Da li ste čuli za Kon Mari metod?

Da li ste čuli za Kon Mari metod?

Uredno privatno i poslovno okruženje, odnosno prostor u kome boravimo na poslu ili kod kuće govori ne samo o nama kao profesionalcu, već i o našoj ličnosti. Brojni su razlozi zašto ne možemo u svakom momentu biti na visini zadatka, kada je reč o čišćenju i sređivanju prostora. Da li ste čuli za Kon Mari?

 


 

UREDAN DOM JE BISTRA GLAVA

Veliku prednost donosi razmišljanje da svakog dana po malo treba da doteramo kako sebe tako i prostorije. Tako ćemo lakše i brže obavljali radne obaveze, a privatno biti zadovoljniji i opušteniji. Zato je izreka da je uredan dom bistra glava, istinita i zlata vredna, čime god da se bavite.

KAKO JE NASTAO KON MARI?

Kon Mari metod je osmislila Mari Kondo. Ona je poznata po tome što koristi minimalizam kao svetu polaznu tačku uspešne organizacije. Zagovara princip da samo osnovne stvari koje ga čine srećnim čovek treba da koristi i poseduje, a da ga ostalo unesrećuje i stvara nepotrebni nered i teskobu u njegovom životu.

 

 

 

KAKO IZGLEDA NJENA METODOLOGIJA?

Posvetite se čišćenju.

Zamislite idealan način života prilikom sređivanja.

Odbacite stvari koje vam ne trebaju, ali prethodno razmislite o njima.

Čistite po kategorijama, a ne po prostorijama (odeća, knjige, dokumenti, sentimentalne stvari).

Pratite pravilan raspored.

Zapitajte se da li ste vezani za neku stvar, u kojoj meri i da li je to isto kao i pre.

 

 

 

KAKO GLASI NJEN MOTO?

Njen moto glasi da sve ono što nam ne donosi radost i nema svrhu treba da izađe iz našeg prostora. Samim tim, izlazi i iz našeg života.

 

 

 

VI POSEDUJETE IMOVINU, NE ONA VAS

Zato napravite red u kući, zatim će nastati mir u glavi i mnogo više mesta za nove stvari, ljude i događaje koji su vam bitni i čine vas srećnom i zadovoljnom osobom. Vi posedujete imovinu, a ne ona vas. Savršena harmonija u nama i svakodnevici koja nas okružuje će nastati onda kada shvatimo da vrednost čine ljudi, momenti i osećaji koji su nam urezani u pamćenje, a ne materijalne stvari oko nas.

 

 

TEKST: KATARINA MATIĆ

Katarina Matić svoje formalno obrazovanje završava diplomom strukovnog farmaceuta. Voli da pomaže ljudima da zaštite i unaprede najveće nematerijalno bogatstvo na svetu – svoje zdravlje. Na taj način doprinosi da njena zajednica i svet budu lepše i bolje mesto za život. Trudi se da neguje ljubav prema čitanju i pisanju, kako bi što više ljudi saznalo za lekovitost i magičnost pisane reči, pa se na osnovu toga više družilo sa knjigom u ruci, a samim tim, lepo usmeno i pismeno izražavalo, negujući i čuvajući književni bonton, a što je još važnije, upoznajući druge ljude i njihove priče smeštene među koricama, bolje razumeju sebe. Volontira u Biblioteci šabačkoj na Odeljenju za odrasle, uređujući Kutak za biblioterapiju. Zaposlena je u poljoprivrednoj apoteci.