Da li smo postali taoci retuširanih fotografija?

Da li smo postali taoci retuširanih fotografija?

Činjenica da je pojava interneta kao globalno rasprostranjene računarske mreže iz korena promenila dotadašnji tok istorije i koncept tehničko-medijske slike u svetu figurira i danas, svakodnevno prikazujući različite mane i vrline učešća u virtuelnom svetu. Internet je postao sinonim za brzinu, jednostavnost i korisnost i opravdano je okarakterisan kao nepresušni izvor beskonačnog broja informacija. Sredinom prve decenije 21. veka svet zahvata ekspanzija društvenih mreža, koje kako vreme odmiče, postaju glavni, podrazumevani i modernizovani vid komunikacije i razmenjivanja informacija na internetu, što se zadržalo na svetskom nivou do dan-danas.

 


 

Pojava društvenih mreža Fejsbuk, Instagram i Tviter je doprinela pravoj svojevrsnoj onlajn revoluciji, te ove mreže neverovatnom brzinom uspevaju da dosegnu milione pratilaca i sledbenika, koji korišćenjem aplikacija uživaju nepisano pravilo u vidu slobodnog deljenja, objavljivanja i slanja raznolikog medijskog sadržaja. Interaktivno deljenje različitih vrsta sadržaja korisnike virtuelno informiše i nadopunjuje njihova interesovanja, uporedo okupljajući ih oko različitih trendova koji su u tom trenutku popularni i široko plasirani.

 

 

SAVRŠENI ŽIVOT INSTAGRAM INFLUENSERA

Prema brojnim istraživanjima sociologa, psihologa i teoretičara medija, u većini slučajeva korisnici na društvenim mrežama (pretežno Instagramu i TikToku-u) pokušavaju da prikažu koncept tzv. savršenog života, odnosno žele da predstave sliku svog života ulepšavajući je i oduzimajući joj po njihovom mišljenju nepotrebne i manje bitne detalje, uporedo je lišeći svakog vida realnog i stvarnog života. Takođe, činjenica da se ovim tehnikama služe ponajviše slavne i uticajne poznate ličnosti, a zatim i marketinške agencije i različite svetske medijske imperije, dovodi do toga da srž ove problematike doseže viši nivo.

 

 

Poenta problematičnosti jeste zapravo u činjenici da poznate ličnosti kao osobe od autoriteta prezentuju ne tako realnu sliku života svojim ciljnim grupama, koje čine uglavnom tinejdžeri u osetljivim godinama i deca, koja su svakako još uvek neformirane ličnosti. Takve pojave na indirektan ili vrlo direktan način umeju da štetno utiču na pomenute ciljne grupe, delujući veoma destruktivno na samopouzdanje, samopoznaju, emocije, pogled na svet, kao i na odnos prema okolini, jer korisnici putem sadržaja dobijaju iskrivljenu sliku realnosti.

 

 

STANDARDI LEPOTE I IDEALNOG IZGLEDA PLASIRAJU SE PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA

Detalji iskrivljenosti realne slike života na društvenim mrežama takođe mogu da se tumače i kroz tzv. standarde lepote, upućeni najčešće ženama, devojkama, pa i devojčicama. Obrađene i retuširane fotografije do neprepoznatljivosti, koncept idealnog ženskog tela, i prikazivanje skupocenih materijalnih stvari u velikoj meri mogu da utiču na samopouzdanje, psihičko zdravlje i širenje psiholoških poremećaja, te da neposredno teraju pratioce i korisnike društvene mreže da neosnovano kritikuju sebe i sopstveni život, ispoljavajući osećanja zavisti i ispraznosti.

 

 

INSTAGRAM ŽIVOT NIJE REALNOST

Različite organizacije neprestano obrađuju ovakve teme, i time pokušavaju da podignu svest mladih o tome da nije stvaran život onakav kakvim ga vidimo i doživljavamo na društvenim mrežama. Cilj obraćanja mladim ljudima u ovom kontekstu predstavlja i promoviše rad i očuvanje psihičkog zdravlja i uzdržavanje i distanciranje od praćenja štetnog i nerealnog sadržaja na internetu, kao i istovremeno podizanje svesti o važnosti samopouzdanja.

 

 

TEKST: ANA PAVIĆEVIĆ

Ana Pavićević je studentkinja prve godine Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, na Odseku za medijske studije, smer Komunikologija i odnosi s javnošću. Od najranijih školskih dana se bavi čitanjem i pisanjem, zaljubljenik je u književnost i u pisanu reč. Želja joj je da u budućoj profesionalnoj karijeri objedini bavljenje pisanjem, medijima, komunikacijama i kreativnim marketingom.