Da li ste čuli za ova neobična pravila u pravopisu srpskog jezika?

Da li ste čuli za ova neobična pravila u pravopisu srpskog jezika?

Srpski jezik spada u grupu južnoslovenskih jezika indoevropske porodice. Mnogim strancima pada poprilično teško savladavanje osnovnih jezičkih, pravopisnih leksičkih i gramatičkih normi – nešto što je govornicima srpskohrvatskog nezamislivo ne poznavati. Međutim, sa svestšču koju bude „neobična” pravila u pravopisu, uviđamo da su mnoge stvari i nama kao govornicima bile nepoznate. Neki verovatno odbijaju da poveruju u verodostojnost pisane reči „Pravopisa” Matice Srpske i „Rečnika” Ivana Klajna prema standardnim izgovorima i
argumentima: „Tako nas u školi nisu učili”. Koja su to neobična pravila u pravopisu?

 


 

KADA MRTVO SLOVO NA PAPIRU OŽIVI

Kada mrtvo slovo na papiru oživi, te shvatimo da smo sve do sada izgovarali neku reč nepravilno, akcentovali na nevalidan način, ali i pisali nešto na pogrešan način, nepisano je pravilo da ćemo se štititi pod okriljem čuvene rečenice: Jezik je živa stvar, menja se, ova pravila, dakle, moraju se prilagoditi većini govornika. To bi bilo moguće u pravilima koja su podložna promenama, ali kada je reč o Normativnoj gramatici srpskog jezika, pravila napisana u njoj se ne mogu menjati, jer su normom zapečaćena. Mnoga pravila koja ćemo navesti zapravo su odavno uvedena u Pravopis, te nam neće pomoći pozivanje na to da se naš jezik uništava ovim novim pravilima. Pravila su oduvek tu bila, samo ljudi tek sad obraćaju pažnju na njih.

 

 

 

KAPUĆINO ILI KAPUČINO?

Svesni smo da će retko ko usvojiti pravilno izgovaranje sledećih reči, ali da li ste znali da je zapravo pravilno reći Versače, kapučino, Al Pačino, Džakuzi, lamborgini, seksepil ili katolikinja? Kod navedenih reči koje su italijanskog porekla važi pravilo transkripcije, te pošto se piše, na primer, versacce, važi pravilo da se slovo c i cc ispred slova e i i prenose kao slovo č.

 

 

 

HA-HA-HA, KAKO JE SMEŠAN OVAJ VIDEO-SNIMAK!

Da li ste znali da pravila u pravopisu ističu da se oponašanje smeha piše ha-ha-ha-ha? Kad smo kod crtice, ne zaboravite da je, iako ćemo retko sresti negde poštovanje pravila crtice na natpisima u izlozima, ipak pravilno pisati foto-kopirnica, foto-model, auto-škola, Auto-komanda, auto-put, audio- snimak, video-snimak, foto-vest. Kada imamo prefiks auto pisaćemo ga sa crticom kao polusloženicu samo onda kada reč ima veze sa automobilima: auto-industrija, auto-perionica  auto-oprema. Oblik auto može imati i značenje koje se odnosi na nešto samostalno, u tom slučaju pisaće se spojeno: autopilot, autobiografija, ali i autobus iako je vezano za prevoz. Za prefiks foto takođe imamo dva načina pisanja. Sa crticom pišemo kada se oblik foto odnosi na fotografiju: foto-sesija, foto-šop, foto-montaža, foto-reportaža. Oblik foto može biti vezan za svetlost i tada se piše spojeno: fotosinteza, fototerapija, fotoelektricitet, fotoćelija.

 

 

 

UČI SE IZ SKRIPTA, A NE IZ SKRIPTE

Čuvena reč skripta zapravo ima samo oblik množine, a u nominativu glasi upravo skripta. Dakle, nećemo reći Učim iz skripte, već, Učim iz skripta. Takođe je nepravilno kazati Iz koje skripte učiš?, već je pravilno Iz kojih skripata učiš? Ako se do sada niste iznervirali, možda će u tome potpomoći činjenica da reč deca je u jednini, te da nema množinu. A kako beše pišemo časove? Ne ovako: 20:25, već ovako: 20.25! Kako onda razlikovati časove od datuma ako se sati pišu sa tačkom? Vrlo jednostavno – datum peti april napisaćemo kao 5. 4. 2022, dakle, sa razmacima i ne sa nulama ispred broja dana i meseca.

 

 

 

RAZUMEJTE NAS DA JE „OBADVA” PRAVILNO!

Možda vam je promaklo prilikom slušanja tuđeg izgovaranja sledećih reči, ali pravila u pravopisu nalažu da je ispravno pisati i izgovarati –hohštapler, delinkvent, doktorand, oftalmolog, pantofle, karniša, Tunišanin, štriklirati, rolšue,  nahtkasna,brusthalter, rajsferšlus, kalodont, konjunktivitis, votka… Kada naređujemo nekome, makar neka bude u skladu sa pravopisnim normama, te recimo – Razumej me! Izbroj one jastuke! Oboj taj crtež! Takođe, reći ćemo Ovaj mladić je vrlo uviđavan. Jesi čula da je milicionar? Obadve ruže koje mi je poklonio su divne. Misliš li da je ipak inscenirao ovaj sastanak? Radila sam dokasno, pa je kontaktirao sa mnom i dostavio ove ruže. Ma daj, Tijana, lep je ko lutka.

 

 

Da objasnimo sada – obadva je ipak pravilan oblik. Vokativ se uvek odvaja zarezom, tako da će se pisati : Hvala, Ana, na pomoći! Srećan rođendan, mama!  Kontaktirati nekoga nije pravilno – pravilno je kontaktirati s nekim: Kontaktirajte sa nama! Na kraju, pisanje apostrofa je nepravilno prilikom gubljenja samoglasnika u asimilaciji vokala, tako da će se pisati : On je foliro. Ona je ko stvorena za mene! Došo đavo po svoje. Pored toga, kod krnjeg infinitiva nepravilno je pisati : činit’, radit’, pevat’. Pravilno bi bilo činit, radit, pevat.

 

TEKST: ANA ADAMOVIĆ

Ana Adamović je studentkinja žurnalistike, ljubitelj antičke filozofije i zaljubljenik u književnost. Inspirisana Platonovim mislima i filmovima Grejs Keli, preko knjiga Justejna Gordera i muzike Brusa Springstina, prenosi vam svoje ideale, savete i razmišljanja. 1 thought on “Da li ste čuli za ova neobična pravila u pravopisu srpskog jezika?”