutela? U nastavku teksta, možete pročitati nešto više o tome.


ISTORIJAT NUTELE

Nutela je nastala 1963. godine, a zvanično je predstavljena javnosti 1964. godine po okrilljem italijanske firme Ferrero. Naziv je dobila spajanjem engleske reči nut i latinskog sufiksa ella što znači slatko.

Ona se je prvobitno prodavala kao tabla čokolade, kasnije je pretvorena u kremasti namaz koji danas poznajemo.

KAKAV JE SASTAV?

Godine 1951., Fererov sin Mišel je vršio bezbroj eksperimnata kako bi dobio najbolju teksturu Nutele. Nakon dužeg vremena, otkrio je da je biljno ulje sastojak koji daje najbolji rezultat.

Danas glavne sastojke Nutele čine čokolada, lešnik i palmino ulje, a naučnici smatraju da je ona sačinjena pd 57 odsto šećera, što bi značilo da dve kašičice Nutele sadrže 21 gram šećera. Takođe se veruje da svaka tegla nutele sadrži 97 lešnika u sebi.

ZANIMLJIVOSTI O NUTELI

Svake godine 5. februara obeležava se Svetski dan Nutele. Ona sadrži 9.7 SPF faktor u sebi. Prvi naziv Nutele bio je Supercrema. Smatra se da se u svetu na svake 2 ipo sekunde proda jedna tegla Nutele. Francuzi se smatraju njenim najvećim konzumentima. Njen rekord prodaje bio je 2013. godine, kada je prodato 350 000 tona krema.

TEKST: PETRA STAMENKOVIĆ

Petra Stamenković je student komunikologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli glumu i novinrstvo, pored toga da čita, putuje i upoznaje nove ljude.